Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

 Sia talarSaila webbLunchseminarium på Arken 

(Strandgatan 35, Mariehamn) 

kl. 11.30 - 12.30, 29.02.2016

Måndagen den 29.2 bjuder Ålands fredsinstitut på aktuell demilitariseringsforskning vid ett lunchseminarium på Hotell Arkipelags bufférestaurang. 

Forskningsledare Sia Spiliopoulou Åkermark kommer att tala om civilt-militärt samarbete i Östersjöregionen. Innebär sådant samarbete att gränsen mellan krig och fred suddas ut? Vad betyder detta för Ålands demilitarisering och neutralisering? Och hur ändras vår förståelse av begreppet ”territoriell suveränitet”? Vilken relevans har allt detta för oss? 

Forskaren Saila Heinikoski kommer att diskutera om hur EU:s utrikes- och säkerhetspolitik har inverkat på Ålands demilitarisering.  Speciellt diskuteras frågan om vilken inverkan Lissabonfördragets solidaritetsklausul och biståndsklausul kan ha på utvecklingen.
 
Sia Spiliopoulou Åkermark  är forskningsledare för det treåriga forskningsprojektet ”Demilitarisering i en värld av ökad militarisering”. Forskningsprojektet påbörjades sommaren 2015 med finansiering från Konestiftelsen och Ålands kulturstiftelse och bedrivs i samarbete mellan Ålands fredsinstitut och Arktiska centret vid Lapplands universitet i Rovaniemi. Sammanlagt ingår fem forskare i projektet, en av dem är Saila Heinikoski. Läs mer om projektet här.

Lunch finns att köpa på restaurangen (lunchbuffé, kostnad 10,80 euro pp). Presentationen startar kl. 11.30.

Välkommen!
 
 
FacebookTwitterLinkedin