Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Observera datumet. Föreläsningen är framflyttad till 4 december.

Lunchseminarium Cronberg FB kopia

Lunchseminarium 4.12.2017: FN, Norden och kampen mot kärnvapnen
Föreläsare: Tarja Cronberg
Måndagen den 4.12.2017, klockan 11.30-12.30 i hotell Arkipelags restaurang

I somras röstade 122 länder för ett FN-avtal som förbjuder kärnvapen och som blir bindande så snart 50 stater har skrivit under. Ingen av de nio kärnvapenmakterna har deltagit i förhandlingarna och de väntas heller inte skriva på.

Frågan om ett kärnvapenförbud har splittrat de nordiska länderna. Medan Natoländerna Norge, Danmark och Island varit emot, har Finland avstått från att ta ställning, och Sverige – en av initiativtagarna – är det enda nordiska land som deltagit i förhandlingarna.

Tarja Cronberg är teknologie och ekonomie doktor, knuten till det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri och tidigare direktör för den danska motsvarigheten. Hon har varit ledamot av Finlands riksdag, minister i Finlands regering, EU-parlamentariker och medlem av Nordiska rådet. Tarja Cronberg är också ordförande för paraplyorganisationen Finlands fredsförbund, där Ålands fredsinstitut är medlem. Finlands fredsförbund är i sin tur medlem i anti-kärnvapenkampanjen ICAN, vinnare av Nobels fredspris 2017.

På seminariet berättar hon om FN-avtalet mot kärnvapen, vilken betydelse det kan få och hur de nordiska länderna förhåller sig till frågan.

Lunch kan köpas i restaurangen och tas med in till seminariet som hålls i den avskilda södra delen i restaurangen. Seminariet börjar klockan 11.30 och pågår en timme.

Vi är tacksamma för anmälan i vårt event på fredsinstitutets facebooksida eller till Susann Simolin (susann(at)peace.ax), men det går också bra att droppa in.

Kontakt: Susann Simolin, informationsansvarig, telefon: 018-15570, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

FacebookTwitterLinkedin