Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Seminarium 5.10.2018: Demilitarisering och tillit – fallen Åland och Svalbard
Plats: Auditoriet, Alandica
Tid: Fredag 5 oktober, kl. 13.30-15.00

Talare:
Geir Ulfstein, Professor i folkrätt, Universitetet i Oslo
Tuomas Forsberg, Professor i internationella relationer och direktör vid kollegiet för högre forskning i Helsingfors
Sia Spiliopoulou Åkermark, docent i folkrätt, direktör på Ålands fredsinstitut

Moderator: Professor Kjell-Åke Nordquist.

Åland och Svalbard är båda demilitariserade områden. Till synes är fallen liknande, men det finns också betydande skillnader. Gemensamt är att dessa lösningar uppkom vid samma historiska tidpunkt, efter första världskrigets slut och i samband med bildandet av Nationernas förbund. Främjandet av fredliga relationer och internationell tillit var viktiga mål för den epoken, och även idag spelar regimerna en roll för det kollektiva säkerhetssystemet.

svalbard 3394875 340

 På seminariet presenteras nya forskningsresultat från ett treårigt forskningsprojekt om demilitarisering och neutralisering, som letts av Ålands fredsinstituts direktör, Sia Spiliopoulou Åkermark. Resultaten har samlats i boken ”Demilitarisation and International Law in Context – The Åland Islands”, som utgivits på Routledge förlag. Forskningsprojektets huvudsakliga frågor har varit följande: Vad betyder den ökande sammanblandningen av civila och militära mål och verktyg för Ålands demilitarisering och militarisering? Hur påverkas Åland av nya former av militärt – civilt samarbete i vårt närområde och i Europa? Vilken betydelse har utvecklingen av nya teknologier för Ålands demilitarisering och neutralisering?

Seminariet, som hålls på svenska, är öppet för alla och ingen anmälan krävs. Det föregås av ett längre, engelskspråkigt vetenskapligt symposium, där forskningsresultaten presenteras för och diskuteras med inbjudna akademiker, experter och diplomater. För att delta i det vetenskapliga symposiet behövs personlig inbjudan och bindande anmälan. Vid intresse vänligen kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Kontakt:
För frågor om forskningen, seminariet och symposiet, vänligen kontakta Sia Spiliopoulou Åkermark, telefon +358 (0)18 21960, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
För praktiska frågor, vänligen kontakta Heidi Öst, telefon +358 (0)18 23238, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

FacebookTwitterLinkedin