Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Enligt preliminära rapporter från bl.a. OSSE bedöms valet ha gått korrekt till. Lars Ingmar Johansson konstaterar att vallängderna förbättrats sedan senast och att stor vikt lagts vid att utbilda valfunktionärerna. En mängd tryckt material har tagits fram och också översatts till engelska. De drygt 1200 internationella observatörerna har fått del av materialet. Georgiens valkommission har vidare underlättat valdeltagandet för landets etniska minoriteter genom att trycka valmaterial och sprida information på tre olika minoritetsspråk.

– Mitt intryck är att valet genomfördes under lugna och ordnade förhållanden och att brister som uppdagats under tidigare val i stort sett avlägsnats, säger Lars Ingmar Johansson som under sitt uppdrag hade kontakt med flera andra observatörer och med Finlands ambassadör i Georgien.

Vinnare av valet blev Giorgi Margvelasjvili från partiet Georgisk dröm. Han efterträder den sittande presidenten Michail Saakashvili, som suttit två perioder och inte kunde återväljas. Saakashvili ledde den så kallade rosenrevolutionen i början av 2000-talet och moderniserade Georgien men har senare fått kritik för auktoritära drag i sitt ledarskap. Inför presidentvalet har landets författning reformerats och den tillträdande presidentens makt minskar till förmån för parlament och regering.

Under sitt officiella besök i Finland i oktober 2007 besökte Saakashvili också Åland med lagtingets dåvarande talman Barbro Sundback som värd. Under besöket som tillkom på presidentens önskan informerades han av bland andra fredsinstitutets direktör.

FacebookTwitterLinkedin