Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Temat för konferensen syftar i första hand på minoritetsskydd i Europa och i Europarådets medlemsländer. Minoritetsskyddet i dessa länder anses vara i ett vägskäl eftersom minoritetsskydd stärks och sprids till flera länder, samtidigt som förekomsten av främlingsfientlighet och nationalistiska strävanden ökar. Vidare är vissa regioner i Europa drabbade av konflikter av olika slag och detta försvårar ytterligare minoritetsskyddets implementering i dessa regioner.

Under den dagslånga konferensen vill man belysa dessa problem och hur de leder till att minoritetsskyddet implementeras olika i vissa delar av Europa, men också hur man överkommer dessa problem och tryggar ett så effektivt minoritetsskydd som möjligt under förutsättningarna. Övervakningsorganens oberoende och opartiska roll i detta tryggande, samt nationella minoriteters situation kommer vara i särskilt fokus under konferensen.

Under konferensen kommer talare från Europarådet och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) dela med sig av sina erfarenheter av minoritetsskydd i Europa.

Huvudanföranden hålls av Astrid Thors, högkommissionär för nationella minoriteter, OSSE, Francesco Palermo, ordförande för Europarådets rådgivande kommitté om tillämpningen av ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter och Marja Ruotanen, chef för mänsklig värdighet och jämställdhet på Europarådets generaldirektoratet för demokrati. 

Konferensen riktas till europeiska, finländska, svenska och åländska forskare, politiker och tjänstepersoner. Allmänheten välkomnas i mån av plats. Konferensspråket är engelska. 

Konferensen planeras och ordnas med stöd av Europarådets rådgivande kommitté om tillämpningen av ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter och Finlands Utrikesministerium.

Detta är ett led i Ålands fredsinstituts kunskapsspridande aktiviteter. Ålands fredsinstituts kunskapsutvecklande verksamhet riktar sig till en bred målgrupp både på Åland, i Finland och Norden, samt internationellt.

Conference Programme

Anmälan öppnar den 5 mars och sker via följande länk:  http://goo.gl/forms/2pUxAz83DG

För mera information: Konferenskoordinator Charlotte Winberg, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. +358-4573445570

FacebookTwitterLinkedin