Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Forskningsresultat från projektet Demilitarisering i en allt mer militariserad värld" ("Demilitarisation in an increasingly militarised world"), som leds från Ålands fredsinstitut, har nyligen publicerats i två artiklar.

Sia Spiliopoulou Åkermarks artikel "The Meaning of Airspace Sovereignty Today – A Case Study on Demilitarisation and Functional Airspace Blocks" kan läsas i 86 Nordic Journal of International Law (2017) 91-117. Spiliopoulou Åkermark undersöker här sammanblandningen mellan civila och militära regleringar och strukturer i fråga om luftrummet, med NEFAB-samarbetet som fallstudie. Hon menar att dessa samarbeten inte tillräckligt beaktar äldre folkrättsliga åtaganden och avtal. Samtidigt bygger själva demilitariseringen på en distinktion mellan det som är militärt och det som är civilt. Spiliopoulou Åkermark diskuterar den vidare betydelsen av dessa trender här (på engelska).

Vid eventuella frågor kontakta sia[@]peace.ax

"Det 161-åriga demilitariserade Åland i ljuset av det 100-åriga Finland" är titeln på en artikel som nyligen publicerades i tidskriften Fredsposten (1/2017). Artikeln är skriven av forskare Saila Heinikoski. Artikeln finns som utdrag från Fredsposten i pdf här.

FacebookTwitterLinkedin