Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Nu publiceras det allra första numret av Ålands fredsinstituts e-tidskrift ”Journal of Autonomy and Security Studies” (JASS). Tidskriften är kollegialt granskad och finns tillgänglig online utan kostnad. Tidskriftens övergripande tema är fred och säkerhet, teman som betraktas utifrån perspektiven självstyrelse, demilitarisering och minoritetsskydd.

Det första numret av JASS innehåller följande artiklar (på engelska): 

  • The Åland Islands, Finland and European Security in the 21st Century (Åland, Finland och europeisk säkerhet på tjugohundratalet), skriven av Saila Heinikoski. Artikeln behandlar Ålands position i relation till den europeiska och finländska säkerhetssituationen. Åland är en demilitariserad, neutraliserad och självstyrd del av Finland, och syftet med artikeln är att diskutera hur den över 160 år gamla demilitariseringsregimen förhåller sig till den nuvarande säkerhetskontexten. 
  • Mapping Historical Consciousness: Mental Maps of Time and Space among Secondary School Students from ten locations around the Baltic and Mediterranean seas (Kartläggning av historisk medvetenhet: Mentala kartor över tid och rum bland gymnasieelever från tio orter runt Östersjön och Medelhavet), skriven av Janne Holmén. Artikeln undersöker det historiska medvetandets tidsmässiga och rumsliga struktur hos gymnasieelever från tio platser runt Östersjön och Medelhavet. Den undersöker vilka tidpunkter och spår i historien som är viktiga för eleverna och diskuterar hur mentala kartor hos individer på en viss ort påverkas av geopolitik och tolkningar av historiska erfarenheter. 
  • A Comparative Study of the Autonomy Arrangement of the Former Netherlands Antilles in relation to the Åland Example (En jämförande studie av de tidigare nederländska Antillernas självstyrelsearrangemang i relation till Ålandsexemplet), skriven av Lotte Tange. I den här undersökningen granskas den karibiska delen av Konungariket Nederländerna som ett exempel på ett självstyrelsearrangemang som har förändrats, men som samtidigt är statiskt på grund av dess starka konstitutionella förankring. I artikeln jämförs de tidigare nederländska Antillerna med Ålandsexemplet. 
  • Förutom de kollegialt granskade artiklarna, innehåller journalen också en beskrivning av det pågående forskningsprojektet Autonomy Arrangements in the World (Självstyrelsearrangemang i världen), skriven av Levente Salat och Sergiu Constantin.

jass förstasida

Varje nummer av JASS kommer att innehålla vetenskapliga artiklar som på något sätt berör de ämnen som nämnts ovan. Alla artiklar är kollegialt granskade i en dubbelblind process. Journalen kan också inkludera andra typer av material, som projektbeskrivningar, bokrecensioner och information om aktuella konferenser. JASS publiceras två gånger om året - i maj och november. Redaktionen tar gärna emot förslag till artiklar, förslag på tematiska frågor att behandla och andra förslag som kan göra JASS till en relevant och tillgänglig vetenskaplig tidskrift inom sitt område. Artiklar och andra bidrag till JASS kan lämnas via e-postadressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Det uppskattas om manuskript som skickas in har genomgått språkredigering. Kontaktperson är forskningskoordinator Elias Vartio (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.).

Det första numret av JASS hittar du på www.jass.ax. Där kan du också registrera dig som prenumerant och få kommande nummer av JASS per e-post.

FacebookTwitterLinkedin