Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

 

fredsremsa 72Vill du veta mer om självstyrelse i allmänhet och Ålandslösningen i synnerhet? Vill du lära dig mer om den engelskspråkiga terminologin i autonomifrågor? Anmäl dig då till fredsinstitutets digitala kurs ”Territorial Autonomy as a Tool for Diversity Management – Lessons from the Åland Example”, som ges tillsammans med Öppna högskolan på Åland. Sista datum för anmälan är den 25 september.

Sedan 2015 erbjuder Ålands fredsinstitut i samarbete med Öppna högskolan på Åland en internetbaserad högskolekurs om territoriella självstyrelser med Åland som exempel och fallstudie.

Kursen har omarbetats, uppdaterats och ges på nytt hösten 2020 (19.10.2020 – 08.01.2021) och ansökan görs senast 25.09.2020.

Kursen är tvärvetenskaplig och diskuterar självstyrelse i ett brett perspektiv, i relation till bland annat självbestämmande, flernivåstyre och minoritetsrättigheter. Den berör Ålands självstyrelse, demilitarisering och neutralisering samt de kulturella och språkliga garantierna. Betydelsen av territoriell autonomi som ett verktyg för konfliktlösning, tex. som en möjlig lösning på etnopolitiska konflikter ingår också.

Kursen bygger på internationell forskning och innehåller även intervjuer med bl.a. tidigare lagtingsledamot Gunnar Jansson, tidigare riksdagsledamot Elisabeth Nauclér, landshövding Peter Lindbäck, tidigare lagtingsdirektör Lars Ingmar Johansson och tidigare kansliminister Wille Valve.

Kursen är på engelska och kan sökas av intresserade från hela världen. Den är främst riktad till studerande, men vem som helst som uppfyller grundkraven kan söka. Det finns max tjugo platser på kursen.

För kursen ansvarar Sia Spiliopoulou Åkermark, docent i folkrätt och direktör för Ålands fredsinstitut med många års erfarenhet från undervisning vid bl.a. Uppsala universitet och Åbo akademi.

”Det finns ett stort internationellt intresse för flernivåstyre, mångfaldsfrågor, Ålandsexemplet och för hur territoriell självstyrelse kan användas vid konfliktlösning. Vi får förfrågningar från alla kontinenter till exempel Kashmir och Södra Kaukasusregionen. Det finns också en nyfikenhet här i Norden om hur självstyrelsearrangemangen fungerar i de nordiska autonomierna. Alla intresserade kan inte komma hit, och vi har inte heller kapacitet att ta emot alla. Den här kursen är ett sätt att ge fler möjlighet att få ta del av kunskapen”, säger Sia Spiliopoulou Åkermark.

Mer information och instruktioner för anmälan finns på engelska här.

Anmälan görs per epost (senast 25.9.2020) till Öppna högskolan: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kontakt i frågor om innehåll: Sia Spiliopoulou Åkermark, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kontakt i kursadministrativa frågor: Mirjam Lukola, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

FacebookTwitterLinkedin