Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Coronapandemin har fördröjt utgivningen av årets första nummer av JASS, men vi är nu glada att kunna säga att ett rykande färskt nummer finns publicerat! Den här gången får vi djupdyka i analyser av parlamentariska debatter rörande Åland – en handlar om finländska utrikes- och försvarspolitiska ståndpunkter visavi Ålands demilitarisering, och den andra ger en historisk analys av åländska politikers förhållande till Nationernas förbunds beslut under de tre årtionden som följde beslutet 1921. I tillägg till detta får vi njuta av en text på ämnet politisering av resande, något som är ytterst aktuellt i tider av klimatförändring och pandemi. Författare är Saila Heinikoski, Ida Jansson och Kari Palonen.

Du hittar det senaste numret på www.jass.ax.

Comparison of Finnish Defence and Foreign Policy Approaches – Discourses on Security Policy Stances and the Demilitarisation of the Åland Islands
Saila Heinikoski

Har du någonsin undrat över hur mycket substans det fanns i den förra försvarsministerns oro över att ”gröna män” skulle invadera Åland trots, eller kanske tack vare, demilitariseringen? I den här artikeln redogör Dr Saila Heinikoski för finsk säkerhetspolitik utifrån Ålands demilitariserings perspektiv. Hon upptäcker att utrikes- och försvarspolitiska aktörer sedan EU-inträdet har haft sinsemellan olika syn på demilitariseringen: medan de utrikespolitiska aktörerna har sett den i ett positivt ljus, som en förtroendeskapande åtgärd, har försvarspolitiska aktörer tenderat att se den som ett hinder för det finska försvaret.

Saila har tidigare deltagit i projektet ”Demilitarisering i en alltmer militariserad värld” och jobbar nu vid Utrikespolitiska institutet i Finland.

The implementation of an international Decision at the Local Level: The League of Nations and the Åland Islands 1920–1951
Ida Jansson

Vilka tankar och känslor bubblade i de första åländska politikerna efter Nationernas förbunds beslut 1921? I den här artikeln synar doktorand Ida Jansson de involverade parternas yttranden och åtgärder under de första tre årtionderna som följde beslutet, fram tills den första revisionen av självstyrelselagen 1951. Hon visar på begångna misstag och argumenterar för att den framgångsrika utvecklingen av Ålandsexemplet inte kan ses som enbart ett resultat av lösningens design, utan snarare som ett resultat av de omgivande staternas agerande och icke-agerande.

Politicisation of Travelling. Interrail and Freedom
Kari Palonen

Resande är idag ett hett ämne, inte minst på grund av reserestriktioner till följd av pandemin, men också på grund av begrepp som ”flygskam” och klimatkris. Kari Palonen problematiserar i sin text olika typer av resande – med bil, med flyg och med tåg – i förhållande till koncept om politisk frihet. En tänkvärd och aktuell text om politiseringen av resande från en författare som har resande som livsstil. 

Du kan läsa det senaste numret av JASS på www.jass.ax här.

FacebookTwitterLinkedin