Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

 Den 22 oktober klockan 10.00-15.00 ordnar KUT-nätverket (nätverket för hållbar kunskapsutveckling) en konferens med titeln ”Kunskap och forskning som motorer för regional utveckling och innovation”. På konferensen diskuteras dels vilket behov Åland har av stärkta strukturer för kunskapsutveckling och forskning, och dels vilka erfarenheter som finns i andra regioner.

Fullt program här.

Kunskapens kväll ny kopia

Konferensen är indelad i två delar. Den första delen, klockan 10.00-12.00, hålls på engelska och inleds av fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark och utvecklingsminister Alfons Röblom. Därefter ger fyra talare en inblick i olika regioners arbete med kunskapsutveckling.

Günther Rautz, chef för institutet för minoritetsrättigheter vid EURAC Research i Sydtyrolen, Italien, berättar om hur institutet, som grundades 1992 med 12 anställda har utvecklats och vuxit till att idag sysselsätta 300 forskare från 30 länder, samt vilken roll EURAC spelar i det autonoma Sydtyrolens samhällsliv idag.

Nina Harjunpää, specialplanerare vid Sydösterbottens högskoleförening berättar om hur Epanet i södra Österbotten arbetar för att utveckla en ny forskningskultur och ökat samarbete mellan universitet, forskningsinstitutioner, företag och lokala organisationer.

Annika Sølvará, direktör för Färöarnas forskarråd talar om hur Färöarna strukturerar sitt arbete med forskningspolitik och -finansiering.

Jouko Kinnunen, forskningschef vid ÅSUB, talar om Åland, tillväxt, resurser och smarta regioner.

Del ett avslutas med en diskussion ledd av moderatorn Hanna Hagmark, chef för Ålands Sjöfartsmuseum.

Publiken kan ställa frågor på mejladressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

I konferensens andra del, klockan 13.00-14.30 hålls en diskussion på svenska med en panel bestående av personer från det offentliga och privata Åland. Moderatorn Sia Spiliopoulou Åkermark, ställer frågor om kunskapsutveckling, forskning, kompetensförsörjning, samarbeten och digitalisering utifrån en åländsk horisont. Vad finns och kan utvecklas vidare? Vad mer och nytt behövs? Vad betyder det att ”en autonomi ska kunna tänka själv”?

I panelen ingår deltagare från det offentliga och privata Åland: Johanna Mattila (rektor för Högskolan på Åland), Thomas Lundberg (vd Crosskey), Anders Ekström (vd Ålands näringsliv), Pernilla Weckman (vd April kommunikation), Anders Gustafsson (ingenjör, Pedago) och Martha Hannus (Hållbarhetsstrateg, Emmaus Åland).

Moderator är Sia Spiliopoulou Åkermark.

Konferensen som hålls den 22 oktober 2020, kl 10.00-15.00 på Ålands sjöfartsmuseum direktsänds på fredsinstitutets Youtubekanal.

Fredsinstitutets Youtubekanal: https://www.youtube.com/channel/UCa-2SkoSQ25T81u_0oDWT6w

Konferensen arrangeras av Nätverket för hållbar kunskapsutveckling på Åland (KUT-nätverket) i samarbete med Ålands landskapsregering. I KUT-nätverket ingår representanter från Ålands fredsinstitut som 2018 tog initiativ till samarbetet, Högskolan på Åland, Ålands statistik- och utredningsbyrå (ÅSUB), Ålands sjöfartsmuseum, Ålands landskapsregering och Mariehamns stadsbibliotek.

FacebookTwitterLinkedin