Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

EU semi 15.12 kopia

Del 3 i seminarieserien ”25 år i EU – åländska erfarenheter” har titeln "EU och lagberedningen på Åland – vilka lärdomar?" och sänds  som webinarium tisdagen den 15.12.2020 klockan 13.00-14.00 på Zoom.

Lagberedningen är en viktig men ganska okänd del av landskapsregeringen. Lagberedarna har som en uppgift att bereda utkast på ny lagstiftning. Europeiska unionen använder sig av gemensamma regler som ett centralt verktyg i den europeiska integrationen. Hur har lagberedningen klarat av EU-rättens tillämpning sedan 1995? Innebär EU-rätten en krympning eller en expansion av Ålands behörigheter? På vilket sätt har lagberedningsarbetet förändrats över tid?

Fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark berättar om preliminära slutsatser från en kommande rapport om lagberedningen och EU och diskuterar sedan tillsammans med Gunnar Jansson, vice häradshövding, tidigare riksdagsledamot och seniorrådgivare för Ålands fredsinstitut. Moderator är Wille Valve, lagtingsledamot, pol. mag. och styrelseledamot för fredsinstitutet.

Välkommen att delta på Zoom: https://us02web.zoom.us/j/81254736394

Publiken kan ställa frågor via chattfunktionen.

Seminariet ordnas i samarbete med Mariehamns stadsbibliotek.

Åland har varit en del av Europeiska unionen i 25 år. Ålands fredsinstitut och ÅSUB har fått i uppdrag av Ålands landskapsregering att utreda EU-medlemskapets betydelse för Åland. Utredningen består av flera delar som presenteras i öppna seminarier hösten 2020 och våren 2021.

FacebookTwitterLinkedin