Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Ungdomsutbyte: Splash - Waves of a Clean Future

 Ålands fredsinstitut är medarrangör för ett internationellt ungdomsutbyte med tema vatten: ”Splash – Wave of a Clean Future”. Andra deltagare kommer från Finland, Sverige, Irland och Grekland. Varje deltagarland anordnar ett möte på en vecka. Första mötet ägde rum i Robert sfors i Sverige i början av juli 2004. Det finska mötet pågår för närvarande och arrangeras dels i Villa Elba, Gamla Karleby delvis i Lemböte lägerskola på Åland. Nästa möte blir på påsktiden i Irland och det sista i Grekland i början av sommaren.

Ansvariga för utbytet:

Ritva Saarikettu , Villa Elba, Gamla Karleby, Finland, www.kokkola.fi/elba
Tori Carlsson, A-net, Robert sfors, Sverige, www.youthforum.nu
Anna Alevra, PRAXIS, Serres, Grekland
Irene Murphy, Galway Youth Federation, Galway , Ireland , www.gyf.ie
Marja Leena Magnusson, Ålands fredsinstitut, www.peace.ax

Utöver Fredsinstitutet är ungdomsorganisationerna Punkt och SKUNK med i arrangemanget. Varje land skickar 10 ungdomar på 14-18 år samt två ledare. Från Åland deltar två tjejer, Erica Mattsson och Michaela Kjedsen. Dessutom deltar Ingrid Eriksson som är aktiv i både Punkt och SKUNK i programmet här på Åland. Finansiering för arrangemangen i Finland/Åland har beviljats av Nordisk ungdomskommitté och EU:s program Ungdom som för Finlands del förvaltas av CIMO (Centret för Internationellt personutbyte).

Ungdomarna åkte till Gamla Karleby den 28 december och kommer till Åland natten mot den 3 januari. Vi kommer att berätta kortfattat om Åland och hur det är att leva här samt besöka Bomarsund och Kastelholm. Temat för utbytet – vatten – lär komma tydligt fram. Vi är ju omgivna av vatten. Färjeturen kan bli ett oförglömligt minne för ungdomarna särskilt om inte vinden avtar.

Ni är hjärtligt välkomna att träffa oss på måndagen den 3 januari mellan kl 9.30 – 11.30 men även andra tider kan diskuteras. Programmet för mötet.

FacebookTwitterLinkedin