Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Lauren StevensLauren Stevens praktiserade på Ålands fredsinstitut från slutet av september till slutet av november 2018. Hon är ursprungligen från Storbritannien och studerar för närvarande mastersprogrammet för fred, medling och konfliktforskning vid Tammerfors universitet. Hennes magistersuppsats ska handla om vilka konsekvenser det brittiska utträdet ur EU (Brexit) kan få för fredsprocessen i Nordirland. Lauren har en kandidatexamen i internationella utvecklingsstudier och spanska från University of Chester i Storbritannien. Ett år av sina kandidatstudier tillbringade hon utomlands som utbytesstudent inom EU:s Erasmus-program. Hon arbetade då som engelskspråkig assistent i ett gymnasium i Melilla, en självstyrd stad på Afrikas nordkust, som tillhör Spanien och gränsar till Marocko. Laurens modersmål är engelska. Hon har studerat spanska och finska, och under sin tid på Åland deltog hon också i en kurs i svenska för nybörjare.

Lauren har skrivit en text om sin tid på Åland:

"Jag ansökte om praktik på Ålands fredsinstitut eftersom jag är intresserad av frågor som rör fred, säkerhet, minoriteter och självstyrelse. I synnerhet intresserar jag mig för sexuella, köns- och funktionsvariationsminoriteter. Jag tycker också om att besöka nya platser och lära mig språk. Innan jag påbörjade min praktik på fredsinstitutet hade jag besökt Åland en gång under sommaren. Jag kunde ingen svenska alls, och visste inte mycket om den svensktalande befolkningen i Finland, inte heller kände jag till Ålands historia och politik.

Under min tid som praktikant vid fredsinstitutet lärde jag mig massor om de här frågorna, i synnerhet eftersom jag hade möjligheten att delta i e-kursen ´Territorial Autonomy as a Tool for Diversity Management: Lessons from the Åland Example’. Nu anser jag att det är viktigt för folk i Finland och övriga världen att känna till Ålands som ett exempel på en framgångsrik lösning av en minoritetskonflikt samt Ålands status som självstyrt, demilitariserat och neutraliserat territorium.

Som informationspraktikant deltog jag i möten och seminarium, hjälpte till med praktiska arrangemang, forskningsassistans, korrekturläsning, uppdatering av sociala medier och fotografering. Jag tyckte särskilt om att hjälpa till med utformningen av nyhetsbrev och att lära mig publicera artiklar på hemsidan.

Jag uppskattade att jag fick hålla två presentationer och fick feedback från personalen på fredsinstitutet. Min första presentation handlade om Melilla, en spansk självstyrd stad där jag bodde år 2014. Melilla ligger på Afrikas nordkust och delar gräns med Marocko. Min andra presentation handlade om Brexits påverkan på fredsprocessen i Nordirland, vilket är temat för min slutuppsats.

Personalen var mycket vänlig och det var roligt att diskutera med och besöka lokala platser med dem.

Praktiken var t.o.m. bättre än jag föreställde mig eftersom jag fick mer tillit och ansvar än förväntat. Jag rekommenderar det absolut!"

FacebookTwitterLinkedin