Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Familj

Luca ska få det bästa från två kulturer

Erika, 26 år gammal från Lemland Söderby, har hittat kärleken i Victor, 28 år från Madrid. Parets son Luca är 10 månader gammal och växer upp i ett spanskt-åländskt hem i Mariehamn.

Victor kom till Åland för första gången 2003 som IT-studerande inom ramen för det europeiska utbytesprogrammet ERASMUS. Då träffade han Erika som jobbade på caféet Svarta Katten, men först två år senare, då Victor kom till Åland igen för att praktisera, blev de två ett par. Sedan dess har de hunnit bo i Barcelona, Madrid och Mariehamn. Nu har Victor fast jobb på Crosskey och Erika har gjort en paus i sina hälsopedagogstudier för Lucas skull.

Redan i Lusse läste Erika spanska, och praktiserade den gärna med utbytesstuderanden vid högskolan, eftersom ”Erika alltid dragits till utlänningar” som hennes mamma uttrycker det. Erika och Victor har fortfarande många vänner bland de som kommer som utbytesstuderanden till Åland från olika delar av världen. I början gick parets konversation på engelska, men nu har de övergått till att bara tala spanska och svenska. Hemma försöker de tala så mycket spanska som möjligt för att Luca ska lära sig språket. De tillbringar gärna tid i Spanien, familjen kom just hem från en femmånaders vistelse där. För Luca, som således levt halva sitt liv i Spanien, är kontrasten Spanien-Åland märkbar:
- I Spanien kommer folk fram för att hälsa och gulla med Luca så fort han visar sig. Här beter sig människorna inte på samma sätt, och man märker att Luca undrar varför!

Victor trivs bra på Åland. Han trivs med lugnet, naturen och havet. Han har just köpt en segelbåt och ska ägna sommaren åt att lära sig segla bättre.
- Men tyvärr har vi ingen snipa ännu, säger Victor på flytande svenska, med ett skratt.

Victor och Erika upplever att det flesta som de träffar på Åland tycker att det är intressant att Victor kommer från Spanien. Men det är inte helt lätt att komma in i samhället, de flesta av parets bekanta har utländsk bakgrund, förutom Erikas släkt. Erika tror dock att det är lättare att komma in i ett småskaligt samhälle som Åland än en storstad som Madrid.

Erika är glad att Victor trivs så bra på Åland. Paret tycker att Åland redan är ett mångkulturellt samhälle, men upplever att alla ålänningar inte har upptäckt det ännu.
- Vi har mycket att lära av varandra, säger Victor. Vi vill att vår son ska växa upp med det bästa från båda kulturer!

FacebookTwitterLinkedin