Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Nyhetsbrev från Ålands fredsinstitut 13.5.2009
• Ny rapport + bokrecension
• Hembygdsrätten - nu på engelska
Ny rapport från Ålands fredsinstitut
Ålands fredsinstitut ger nu ut en ny rapport i rapportserien Rapport från Ålands fredsinstitut - Report from the Åland Islands Peace Institute.

Rapporten The War of the Monuments in Estonia: the Challenges of History and the Minority Population är skriven av den estniske forskaren Vadim Poleshchuk och behandlar de våldsamma kravallerna kring flytten av bronssoldaten i Tallinn i slutet av april 2007.
Rapporten rör både frågor om minoritetsskydd och etniska relationer i Estland och säkerhetsaspekter i Östersjöområdet. Poleshchuk analyserar de motstridiga tolkningar som görs i Estland angående landets historia och visar hur motsättningar har utnyttjats för politiskt opportunistiska syften.
Rapporten är högaktuell, då det precis har gått två år sedan bronssoldatbråket i Estland. Bronssoldaten flyttades inför "segerdagen" 9 maj, då minnet av Sovjetunionens seger mot Nazityskland högtidlighålls. Det var till övervägande del Estlandsryssar som protesterade mot flyttningen.
Årsdagen av flyttningen av bronssoldaten uppmärksammades nyligen med demonstrationer och konferenser i Estland. Den finländske docenten Johan Bäckman hindrades då från att resa in i Estland - hans namn finns med på en lista över personer som ålagts tillfälligt inreseförbud till landet. Bäckman är författare till den kontroversiella boken Pronssisoturi (Bronssoldaten), där han bland annat ifrågasätter den estniska "ockupationsmyten" att Estland ockuperades år 1940 och därefter var ockuperat fram till 1991. Wille Valve, forskare på Ålands fredsinstitut, har recenserat boken och menar att den lider av vissa svepande generaliseringar som naggar bokens trovärdighet i kanten - men att den samtidigt väcker viktiga frågor och tankar.

Rapporten och recensionen finns på hemsidan www.peace.ax för nedladdning.

The Right of Domicile on Åland
Nu har boken Den Åländska hembygdsrätten, som gavs ut 2007, översatts till engelska I boken finns de presentationer som hölls på ett seminarium om hembygdsrätt, näringsrätt och
medborgarrätt som Ålands fredsinstitut och Ålands lagting ordnade i juni 2007 i Helsingfors. I boken medverkar Pauliine Koskelo, Sia Spiliopoulou Åkermark, Jouko Kinnunen, Anna-Lena Sjölund, Rhodri C. Williams, Gunnar Jansson och Peter Lindbäck.
Den engelska versionen kan beställas från Ålands fredsinstitut, PB85, 22101 Mariehamn, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  och kostar 25€.
Den svenska versionen kan fortsättningsvis beställas från Ålands landskapsregering, PB 1060, AX- 22111 Mariehamn, Åland, Finland, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 Ladda ner Nyhetsbrev 13.5.2009 i pdf.

 

FacebookTwitterLinkedin