Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Nyhetsbrev 27.1.2006

Fredsnyheter nr 10

Skolprojektet ”Fredsfostran”

Skolprojektet har börjat sin andra termin. Rangsby skola och Kyrkby högstadieskola har varit banbrytare och fortsätter sitt fredsarbete under vårterminen. Vi har dessutom varit till Brändö skola och Föglö skola för att testa våra utbildningsmetoder. Du hittar mer information om skolprojektet här.

Vi berättar om skolprojektet i ”Fred som kulturarv” seminariet den 30 mars i Självstyrelsegården. Alla är hjärtligt välkomna att delta.

Ålands fredsinstitut anordnar den 31 mars – 1 april en fortbildningskurs i konflikthantering och ickevåld för åländska grundskolelärare. I mån av platser kan även andra delta mot kursavgift. Kursledare är Karin Utas Carlsson från Sverige och Nina Lindholm från Åland/Sverige. Läs mer om kursen.

150-års jubileum av Ålands demilitarisering

Den 30 mars har 150 år gått sedan beslutet om Ålands demilitarisering undertecknades i ett fredsavtal i Paris. Detta kommer att firas hela året på Åland. Här är några av de viktigaste händelserna:

Volontärer

Vi skickar Liselott ( Misan ) Sundbäck till Oradea i norra Rumänien i februari. Hon ska jobba 6 månader som volontär vid en ungdomsorganisation som heter Asocia MAX. Misan kommer att jobba med ett skolprojekt som liknar vårt åländska projekt. Misan är från fastlandet, men jobbade sommaren 2005 som högskolepraktikant vid Fredsinstitutet.

Özgür Dünua Sarisoy, en ung tjej från Turkiet blir vår nya volontär. Hon börjar i mars och kommer att jobba bl.a. med skolprojektet, ungdomsutbyten och volontärinformation. Özgür läser statsvetenskap vid Ankara universitet. Vi letar efter en trevlig bostad för henne och är tacksamma för tipps.

Anna-Linnéa Rundberg, vår f.d. volontär i Storbritannien, fortsätter med sitt anti-kärnvapen jobb där med hjälp av ”Tillbaka till framtiden”-stipendiet som man kan söka efter sin volontärperiod. Anna-Linnéas projekt ” Community Empowerment for Nuclear Disarmament” avser att utbilda kärnvapenmotståndare i ickevåldskultur.

FacebookTwitterLinkedin