Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Varje år ordnas mängder av läger och andra aktiviteter inom ramen för bland annat EU:s ungdomsprogram Youth in Action. Fredsinstitutet kan sända grupper av ungdomar till sådana evenemang, eller ordna läger på Åland med utländska deltagare. Åldern på deltagarna i olika läger varierar från 13 till 25 år. Vi arrangerar och förmedlar även kurser för ungdomsledare, oftast med fokus på genusperspektivet.

Du som har egna idéer om fredsprojekt du skulle vilja åka till eller arrangera på Åland är välkommen till oss för att få hjälp. Om du har kommit på en bra idé om att ordna en internationell aktivitet, eller om du fått nys om ett spännande läger eller evenemang i ett annat land, är du välkommen att ta kontakt med oss, så kanske vi kan hjälpa till. Mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring 15570.

Här nedan kan du läsa om olika aktiviteter vi ordnat eller medverkat till. Vi sprider information om kommande händelser här på hemsidan, på Facebook och genom våra nyhetsbrev.

 

Ålands fredsinstituts volontär till Georgien för erfarenhetsutbyte

2013-11-04 14:29:03

Mellan den 18 och 20 oktober samlades tidigare EVS-volontärer från Azerbaidjzjan, Armenien och Georgien I Rustavi I Georgien för att utvärdera och reflektera over sina erfarenheter från tiden som volontär utomlands. En av deltagarna var Gulnar Mammadova som nyligen avslutade sin tid som volontär vid Ålands fredsinstitut. Mötet anordnades av EU-programmet Europeisk volontärtjänts (EVS) och finansierades av SALTO EECA. Gulnar har skrivit en text om sina erfarenheter från motet, på engelska.


Simple Picture Slideshow:
Could not find folder /var/www/vhosts/peace.ax/httpdocs/images/stories/Symposium2018//stories/GulnarGeorgien/
Läs mer ...

Ålandsexemplet diskuterades på ungdomsmöte i södra Kaukasien

2012-07-04 12:42:17

180207_4298092770172_1728836505_n

Mellan den 14 och 20 juni deltog fredsinstitutets volontär Gunel Isakova i ett seminarium om södra Kaukasiens framtid, anordnat av organisationerna CRISP och International Center on Conflict and Negotiation (ICCN) i Tblisi, Georgien. Deltagarna kom från Azerbajdzjan, Armenien och Georgien. Målet var att uppmuntra till dialog om och skapa en gemensam vision för framtida  fredlig samexistens i södra Kaukasien.

Ålandsexemplet nämndes vid flera tillfällen i samband med diskussioner om konfliktlösning i Abchazien, Sydossetien och Nagorno-Karabach.

Mera information finns på CRISP:s hemsida, på engelska, här.

Stipendier för deltagande i Globsol 2011

2011-06-14 09:47:26

Den 14-16 oktober 2011 hålls ungdomsforumet Globsol på Hanaholmen i Esbo. Globsol är ett ungdomsforum som arbetar för ökad internationell solidaritet och för samman unga aktiva människor och ger en möjlighet att arbeta med angelägna frågor i engagerande workshops, föreläsningar och diskussioner. Deltagarna kommer bland annat från olika ungdomsförbund och högskolor/universitet från både Sverige och Finland.

Läs mer på www.globsol.info

Är du från Åland, är mellan 18 och 25 år och skulle vilja delta i Globsol? Ålands fredsinstitut finansierar deltagandet (inklusive resa) för två personer (helst en kille och en tjej) från Åland. Hör av dig till informationsansvariga Susann Simolin, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., om du är intresserad. Först till kvarn gäller.

Ungdomsläger på Åland 2010

2010-05-23 22:00:00

Boundaries_II_The_groupDen 6-13 augusti samlades 30 ungdomar från Åland, Turkiet, Bulgarien, Holland och Grekland i Prästö/Vårdö för att diskutera gränser och identitet.

Under lägret anordnades work-shops om ämnen som gränser, identitet, tolerans och konfliktlösning, utflykter till Mariehamn, Kastelholms slott och Bomarsunds fästningsområde, kulturkvällar och andra sociala aktiviteter. Syftet med lägret var att unga från olika kulturer skulle kunna lära känna varandra och få en chans att diskutera viktiga frågor.

Lägret finansierades av EU:s ungdomsprogram Youth in Action och var således avgiftsfritt för deltagarna.

Läs mer ...

Erfarenheter från fredsläger i Holland

2009-10-05 11:50:04

DeltagareHollandSex ålänningar mellan 15 och 18 år åkte den 25 juli 2009 till Ysselsteyn i  Holland på ett veckolångt fredsläger. Temat var gränser - såväl mellan länder som personliga och kulturella sådana. I lägret deltog också ungdomar från från Holland, Bulgarien, Turkiet och Grekland.
Ålands fredsinstitut sände den åländska gruppen till lägret som finansierades av EU programmet Youth in Action.

En pdf med bilder och deltagarnas berättelser från Holland kan laddas ner här.

Skunk ungdomsutbyte

2009-07-21 08:41:26

Vill du eller någon du känner träffa nya vänner, åka runt i skärgården, hålla roliga workshops i skärgårdskolorna, tävla, leka göra studiebesök och umgås?

Vi har nu träffat våra estniska partners och utbytet kommer att bli väldigt roligt och intressant. Det vi saknar nu är åländska deltagare.

Du ska helst vara mellan 15-25 år men både lite yngre och äldre ungdomar från hela Åland är välkomna. Den som deltar i utbytet får ett Youthpass vilket ger dig en merit för framtiden. Om du redan börjat skolan hjälper dig SKUNK att begära ledigt. Vi kommer att tala engelska under utbytet så det är ett bra tillfälle att träna din engelska. Gruppen planeras blir 12 + 12 deltagare och 4 ledare. Vi kommer ha möjlighet att fiska, segla, skjuta pilbåge, musicera, rida, leka, tävla, spela fotboll, laga mat och mycket mera.

Utbytet startar i lördagen den 22 aug i Mariehamn och slutar i Kumlinge på morgonen söndagen den 31 aug.

Om du har intresse skicka mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fredsläger i Holland sommaren 2009

2009-05-20 10:24:36
CemeteryÄr du mellan 15 och 18 år och intresserad av frågor som rör fred och konflikt? Vill du tillsammans med fem andra åländska ungdomar åka till Ysselsteyn i Holland i sommar och diskutera personliga, kulturella och geopolitiska gränser med ungdomar från Holland, Bulgarien, Turkiet och Grekland? På programmet står bl.a I besök till en tysk begravningsplats från andra världskriget, besök till Anne Franks hem, filmskapande, umgänge och praktiska övningar och aktiviteter. Lägret hålls 25.7-2.8.
Lägret och resan finansieras av EU programmet Youth in Action och är avgiftsfritt för deltagarna.

Är du intresserad? Hör av dig till Susann Simolin på Ålands fredsinstitut, susann(at)peace.ax, tel. 15570

Inbjudan finns här.

Ungdomsutbyte mellan Åland och Litauen

2008-10-15 15:31:10
Nendreutbyte12 till 17 oktober har Åland besök av 10 ungdomar, mellan 15 och 18 år, från Centret för kvinnor och barn Nendre i Vilnius, Litauen. Besökarna är med i ett ungdomsutbyte tillsammans med ungdomar från Katapult, Emmaus projekt för arbetslösa mellan 16 och 25 år.
Ungdomarna har hittills bland annat haft workshop om konfliktlösning, besökt Ålands fredsinstitut, lagtinget, Katapult, Möbelreturen och Mariebad. Framöver blir det bland annat innebandy, workshop om minoriteter och frivilligarbete.
Utbytet går under namnet Unga européer: mänskliga rättigheter och konflikthantering.

Ålands fredsinstitut har skrivit en rapport från utbytet. Den kan laddas ner här.

Givande miljöläger i Karelen

2008-09-16 13:24:23
Nurmes Den åländska delegationens resa till miljö- och klimatförändringslägret i Nurmes i slutet av augusti blev en lyckad historia.
- Det var kanske lite mera idrottscamp än vad jag hade tänkt mig, men det var givande att hålla våra presentationer om Åland och Östersjön eftersom förkunskapen hos deltagarna från de andra länderna var otroligt låg, berättar Fredsinstitutets samordnare Isac Boman.
Under veckan gjordes bland mycket annat ett besök hos en yngre kvinna som bestämt sig för att leva i harmoni med naturen i självhushållningens tecken.
-  För dem från öst var det inte så märkvärdigt, det är bara märkvärdigt i Finland när man gjort ett aktivt val, säger Boman som avslutade sin högskolepraktik på Fredsinstitutet efter lägret.
- Det har varit ett givande arbete och jag tror det här lägret utvecklas framöver eftersom det var första gången det ordnades. Två av de litauiska deltagarna har faktiskt redan varit till Åland och hälsat på, så det var inget fel på lägerstämningen, konstaterar Boman.

Åtta ungdomar till miljölägret

2008-07-25 13:53:29
Uppladdningen inför resan till miljö- och klimatlägret i Karelen den 10-17/8 fortsätter. Åtta åländska ungdomar sänds av Ålands fredsinstitut för att delta i lägret. På lägret får man diskutera miljö- och klimatförändringar, på engelska, med över 100 ungdomar från Danmark, Estland, Litauen, Ryssland och från riket.
På lägret delas ungdomarna upp i två grupper, Sissel Hanström och Ulrika Kjeldsen kommer att delta i gruppen för ungdomar yngre än 18 år. Tobias Granberg, Jon Henriksen, Ingrid Eriksson, Julia Lindfors och Fredrik Andersson samt ledaren Isac Boman är med i gruppen för äldre ungdomar.
Lägret ingår i det nordiska ungdomsutbytet Miljö- och klimatförändringar.

Ålandstidningen och Nya Åland har skrivit artiklar inför lägret.
Ålandstidningens artikel kan du läsa här.


Information om miljö- och klimatläger

2008-06-13 14:47:28
Ålands fredsinstitut samordnar det åländska deltagandet i ett miljö- och klimatläger som hålls i Norra karelen den 10-17/8.
Ansökningstiden går ut den 27 juni, därefter kommer alla sökande att få närmare information.
Ett förmöte ordnas under första halvan av juli, datum är ej ännu bestämt.
Marja-Leena Magnusson återkommer från sin semester den 23 juni och kommer då att kunna förse intresserade och anmälda med ytterligare information.
Observera att minderåriga sökande måste ha skriftligt medgivande från sina föräldrar.

Mer information om lägret finns här.

Ungdomsläger i Norra karelen

2008-06-05 13:57:07
Är du mellan 15 och 20 år, intresserad av miljö- och klimatfrågor, gillar att träffa jämnåriga från andra länder och tycker om att prata engelska? Då kanske en augustivecka på miljöläger i Norra karelen skulle vara något för dig. 20 ålänningar i åldrarna 15 till 25 samt 2 till 3 ungdomsledare har i sommar möjlighet att delta i lägret som hålls den 10-17/8 och ingår i det nordiska ungdomsutbytet Miljö- och klimatförändringar. På lägret får man diskutera miljö- och klimatförändringar, på engelska, med ungdomar från Danmark, Estland, Litauen, Ryssland och från riket.  

Lägret delas i två grupper. 15-17-åringarna har sitt läger vid Hyvärilä ungdomscenter medan 18-25-åringarna kommer att hålla till vid Metsäkartano ungdomscenter. Deltagarna behöver endast betala sina resor. Vi försöker dock hitta sponsorer till åtminstone delar av resekostnaderna.

Bindande anmälningar skickas senast den 27 juni till Marja Leena Magnusson, Ålands fredsinstitut, PB 85, 22101 Mariehamn eller e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Ansökningsblankett kan laddas ner här .

Projektansvarig är Hyvärilä ungdomscenter i Nurmes och Metsäkartano ungdomscenter i Rautavaara. Lägret finansieras av NORDBOK som är Nordiska ministerråds ungdomsorganisation. För Ålands del är projektet ett samarbete mellan Agenda 21, Ålands natur och miljö, Föreningen Norden på Åland, Röda korset och Ålands fredsinstitut, som är samordnare för den åländska medverkan

Klimat- och miljöläger för unga

2008-04-15 11:24:11
Åland deltar i det nordiska ungdomsutbytet ”Miljö och klimatförändringar”. Från Åland kan 20 ungdomar och 2-3 ungdomsledare delta i utbytet som anordnas i Norra Karelen i Finland. Projektansvarig är Hyvärilä ungdomscenter i Nurmes och Metsäkartano ungdomscenter i Rautavaara. Deltagarna kommer från Danmark, Estland, Litauen, Ryssland, Finland och Åland. Lägret finansieras av NORDBOK som är Nordiska ministerråds ungdomsorganisation.

För Ålands del är projektet ett samarbete mellan Agenda 21, Ålands natur och miljö, Föreningen Norden på Åland, Röda korset och Ålands fredsinstitut,
som är samordnare för den åländska medverkan.

Vi söker nu ungdomar i åldern 15-25 år. Lägret delas i två grupper. 15-17-åringarna har sitt läger vid Hyvärilä ungdomscenter medan 18-25-åringarna kommer att hålla till vid Metsäkartano ungdomscenter. Deltagarna behöver betala endast sina resor. Vi försöker dock att hitta sponsorer till åtminstone delar av resekostnaderna.

Bindande anmälningar skickas senast den 27 juni till Marja Leena Magnusson, Ålands fredsinstitut, PB 85, 22101 Mariehamn eller e-post
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Ansökningsblankett kan rekvireras från Marja Leena.

Ship for World Youth

2008-02-12 15:03:42

Ship for World Youth är ett internationellt ungdomsutbytesprogram som anordnas och finansieras av Japans regering. Under programmet delar 120 japanska ungdomar och 140 ungdomar från andra länder det dagliga livet ombord på ett kryssningsfartyg i cirka 45 dagar. De deltagande ungdomarna studerar och diskuterar ämnen av gemensamt intresse ur ett globalt perspektiv genom föreläsningar, kulturutbyten, sport, seminarier, klubbaktiviteter med mera. Petra Granholm från Åland deltar i programmet. Petra var högskolepraktikant vid fredsinstitutet sommaren 2007. Hon har skrivit två personliga rapporter om livet ombord: Rapport 1 [pdf 382K] och rapport 2 [pdf 760K] . Mer information om projektet finns på www.swyaa.org.

Lekar och workshops

2007-02-15 14:58:47
Ålands fredsinstituts praktikant Paul Mullan har gjort en sammanställning av lekar och workshops som kan komma till användning vid exempelvis lägerverksamhet.

Sammanställningen finns här. (På engelska)

 

Ungdomsutbyte/Youth exchange "Peace, democracy and human rights"

2006-07-14 23:00:00

Peace, Democracy and Human Rights

The international youth camp at Lemböte is now in full flow... 40 participants plus leaders from Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Makedonia, Northern Ireland (United Kingdom), Romania and Åland (Finland) (and one from Turkey :)) are busy preparing a show and an exhibition to celebrate the 150th anniversary of the demilitarisation of Åland. The themes of the week-long camp is democracy, human rights, tolerance and demilitarisation, and we've spent time talking about these issues in work-shops and in walk-and-talk groups. Most of the time though we've been socialising (quite a bit of that socialising has taken place in the sauna) fulfilling what seems to be the participants main expectation before coming to Lemböte - to make lots of new friends!

This page is brought to you by the fabuluos media group and you can here find a diary of each day, short interviews with each of the participants and of course, lots and lots of photos!

Läs mer ...

Åländska ungdomar till stort internationellt fredsläger i Nordirland.

2005-08-08 23:00:00

Pressmeddelande 5.8.2005

Åländska ungdomar till stort internationellt läger

Den 11-22 augusti reser sex tjejer i åldern 18-25 år till Nordirland för att delta i ett stort internationellt läger. Projektet som går under namnet Youth As Evaluators arrangeras av Public Achievement Northern Ireland med stöd av the European Peace Programmme och EUs ungdomsprogram.

Från Åland kommer Lenita Björklund (internationella relationer vid folkhögskola), Andreea Bolos (Ålands Lyceum), Petra Granholm (folkrätt vid Åbo Akademi), Jennika Kullman (internationella relationer vid Malmö
högskola) samt Annika Kullman (pol mag, Lunds universitet). Från Åbo kommer Lotta Staffans (folkrätt vid Åbo Akademi). De omkring 60 övriga deltagarna kommer från USA, Serbien, Israel, Palestina, Nederländerna, Turkiet, Jordanien, Sydafrika och Kroatien.

Vi inbjuder härmed till pressinformation tisdagen den 9 augusti klockan 16.00 på Ålands fredsinstitut. Då kommer deltagarna själva att berätta mer om lägret.

Vänliga hälsningar
Annika Kullman
Högskolepraktikant

Ungdomsutbyte "Splash - Waves of a Clean Future" i Finland och på Åland 28.12.2004-5.1.2005.

2004-12-27 23:00:00

Ungdomsutbyte: Splash - Waves of a Clean Future

 Ålands fredsinstitut är medarrangör för ett internationellt ungdomsutbyte med tema vatten: ”Splash – Wave of a Clean Future”. Andra deltagare kommer från Finland, Sverige, Irland och Grekland. Varje deltagarland anordnar ett möte på en vecka. Första mötet ägde rum i Robert sfors i Sverige i början av juli 2004. Det finska mötet pågår för närvarande och arrangeras dels i Villa Elba, Gamla Karleby delvis i Lemböte lägerskola på Åland. Nästa möte blir på påsktiden i Irland och det sista i Grekland i början av sommaren.

Ansvariga för utbytet:

Ritva Saarikettu , Villa Elba, Gamla Karleby, Finland, www.kokkola.fi/elba
Tori Carlsson, A-net, Robert sfors, Sverige, www.youthforum.nu
Anna Alevra, PRAXIS, Serres, Grekland
Irene Murphy, Galway Youth Federation, Galway , Ireland , www.gyf.ie
Marja Leena Magnusson, Ålands fredsinstitut, www.peace.ax

Utöver Fredsinstitutet är ungdomsorganisationerna Punkt och SKUNK med i arrangemanget. Varje land skickar 10 ungdomar på 14-18 år samt två ledare. Från Åland deltar två tjejer, Erica Mattsson och Michaela Kjedsen. Dessutom deltar Ingrid Eriksson som är aktiv i både Punkt och SKUNK i programmet här på Åland. Finansiering för arrangemangen i Finland/Åland har beviljats av Nordisk ungdomskommitté och EU:s program Ungdom som för Finlands del förvaltas av CIMO (Centret för Internationellt personutbyte).

Ungdomarna åkte till Gamla Karleby den 28 december och kommer till Åland natten mot den 3 januari. Vi kommer att berätta kortfattat om Åland och hur det är att leva här samt besöka Bomarsund och Kastelholm. Temat för utbytet – vatten – lär komma tydligt fram. Vi är ju omgivna av vatten. Färjeturen kan bli ett oförglömligt minne för ungdomarna särskilt om inte vinden avtar.

Ni är hjärtligt välkomna att träffa oss på måndagen den 3 januari mellan kl 9.30 – 11.30 men även andra tider kan diskuteras. Programmet för mötet.

Nordirlandsutbyte.

2003-07-19 23:00:00

Nordirlandutbyte 2003

De två första veckorna i juli ordnade freds- institutet, tillsammans med Public Achievement Northern Ireland ett Nordiskt / Nordirländskt ungdomsprojekt. 20 ungdomar och 4 ledare spenderade två veckor tillsammans i Nordirland och på Åland. Projektet var inriktat på aktivt medborgarskap och demokratiskt delaktig -het och deltagarna fick bl. a. lära sig att hålla workshops, tillitsspel, icebreakers och att jobba med konflikthantering i grupper. Mer att läsa om utbytet kommer snart att finnas på den här sidan.

 
Northern Ireland Exchange 2003

The Peace Institute and Public Achieve-ment Northern Ireland organised a Nordic / Northern Irish youth project during the first two weeks of July. 20 participants and 4 leaders spent two weeks together in Northern Ireland and on Åland. The themes for the project were Active Citizenship and Democratic Participation. The participants learnt how to facilitate workshops and practical exercises as well as conflict management and resolution. More information about the project will be available on this page soon.


FacebookTwitterLinkedin