Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Nyhetsbrev / Newsletter 3/2020
måndag, 25 Maj 2020

Nyhetsbrev från Ålands fredsinstitut 3/2020

Newsletter from the Åland Islands Peace Institute 3/2020

Contents

 • Webinar on the international use of the Åland example, 10 June.
 • Webinar 27 May: How does the COVID-19 affect minorities?
 • Statement submitted to UN ECOSOC
 • Wille Valve new member of the board
 • And more ...

Innehåll

 • Webinarium 10.6 om Ålandsexemplets användning
 • Webinarium 27.5: Hur påverkas minoriteter av coronakrisen?
 • Uttalande inlämnat till FN ECOSOC
 • Wille Valve ny i fredsinstitutets styrelse
 • Med mera ...

Läs nyhetsbrevethär.

Read the newsletter here.

Digitalt lunchseminarium 10.6.2020: Åland som exempel i internationell konfliktlösning – var, när, hur, vem, varför?
onsdag, 20 Maj 2020

Lunchseminarium susann FB

Digitalt lunchseminarium: Åland som exempel i internationell konfliktlösning – var, när, hur, vem, varför?

Föreläsare: Susann Simolin

Onsdagen den 10.6.2020 klockan 11.30-12.30

Seminariet hålls som zoom-möte på länken: https://us02web.zoom.us/j/85070629537

Det är väl känt att det så kallade ”Ålandsexemplet” har fungerat som inspirationskälla och verktyg i konfliktlösningsprocesser i olika delar av världen, och tidigare forskning har dokumenterat exempel på hur det använts till exempel i Nagorno-Karabakh, Abkhazien, Sydossetien och Östtimor. Det har dock tidigare saknats en mer systematisk genomgång av var, när, hur och av vem Ålandsexemplet använts. Vem är det som fört fram Åland som exemplet i de olika fallen, när har det skett och i vilken typ av processer? Vad är det egentligen som ansetts vara intressant med Åland och finns det fortfarande ett intresse för Åland i konfliktslösningssammanhang?
Seminariet baseras på resultat från ett forskningsprojekt finansierat av Ålands kulturstiftelse och Ålands lagtings jubileumsfond, där Susann Simolin kartlagt 25 fall där Ålandsexemplet använts, och i åtta av fallen analyserat aktörer och processer närmare. Resultaten ska publiceras i en rapport på engelska i slutet av juni 2020.

Susann Simolin är informationsansvarig (sedan 2008) och forskare (sedan 2017) vid Ålands fredsinstitut. Hon är också doktorand i statsvetenskap vid Åbo Akademi Vasa och har tidigare varit journalist vid bland annat Göteborgs-Posten. Hennes tema som doktorand är hur konkreta exempel på territoriell autonomi används inom internationell konfliktlösning, och särskilt hur de uppfattas av aktörer i konfliktområden.

Seminariet hålls som zoom-möte på länken: https://us02web.zoom.us/j/85070629537

Efter en presentation på 30 minuter är publiken välkommen att ställa frågor.

Uttalande inlämnat till FN, ECOSOC
onsdag, 20 Maj 2020

Ecosoc
Ålands fredsinstitut, som har rådgivande status inom ECOSOC, har lämnat in ett skriftligt uttalande inför ECOSOC:s högnivå-klimatförhandlingsmöte som äger rum i juli 2020. Uttalandet lyfter fram att regionala skillnader och lokal kunskap är viktiga redskap för att lösa globala problem i en lokal kontext. Uttalandet (på engelska) kan laddas ner här.

Debattartikel: Samarbete i goda tider underlättar krishantering
tisdag, 19 Maj 2020

En tydlig lärdom från coronakrisen är den om "vikten av samarbeten och kunskapsutbyten under ”goda tider” som möjliggör snabb och effektiv krishantering när problemen tornar upp sig. Samarbetet och kontakten har inte uppstått genom krisen. De fanns där redan tidigare på ett lågmält sätt."
Det skriver Nätverket för en hållbar kunskapsutveckling på Åland (KUT-nätverket) i en debattartikel som publicerades i tidningen Åland 13.5.

Fredsinstitutet bjuder på läsning online
fredag, 24 april 2020
publikationer collageHar böckerna hemma tagit slut? vill du fördjupa dig i frågor om självstyrelse, minoriteter, demilitarisering och Ålandsexemplet? Ålands fredsinstitut har digitala böcker, rapporter och artiklar på svenska och engelska som kan laddas ner gratis.

Till exempel:

Alla rapporter i vår rapportseria kan laddas ner här.
En lista över alla våra böcker finns här.
 

 
Wille Valve ny i fredsinstitutets styrelse
onsdag, 22 april 2020

WilleWille Valve valdes på årssammanträdet den 21 april 2020 in i styrelsen för Ålands fredsinstitut.

Valve har tidigare arbetat på Ålands fredsinstitut med medlings- och forskningsfrågor men är känd för de flesta på Åland genom sin politiska karriär som lagtingsledamot och minister.

Valve är ledamot i Ålands lagting och ordförande för Ålands delegation vid det parlamentariska Östersjösamarbetet BSPC. Han har tidigare haft ministerposter i Ålands landskapsregering och varit specialmedarbetare vid Europaparlamentet med ansvar för Ålandsfrågor i europaparlamentariker Carl Haglunds stab. År 2009 arbetade han som medlingsansvarig på Ålands medlingsbyrå och deltidsforskare på Ålands fredsinstitut.

Wille Valve blir den nionde styrelseledamoten i stiftelsens styrelse som sedan tidigare består av Roger Nordlund (ordf.), Katarina Fellman (vice ordf.) ledamöterna Nina Fellman, Marcus Koskinen-Hagman, Anders Lidén, Göran Lindholm, Lia Markelin och Hanna Ojanen.

Bild från styrelsemöte 21 kopia

Hälften av deltagarna var på plats på kontoret och den andra hälften deltog digitalt i fredsinstitutets årssammanträde 2020.

Ny praktikant: Elvira Jansson
torsdag, 16 april 2020

Elvira_Jansson.jpgJag heter Elvira Jansson, är 21 år gammal och för närvarande studerar jag till socionom på yrkeshögskolan Novia i Åbo och förväntas ta examen år 2021. Jag är andraårsstuderande och i vår kommer jag att ha min praktikperiod på Ålands medlingsbyrå. Jag trivs väldigt bra med mina socionomstudier och utbildningen motsvarar även mina egna intressen så som människor, relationer, samhälle och socialt beteende.

Jag är jätteglad att jag har fått chansen att praktisera på Ålands medlingsbyrå då jag vill lära mig mera om medling och hur det fungerar i praktiken. Jag ser även framemot att ta del av olika verktyg och metoder som främjar konfliktlösning, någonting jag är övertygad om att man har stor nytta av vart man än hamnar i arbetslivet.

 

Kastelholmssamtalen 2020: Krig fred och miljö
torsdag, 02 april 2020

Kastelholm 2020 dump kopia

Om vi inte gör något åt klimatförändringarna kommer vi i framtiden att leva i ett undantagstillstånd som är permanent, inte tillfälligt som det vi har just nu på grund av coronakrisen. Krisen ger oss tillfälle att förstå allvaret och ställa om för förändring. Det var ett av budskapen 2020-års helt digitala Kastelholmssamtal som hade temat Krig, fred och miljö och där samtalens beskyddare president Tarja Halonen diskuterade med Margot Wallström, Marja Lehto, Pella Thiel, Mikael Sjövall och Emma Hakala.

Det var sjätte gången Ålands fredsinstitut arrangerade  ”Kastelholmssamtal om fred”. Detta år hölls samtalen, på grund av coronakrisen, helt digitalt. Samma dag såg närmare 300 personer samtalen antingen som livestream eller i efterhand.

Fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark, som tillsammans med forskningskoordinator Petra Granholm modererade samtalen, kommenterar:

”Vi är väldigt nöjda med årets nyskapande digitala Kastelholmssamtal. Istället för att ge upp och ställa in, har Ålands fredsinstituts personal inom loppet av två veckor riggat upp en stor digital apparat tack vare mycket välvilja och starka samarbeten, bl.a. med Nordens institut på Åland och företaget Audiotrade. Det krävde en kraftansträngning.
Temat ’Krig, fred och miljö’ visade sig vara helt rätt i tid. Kunskapen, engagemanget och mångsidigheten hos de olika talarna imponerade på mig och jag hoppas att många ska vilja lyssna på inspelningen i efterhand. 
Det är också intressant och spännande att så många samtal och evenemang nu äger rum digitalt. Även om vi just nu inte kan träffas fysiskt är det viktigt att dialogen fortsätter. Tematiken och samtalen blir inte mindre angelägna för att de hålls digitalt istället för fysiskt.”

Kastelholmssamtal vinjett

 

LÄNKAR

En längre sammanfattning av samtalen, skriven av informationsansvariga Susann Simolin, finns här. Den publicerades i Nya Åland den 2 april.

Samtalen kan ses i efterhand här.

Marja Lehtos anförande kan läsas här.

En krönika av Sia Spiliopoulou Åkermark med eftertankar om samtalen publicerades i Nya Åland 29.4.2020 och kan läsas här.

En intervju i Ålands radio med Sia Spiliopoulou Åkermark inför samtalen finns här.

En intervju i Ålands radio med Petra Granholm inför samtalen finns här.

En insändare skriven av Kastelholmssamtalets moderatorer Sia Spiliopoulou Åkermark och Petra Granholm på temat att krig, fred och miljö hänger samman, publicerades i Tidningen Åland, Nya Åland och Huvudstadsbladet i början av mars.

Klicka på läs mer för mer information om talarna och temat.

Läs mer...
Nyhetsbrev / Newsletter 2/2020
söndag, 22 mars 2020

Nyhetsbrev från Ålands fredsinstitut 2/2020

Newsletter from the Åland Islands Peace Institute 2/2020

Contents
 • The Kastelholm talks will be held online
 • Lunch seminars will be postponed
 • Panel discussion on the Åland Example held at the Parliament of Sweden
 • The Peace Institute receives support from ministries
 • Article about Åland in report by the German-speaking Community's Parliament in Belgium
 • Petra Granholm spoke at the film festival Vera
Innehåll
 • Kastelholmssamtalen hålls på distans
 • Lunchseminarier skjuts upp
 • Om Ålandsexemplet i Sveriges riksdag
 • Fredsinstitutet får stöd från UM och JM
 • Artikel om Åland i rapport från tyskspråkiga parlamentet i Belgien
 • Petra Granholm talade på filmfestivalen Vera

Läs nyhetsbrevet här.

Read the newsletter here.

Så här når du oss under undantagstillståndet
tisdag, 17 mars 2020

Med anledning av undantagsläget håller fredsinstitutets bibliotek stängt och vi tar endast emot besök enligt överenskommelse. Kontoret har låg bemanning då flera av oss arbetar på distans, men vi nås per telefon och per e-post som vanligt. Vårt växelnummer +358 (0)18 15570 leder till organisationssekreterare Mirjam Lukola, som kan hjälpa dig vidare. Direktnummer och e-postadresser hittar du här.

FacebookTwitterLinkedin