Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4/PB85
AX-22101 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Kastelholmssamtalen 2018: Media, makt och mod - om trovärdighet och tillit i det offentliga samtalet
tisdag, 20 februari 2018

”Kastelholmssamtal om fred” på Kastelholms slott är ett återkommande samtal med fredstema under beskydd av Finlands tidigare president Tarja Halonen. Temat för Kastelholmssamtalen 2018 är "Media, makt och mod - om trovärdighet och tillit i det offentliga samtalet". Kastelholmssamtalen består av två delar. Först hålls ett panelsamtal i slottssalen på Kastelholms slott med professor Kjell-Åke Nordquist som moderator. Därefter ordnas ett uppföljande rundabordssamtal, med docent Sia Spiliopoulou Åkermark som moderator, förlagt till närliggande restaurang Smakbyn.

Årets slottspanel består av Merete Mazzarella, författare, essäist, journalist och professor i litteraturvetenskap, Olof Ehrenkrona, ambassadör, Sveriges generalkonsul på Åland, Anders Mellbourn, statsvetare, journalist, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter, tidigare chef för Utrikespolitiska institutet i Stockholm och högskoleprofessor samt Britt Lundberg, åländsk politiker som var Nordiska rådets president 2017, tidigare talman för Ålands lagting samt minister och vice lantråd i Ålands landskapsregering.

Vid rundabordssamtalet deltar tre kommentatorer, som med utgångspunkt i sina reflektioner och intryck från slottsdiskussionen för in ytterligare perspektiv och utvecklar frågeställningarna. Martha Hannus är ordförande för Regnbågsfyren och hållbarhetsansvarig på Emmaus Åland. Hon har tidigare arbetat med frågor om extremism och rasism, bland annat vid tidskriften Expo och som kommittésekreterare i utredningen ”En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism” i Sverige. Janne Wass är chefredaktör på Ny Tid i Helsingfors. Han har tidigare varit utrikesreporter vid Hufvudstadsbladet och reporter vid Yle. Barbro Sundback, åländsk politiker som bland annat varit talman för Ålands lagting, var fredsinstitutets tidigare ordförande och är numera hedersordförande.

Samtalen hålls inför inbjuden publik, inbjudningar skickas ut per mejl. Det kommer också att finnas ett antal öppna platser. Information om hur du kan anmäla dig kommer att finnas här from  måndagen den 26 februari.

Läs mer om Kastelholmssamtalen här.

BeFunky def

Merete Mazzarella (foto: Teemo Rajala/CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/), Olof Ehrenkrona (foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet), Anders Mellbourn  (foto: privat) och Britt Lundberg (foto: Magnus Fröderberg/Norden.org). 

Sia Spiliopoulou Åkermark medverkar i publikation om Ramkonventionen om nationella minoriteter som fyller 20 år
fredag, 09 februari 2018

SiaÅr 2018 firar den europeiska Ramkonventionen för skydd av nationella minoriteter (FCNM) sitt 20-årsjubileum. Jubileet uppmärksammas bl.a. med en ny publikation på engelska med titeln “20 Years of Dealing with Diversity: Is the Framework Convention at a Cross-Road?” utgiven av European Centre for Minority Issues.

Vår forskningsledare Sia Spiliopoulou Åkermark bidrar till publikationen som expert på minoritetsfrågor och tidigare president för den Rådgivande kommittén som övervakar implementeringen av konventionen. Hon intervjuades för att analysera och kritiskt reflektera över Ramkonventionens betydelse.  Sia belyser FCNM som en juridiskt bindande länk mellan minoritetsskydd och mänskliga rättigheter. Dessutom nämner Sia vikten av att Rådgivande kommittén utvecklats som ett övervakande instrument som främjar kontinuiteten och helhetsgrepp i Europarådets arbete med minoritetsfrågor.

Publikationen finner man (på engelska) här: : http://www.ecmi.de/publications/detail/20-years-of-dealing-with-diversity-is-the-framework-convention-at-a-crossroads-380/

Valentin Strömberg ny högskolepraktikant vid fredsinstitutet
onsdag, 31 januari 2018

Valentin internValentin Strömberg kommer att vara högskolepraktikant vid fredsinstitutet från februari till april 2018. Han föddes i Sverige och är uppväxt i Spanien och innehar både spanskt och svenskt medborgarskap.

Valentin studerar internationella relationer vid Linköpings universitet och skriver för tillfället sin masterexamen om Grönlands inflytande i arktiska frågor utifrån teorier om ontologisk säkerhet. Han kommer att hjälpa till med praktiska seminariearrangemang, assistans vid forskningsprojekt samt att förnya institutets hemsida. Valentin har tidigare arbetat som juridisk handläggare i Spanien. Han talar svenska, spanska och engelska. 

Roger Jansson utsedd till seniorrådgivare för fredsinstitutet
tisdag, 23 januari 2018

Roger 72På sitt styrelsemöte den 23.1.2018 utsåg Ålands fredsinstituts styrelse Roger Jansson till institutets tredje seniorrådgivare.

Till seniorrådgivare utser fredsinstitutet personer i sitt nätverk som på basen av sina kunskaper och erfarenheter kan bistå fredsinstitutets anställda, forskarråd och styrelse med råd och kunskap. Rådgivarna kan delta i institutets internationella arbete inom freds- och konfliktfrågor, särskilt vad gäller att sprida kunskap om Ålandsexemplet, och kan också företräda institutet i olika sammanhang.

Roger Jansson, som under sin politiska karriär bland annat varit ledamot i Finlands riksdag, talman i Ålands lagting samt lantråd, har varit ledamot i fredsinstitutets styrelse i 10 år, och lämnade styrelsen 2017. Som styrelseledamot har han generöst bidragit med sina kunskaper om Ålands internationella särställning, i synnerhet vad gäller demilitariseringen. Han har också varit en viktig intern resurs i ekonomiska frågor och fastighetsfrågor.

Fredsinstitutet har från tidigare två seniorrådgivare, tidigare riksdagsledamot Gunnar Jansson och fredsforskare Pertti Joenniemi. Institutet har också en hedersordförande, tidigare ordförande Barbro Sundback.

Kai gör språkpraktik vid fredsinstitutet
måndag, 22 januari 2018

KaiKai Klesmann praktiserar på fredsinstitutet från 19 januari till 15 februari 2018. Hon kommer från Estland och bor på Åland. Hon har studerat juridik och har tidigare arbetat i domstol, som kommunalanställd och inom det estniska flygvapnet. Kai kommer att hjälpa till med arkivering samt med att översätta broschyrer och andra material. Hon ska också bidra till olika andra aktiviteter.

Kai talar estniska, finska, engelska och ryska. Nu läser hon svenska på Medis och hennes praktik vid Ålands fredsinstitut utgör en del i studierna i det svenska språket.

Kvällsseminarium 26.1 med Nils Torvalds: EU - Norden - Nato. Finlands säkerhetspolitiska vägval
måndag, 22 januari 2018

Kvällsseminarium: EU – Norden – Nato . Finlands säkerhetspolitiska vägval

Talare: Nils Torvalds

Moderator: Kjell-Åke Nordquist

Fredagen den 26.1.2018, klockan 18.30-19.30
Hotell Arkipelag, Kaptenssalen

Torvalds facebbok

Under de senaste decennierna har Finland inom ramen för sin militära alliansfrihet inlett flera olika säkerhetssamarbeten. Genom partnerskap för fred (PFP) finns ett utvecklat samarbete med Nato, och under de senaste åren har ett eventuellt medlemskap diskuterats flitigt. Enligt mätningarna vill majoriteten av medborgarna ändå stanna utanför Nato.

Finlands president har en viktig roll inom utrikes- och försvarspolitiken, och påverkar Finlands framtida freds- och säkerhetspolitiska vägval. Nils Torvalds är den enda kandidat i årets presidentval som tydligt tar ställning för ett Natomedlemskap.

Vilka olika möjligheter finns för att säkra Finlands regionala säkerhet? Bör Finlands medlemskap i Nato ske även om Sverige stannar utanför? Och hur skulle ett Natomedlemskap kunna påverka Ålands demilitarisering?

Nils Torvalds är politiskt aktiv inom Svenska folkpartiet i Finland. Han är Europaparlamentariker sedan 2012. Han har en bakgrund inom journalistiken, har bland annat varit korrespondent i Moskva och har också skrivit böcker om bland annat Ryssland, världspolitik och om den ekonomiska krisen. På seminariet diskuterar han under cirka en halvtimme med moderatorn Kjell-Åke Nordquist, och därefter är publiken välkommen att ställa frågor och kommentera.

Seminariet börjar klockan 18.30 och pågår en timme.

Vi är tacksamma för anmälan i vårt event på fredsinstitutets facebooksida eller till Susann Simolin (susann(at)peace.ax), men det går också bra att droppa in.

Kontakt: Susann Simolin, informationsansvarig, telefon: 018-15570,Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Lunchseminarium med Pekka Haavisto 15.1.2018: Finland, freden och framtiden
fredag, 05 januari 2018

Pekka Haavisto 2018 72ppiMåndagen den 15.1.2018 ordnas ett lunchseminarium på temat Finland, freden och framtiden, med Pekka Haavisto som talare.
Seminariet hålls klockan 11.30-12.30 i hotell Arkipelags restaurang.

Historiskt har Finland såväl fredliga erfarenheter av samarbete med omvärlden och av internt samhällsbyggande som av konflikt, krig och kriser. Hur kan Finland, med avstamp i nuet, agera och navigera för att främja fredlig utveckling både i världen och på hemmaplan framöver? Hur kan Finland – som liten stat – dels upprätthålla sin självständighet och dels bidra till internationellt fredsarbete? Vilka strategier är effektivast för att möta klimatförändringar och förändringar i internationella relationer? Och hur kan Finland hantera interna utmaningar – också i relation till Åland?

Pekka Haavisto är riksdagsledamot i Finlands riksdag för De Gröna, tidigare miljö- och biståndsminister samt tidigare utvecklingsminister och minister för statsägandet. Pekka Haavisto har varit utrikesministerns särskilde representant för fredsmedling och har också arbetat med uppgifter inom FN samt som fredsförhandlare inom EU. Han kandiderade till president 2012, då han tog sig till andra omgången, och han är kandidat i presidentvalet 2018.

På seminariet diskuterar han under cirka en halvtimme aktuella fredsfrågor ställda av moderatorn, fredsinstitutets forskningsledare Sia Spiliopoulou Åkermark, och därefter är publiken välkommen att ställa frågor och kommentera.

Lunch kan köpas i restaurangen och tas med in till seminariet som hålls i den avskilda södra delen i restaurangen. Seminariet börjar klockan 11.30 och pågår en timme.

Vi är tacksamma för anmälan i vårt event på fredsinstitutets facebooksida eller till Susann Simolin (susann(at)peace.ax), men det går också bra att droppa in.

Nyhetsbrev / Newsletter 4/2017
torsdag, 14 december 2017

Link to Nyhetsbrev / Newsletter 4/2017

Nyhetsbrev / Newsletter 4/2017 as pdf

INNEHÅLL:

  • Åländsk identitet, den westfaliska ordningen och demilitarisering diskuteras i e-tidskriften JASS
  • Tarja Cronberg talade om FN, Norden och kampen mot kärnvapnen på lunchseminarium i Mariehamn.
  • Det kollektiva självförsvarets pussel: artikel av Sia Spiliopoulou Åkermark
  • Om fredsinstitutet och Åland på tyska i minoritets-tv
  • Forskarrådsmöte hos EURAC i Sydtyrolen

CONTENT:

  • Ålandic identity, the Westphalian order and demilitarisation discussed in e-journal JASS
  • The future in focus at the 25-year jubilee of the Institute
  • The Puzzle of Collective Self-defence: article by Sia Spiliopoulou Åkermark
  • Broadcasts in German on the Institute and Åland
  • Scientific Committee meeting at EURAC in South Tyrol
Åländsk identitet, Weber och den westfaliska ordningen samt demilitarisering diskuteras i e-tidskriften JASS
torsdag, 07 december 2017

JASSloggaNu har det andra numret av Ålands fredsinstituts e-tidskrift ”Journal of Autonomy and Security Studies” (JASS) publicerats. Tidskriften är kollegialt granskad och finns tillgänglig online utan kostnad. Tidskriftens övergripande tema är fred och säkerhet, teman som betraktas utifrån perspektiven självstyrelse, demilitarisering och minoritetsskydd. Det andra numret av JASS innehåller följande artiklar, (på engelska):

Article: Rethinking the Westphalian Order during WW I. Max Weber on the Timeliness of the European Polity. / Kari Palonen
Research Note: MacKinder, Westermarck and the Åland Island question / Heidi Öst
Book review of Peter N. Stearns (ed.) “Demilitarization in the Contemporary World”, University of Illinois Press (2013) / Sia Spiliopoulou Åkermark
Symposium speech: From Islander to Ålander/ Barbro Sundback

Tidskriften kan läsas online på www.jass.ax. Där kan du också registrera dig som prenumerant och få kommande nummer av JASS per e-post.

Lunchseminarium 4.12.2017 med Tarja Cronberg: FN, Norden och kampen mot kärnvapnen
fredag, 17 november 2017

Observera datumet. Föreläsningen är framflyttad till 4 december.

Lunchseminarium Cronberg FB kopia

Lunchseminarium 4.12.2017: FN, Norden och kampen mot kärnvapnen
Föreläsare: Tarja Cronberg
Måndagen den 4.12.2017, klockan 11.30-12.30 i hotell Arkipelags restaurang

Läs mer...

FacebookTwitterLinkedin