Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4/PB85
AX-22101 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Praktikmöjligheter vid Ålands fredsinstitut hösten 2018
onsdag, 18 april 2018

Ålands fredsinstitut erbjuder möjlighet till en dynamisk och flexibel praktik under hösten 2018 för en eller två praktikanter.

Vi söker dig som har ett intresse för frågor om fred, säkerhet, minoriteter och självstyrelse. Arbetsuppgifterna kommer bland annat att innebära deltagande i seminariearrangemang, informationsspridning, sociala medier samt utveckling av vår hemsida. Vid rekrytering i år uppskattar vi även särskilt färdigheter i bl.a. redigering av texter, e-publikationer, arbete med hemsidor och e-kurser.

Läs mer...
Media, makt och mod - Kastelholmssamtalen 2018
tisdag, 17 april 2018

Torsdagen den 22.3.2018 hölls årets Kastelholmssamtal med temat "Media, makt och mod - trovärdighet och tillit i de offentliga samtalet". Kastelholmssamtalen inleddes med en paneldiskussion i Kastelholms slott där samtalens beskyddare president Tarja Halonen diskuterade med en panel bestående av Merete Mazzarella, författare, essäist, journalist och professor litteraturvetenskap; Olof Ehrenkrona, ambassadör och Sveriges generalkonsul på Åland; Anders Mellbourn, statsvetare, journalist, professor, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter samt fd chef för Utrikespolitiska institutet i Stockholm samt Britt Lundberg, Nordiska rådets president 2017, ledamot i Ålands lagting, tidigre talman för Ålands lagting samt tidigare minister och vice lantråd i Ålands landskapsregering. Samtalet modererades av professor Kjell-Åke Nordquist.

KASTELHOLMSSAMTALEN FILMADE: Samtalet på slottet livestreamades i samarbete med Nipå och kan ses även i efterhand, här.

Panel Kastelholm2018

Efter en kaffepaus fortsatte diskussionen med en rundabordsdiskussion på närliggande restaurang Smakbyn. Diskussionen inleddes av tre nya talare, Martha Hannus, ordförande för Regnbågsfyren och hållbarhetsansvarig på Emmaus Åland; Barbro Sundback, fd talman för Ålands lagting och tidigare ordförande för fredsinstitutet, numera hedersordförande samt Janne Wass, chefredaktör för tidskriften Ny Tid. Fredsinstitutets direktör, docent Sia Spiliopoulou Åkermark modererade diskussionen. Även publiken deltog i diskussionen, och temat belystes därför utifrån många olika perspektiv.

Texter om Kastelholmssamtalen

Texten "Eftertankar om kaos och förändring" skriven av Sia Spiliopoulou Åkermark, publicerades i Ålandstidningen 29.3.2018 och kan laddas ner i pdf här.

Gunilla Herolf, ordförande för Ålands fredsinstituts forskarråd, har skrivit en sammanfattning av årets kastelholmssamtalen som kan läsas i pdf här eller direkt på hemsidan, här.

Petra Granholm, forskninsutvecklare vid Ålands fredsinstitut har skrivit en sammanfattning av årets rundabordssamtal, som kan läsas i pdf här.

Media om Kastelholmssamtalen:

Ålands radio 22.3.2018:
"Tror på gammelmedias revansch"
Tarja Halonen, Olof Ehrenkrona och Anders Mellbourn intervjuas.

Ålands radio 22.3.2018:
"Källkritiken blir bättre"
Intervju med Janne Wass

Nya Åland, ledare, 23.3.2018
"Kastelholmssamtal kunde inte ha tajmats bättre"

Nya Åland, insändare 13.3.2018
"Hur skapar vi tillit idag"

Nya Åland, förhandsartikel 22.2.2018
"Media, makt och mod i Katelholmssamtal"

Ålandstidningen, förhandsartikel 8.3.2018
"Tarja Halonen deltar i Kastelholmssamtal"

Läs mer...
Regina Österlund ny praktikant vid fredsinstitutet
fredag, 13 april 2018

Regina Regina Österlund är praktikant vid Ålands Fredsinstitut under april 2018.
Praktiken sker enligt avtal med Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet.
Regina är sjukskötare och hälsovårdare med mångårig arbetserfarenhet, främst på Åland, inom socialomsorg, hälso- och sjukvård och patientintresseförening. Hon har varit särskilt engagerad i att inleda och utveckla lagstadgad företagshälsovård, kommunal institutionsvård för äldre och inom Demensföreningen på Åland r.f. Hon har bred kunskap från tjänstgöring som hälsovårdare, föreståndare med personalansvar och som projektledare, demensrådgivare, sekreterare och kassör inom Demensföreningen.
Regina är nyfiken, vill förstå, är problemlösande, resultatinriktad, uppskattar studier och vetande och har ett genuint intresse för andra människor och deras välbefinnande.
Vid fredsinstitutet kommer hon att arbeta med genomgång av institutets bibliotek, arkivering av olika material och spridning av institutets egna publikationer.

Nyhetsbrev / Newsletter 2/2018
måndag, 09 april 2018

Link to / Länk till Nyhetsbrev / Newsletter 2/2018

Download / Ladda ner Nyhetsbrev / Newsletter as / som pdf

INNEHÅLL

Lunchseminarium med Janne Holmén – Öar, identiteter och mentala kartor

Ålands fredsinstitut söker en organisationssekreterare

Praktik vid Ålands fredsinstitut hösten 2018

Dokumentation, video och foton från Kastelholmssamtalen 2018

Första tillitsstudie på Åland
Med mera ...

CONTENT

Lunch seminar with Janne Holmén – Islands, Identity and Mental Maps

The Peace Institute is looking for an organization secretary

Internship opportunities at the Åland Islands Peace Institute in the autumn of 2018

See videos, photos and text from the Kastelholm Talks 2018

The first study on trust in the Åland Islands

And more…Lunchseminarium 10.4.2018. Janne Holmén om öar, identiteter och mentala kartor
torsdag, 29 mars 2018

Janne Holmen 228x300Lunchseminarium 10.4.2018: Öar, identiteter och mentala kartor
Föreläsare: Janne Holmén
Tisdagen den 10.4.2018, klockan 11.30-12.30 i hotell Arkipelags restaurang

Hur uppfattar ö-bor sin identitet och sin historia i relation till nationalstaten och till sin omvärld? Det har historikern Janne Holmén studerat genom forskning dels om öar, identitet och historieskrivning, dels om historiskt medvetande och mentala kartor. På seminariet berättar han om hur regional historieskrivning har bidragit till att skapa regionala identiteter på öarna Åland, Gotland, Dagö, Ösel och Bornholm. Medan regional historieskrivning i de flesta fall syftar till att integrera ön i nationalstaten, har den på Åland under andra hälften av 1900-talet använts för att skildra sina invånare som en separat nation.

Läs mer...
Sammanfattning av Kastelholmssamtalen
onsdag, 28 mars 2018

Kastelholm 2018 black and whiteGunilla Herolf, ordförande för Ålands fredsinstitut forskarråd, har skrivit en sammanfattning av diskussionerna vid årets Kastelholmssamtal. Du kan läsa texten i pdf format här eller nedan.

”Media, makt och mod – om trovärdighet och tillit i det offentliga samtalet” var temat för årets Kastelholmssamtal, som ägde rum den 22 mars. Samtalen, som hålls under beskydd av Finlands tidigare president, Tarja Halonen, samlade i år också Merete Mazzarella, författare, essäist, journalist och professor i litteraturvetenskap, Britt Lundberg, Nordiska rådets president 2017, ledamot i Ålands lagting samt tidigare minister och vice lantråd i Ålands landskapsregering, Olof Ehrenkrona, ambassadör och Sveriges generalkonsul på Åland, Anders Mellbourn, statsvetare, journalist, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter och tidigare chef för Utrikespolitiska institutet i Stockholm samt högskoleprofessor. Denna panel möttes till samtalens första del som hölls på Kastelholms slott.

Läs mer...
Ny praktikant på fredsinstitutet
onsdag, 21 mars 2018

Aune SanzAune Sanz praktiserar på Ålands fredsinstitut från mars till mitten av juni 2018. För närvarande studerar Aune statistik vid Helsingfors universitet. Aune är särskilt intresserad av datavisualisering och enkätmetodik. Under en utbytesperiod vid University of Otago, Nya Zeeland, studerade Aune kriminologi och blev intresserad av intersektionalitet, feministisk kriminologi och transformativ rättvisa, en gemenskapsbaserad strategi för att behandla konsekvenserna av ett brott. I sin kandidatavhandling undersökte hon korrelationen mellan barns erfarenheter av att utsättas för barnaga och andra typer av våld hemma.

Aune har jobbat som praktikant på Demos Helsinki och forskningsassistent i Ungdomsforskningssällskapets forskningsprojekt ”You Can Never Go Home Again: young adults in transforming labour market”. Aune talar flytande finska, spanska och engelska och är ivrig att få lära sig mera svenska under sin vistelse i Mariehamn.

Livestreaming från Kastelholmssamtalen
onsdag, 21 mars 2018

Den 22.3 klockan 13.00 livestreamas Kastelholmssamtalen 2018, där president Tarja Halonen samtalar med författaren Merete Mazzarella, generalkonsul Olof Ehrenkrona, publicisten Anders Mellbourn och nordiska rådets tidigare president Britt Lundberg på temat "Media, makt och mod - om trovärdighet och tillit i det offentliga samtalet". Streamingen görs i smaarbete med Nordens institut på Åland och kan ses här.

 

Kastelholmssamtalen 2018: Media, makt och mod - om trovärdighet och tillit i det offentliga samtalet
tisdag, 20 mars 2018

Kastelholmspanel2018

”Kastelholmssamtal om fred” på Kastelholms slott är ett återkommande samtal med fredstema under beskydd av Finlands tidigare president Tarja Halonen. Temat för Kastelholmssamtalen 2018 är "Media, makt och mod - om trovärdighet och tillit i det offentliga samtalet". Kastelholmssamtalen, som i år hålls den 22 mars kl 13.00-18.00, består av två delar. Först hålls ett panelsamtal i slottssalen på Kastelholms slott med professor Kjell-Åke Nordquist som moderator. Därefter ordnas ett uppföljande rundabordssamtal, med docent Sia Spiliopoulou Åkermark som moderator, förlagt till närliggande restaurang Smakbyn.

Årets slottspanel består av Merete Mazzarella, författare, essäist, journalist och professor i litteraturvetenskap, Olof Ehrenkrona, ambassadör, Sveriges generalkonsul på Åland, Anders Mellbourn, statsvetare, journalist, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter, tidigare chef för Utrikespolitiska institutet i Stockholm och högskoleprofessor samt Britt Lundberg, åländsk politiker som var Nordiska rådets president 2017, tidigare talman för Ålands lagting samt minister och vice lantråd i Ålands landskapsregering.

Vid rundabordssamtalet deltar tre kommentatorer, som med utgångspunkt i sina reflektioner och intryck från slottsdiskussionen för in ytterligare perspektiv och utvecklar frågeställningarna. Martha Hannus är ordförande för Regnbågsfyren och hållbarhetsansvarig på Emmaus Åland. Hon har tidigare arbetat med frågor om extremism och rasism, bland annat vid tidskriften Expo och som kommittésekreterare i utredningen ”En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism” i Sverige. Janne Wass är chefredaktör på Ny Tid i Helsingfors. Han har tidigare varit utrikesreporter vid Hufvudstadsbladet och reporter vid Yle. Barbro Sundback, åländsk politiker som bland annat varit talman för Ålands lagting, var fredsinstitutets tidigare ordförande och är numera hedersordförande.

Samtalen hålls inför inbjuden publik och det finns också ett antal öppna platser, anmälan senast 12.3.

Läs mer...
Nyhetsbrev / Newsletter 1/2018
måndag, 26 februari 2018

Link to / Länk till Nyhetsbrev / Newsletter 1/2018

Download/Ladda ner Nyhetsbrev / Newsletter 1/2018 as / som pdf

INNEHÅLL

Kastelholmssamtalen 2018: Media, makt och mod - om trovärdighet och tillit i det offentliga samtalet
Kommande lunchseminarium - Janne Holmén om öar och identitet
Roger Jansson utsedd till seniorrådgivare för fredsinstitutet
Sia Spiliopoulou Åkermark tillbaka på direktörsposten
Med mera ...

CONTENT

The Kastelholm Talks 2018: Media, Power and Courage - on Credibility and Trust in the Public Discourse
Upcoming lunch seminar - Janne Holmén on islands and identity
Roger Jansson appointed Senior Adviser of the ÅIPI
Sia Spiliopoulou Åkermark returns as Director
And more ...

FacebookTwitterLinkedin