Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4/PB85
AX-22101 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Diskurser om EU:s säkerhetssamarbete och om demilitarisering studeras i ny artikel
måndag, 21 augusti 2017

Saila webbI en artikel som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal on Baltic Security, undersöker forskaren Saila Heinikoski hur ökat europeiskt försvarssamarbete presenteras som nödvändig med hänvisning till politiska behov, medan Ålands demilitariserade status - inom Europeiska unionen – tvärtom motiveras med hänvisning till multilaterala avtal. Heinikoski hävdar att detta kan ses som en illustration av att olika typer av argument används för att förespråka militära medel respektive för att förespråka dess frånvaro. Hon drar vidare slutsatsen att medan Europeiska unionen agerar som en realpolitisk aktör i fråga om försvar, kan Finland snarare ses som en normativ kraft, vad gäller Åland.

Saila Heinikoski är forskare inom forskningsprojektet "Ålands demilitarisering i en värld av ökad militarisering" (“Demilitarisation in an Increasingly Militarised World. International perspectives in a multilevel framework – the case of the Åland Islands”). Projektet är ett samarbete mellan Ålands fredsinstitut och forskare vid Arktiska centret, Rovaniemi universitet och finansieras av Konestiftelsen och Ålands kulturstiftelse.

Artikeln, “Pool it or lose it?” – a contrastive analysis of discourses concerning EU military integration and demilitarisation in the Baltic Sea, publicerades i Journal on Baltic Security Volume 3, issue 1, juni 2017, och kan laddas ner utan kostnad här.

 

 

 

Anmälan till höstens e-kurs om territoriella autonomier senast 4 september
lördag, 03 juni 2017

Course ALEX head

Anmälan till fredsinstitutets e-kurs "Territorial Autonomy as a Tool for Diversity Management. Lessons from the Åland Example" har nu öppnat och anmälningar tas emot fram till 4 september 2017. Kursen ges online, i samarbete med Öppna högskolan på Åland, mellan den 18.9 och 11.12. Kursen ges på engelska. Lärare är docent Sia Spiliopoulou Åkermark.

Kursen är tvärvetenskaplig och diskuterar självstyrelse i ett brett perspektiv, i relation till bland annat självbestämmande, flernivåstyre och minoritetsrättigheter. Den berör Ålands självstyrelse, demilitarisering och neutralisering samt de kulturella och språkliga garantierna för språk och kultur. Betydelsen av territoriell autonomi som ett möjligt verktyg för konfliktlösning, tex. som en möjlig lösning på etnopolitiska konflikter, diskuteras också.

Mer information (på engelska) hittar du här.

Fredsinstitutet bjuder på mänskliga möten och Ålandspannkaka på självstyrelsedagen 9 juni
fredag, 02 juni 2017

På Ålands självstyrelsedag, 9 juni, vill Ålands fredsinstitut att Åland ska vara en mötesplats för alla. På Torget i Mariehamn, mellan klockan 17.00 och 19.00, bjuder vi på mänskliga möten och serverar Ålandspannkaka. Här får du chansen att låna en "levande bok" för en stund. En levande bok är en person som har en eller flera spännande berättelser att dela med sig av. I år satsar vi på temat ”möten och mångfald” och våra levande böcker har olika bakgrunder, yrken, ursprung och erfarenheter som de kan berätta om. Vi har också frågesport för både vuxna och barn.

Mötesplatsen ordnas med stöd från Ålands kulturdelegation.

Sjalvstyrelsedagen

Bilden är från självstyrelsedagen 2016.

Nyhetsbrev / Newsletter 2/2017
torsdag, 01 juni 2017

Link to Nyhetsbrev / Newsletter 1/2017

Nyhetsbrev / Newsletter 1/2017 as pdf

INNEHÅLL:

 • Fredsinstitutet lanserar e-tidskriften
  JASS - Journal of Autonomy and Security Studies
 • Roger Nordlund ny ordförande för fredsinstitutet
 • Nu kan du anmäla dig till höstens e-kurs om territoriella autonomier
 • Försoning som politik temat i ny bok av Kjell-Åke Nordquist
 • Nya artiklar om demilitarisering
 • Med mera ...

CONTENT:

 • Launch of peer-reviewed academic journal:
  JASS - Journal of Autonomy and Security Studies
 • Roger Nordlund new Chair of the Board of Directors
 • Registration for e-course on territorial autonomy now open
 • New book by Kjell-Åke Nordquist: “Reconciliation as Politics. A Concept and Its Practice”
 • New articles on demilitarisation
 • And more ...
Fredsinstitutet lanserar den vetenskapliga e-tidskriften JASS - Journal of Autonomy and Security Studies
onsdag, 31 maj 2017

Nu publiceras det allra första numret av Ålands fredsinstituts e-tidskrift ”Journal of Autonomy and Security Studies” (JASS). Tidskriften är kollegialt granskad och finns tillgänglig online utan kostnad. Tidskriftens övergripande tema är fred och säkerhet, teman som betraktas utifrån perspektiven självstyrelse, demilitarisering och minoritetsskydd.

jass förstasida

Läs mer...
Roger Nordlund ny ordförande för fredsinstitutet
tisdag, 30 maj 2017

Efter 25 år som ordförande för Åland fredsinstitut – det vill säga under hela institutets livstid - har Barbro Sundback valt att stiga av. Hon lämnar nu över ordförandeklubban till Roger Nordlund, lagtingsledamot som tidigare varit både lantråd och talman. Roger Nordlund har tidigare varit ledamot i institutets styrelse, under mandatperioden 2011 till 2013.

Vid fredsinstitutets årssammanträde den 12 maj 2017 skedde flera förändringar i styrelsens sammansättning. Styrelsen bantades från tio till åtta ledamöter. Förutom Barbro Sundback avgick också Leena Lindqvist - som varit institutets vice ordförande i 25 år - Roger Jansson, Susanne Eriksson och Lotta Angergård från styrelsen. Utöver Roger Nordlund valdes två nya ledamöter in i styrelsen, nämligen Nina Fellman, kansliminister, och Christian Pleijel, generalsekreterare för European Small Islands Federation. Ulla Backlund, Katarina Fellman, Kenneth Gustavsson, Göran Lindholm och Lia Markelin återvaldes.

Nordlund sundback Nordquist
Tillträdande ordförande Roger Nordlund, avgående ordförande Barbro Sundback
och fredsinstitutets direktör Kjell-Åke Nordquist, samlade utanför fredsinstitutet.
Celina Alshareef praktiserar på fredsinstitutet
tisdag, 16 maj 2017

Sumia "Celina" Alshareef praktiserar på fredsinstitutet från 23 maj till 22 juni 2017. Hon kommer från Aleppo i Syrien och bor på Åland sedan ett år och sex månader. Hon har studerat internationella relationer och diplomati vid Damaskus universitet i Syrien och har arbetat som volontär för att stödja syriska flyktingar i Libanon. Celinas praktik är en del av hennes studier i svenska vid Medis. I framtiden vill hon jobba med översättning och vill slutföra sina studier i internationella relationer, så att hon kan arbeta med internationella organisationer för att snabbt stödja flyktingar. Särskilt flyktingkvinnor behöver stöd och hjälp att starta ett nytt liv.

Celina

Nya artiklar om demilitarisering
tisdag, 16 maj 2017

Forskningsresultat från projektet Demilitarisering i en allt mer militariserad värld" ("Demilitarisation in an increasingly militarised world"), som leds från Ålands fredsinstitut, har nyligen publicerats i två artiklar.

Sia Spiliopoulou Åkermarks artikel "The Meaning of Airspace Sovereignty Today – A Case Study on Demilitarisation and Functional Airspace Blocks" kan läsas i 86 Nordic Journal of International Law (2017) 91-117. Spiliopoulou Åkermark undersöker här sammanblandningen mellan civila och militära regleringar och strukturer i fråga om luftrummet, med NEFAB-samarbetet som fallstudie. Hon menar att dessa samarbeten inte tillräckligt beaktar äldre folkrättsliga åtaganden och avtal. Samtidigt bygger själva demilitariseringen på en distinktion mellan det som är militärt och det som är civilt. Spiliopoulou Åkermark diskuterar den vidare betydelsen av dessa trender här (på engelska).

Vid eventuella frågor kontakta sia[@]peace.ax

"Det 161-åriga demilitariserade Åland i ljuset av det 100-åriga Finland" är titeln på en artikel som nyligen publicerades i tidskriften Fredsposten (1/2017). Artikeln är skriven av forskare Saila Heinikoski. Artikeln finns som utdrag från Fredsposten i pdf här.

Nicklas Böhm gör praktik på fredsinstitutet
onsdag, 03 maj 2017

Nicklas 1 av 1 2Nicklas Böhm praktiserar på fredsinstitutet från mars till juni 2017. Nicklas har hittills arbetat främst med det första numret av fredsinstitutets nya e-journal, och kommer att fortsätta att hjälpa till med olika forsknings- och informationsrelaterade uppgifter. Nicklas har en kandidatexamen i internationella studier från Roskildes universitet och påbörjar till hösten sina studier för en magisterexamen i konflikt- och säkerhetsstudier vid Kents universitetet i Bryssel. Nicklas har tidigare arbetat med publikationer om fredsbyggande och fredsavtal och har varit volontär för flera organisationer som arbetar för fredlig samlevnad.

Lunchseminarium 16.5.2017 med generalkonsul Olof Ehrenkrona: 100 dagar med Trump
tisdag, 02 maj 2017

olof ehrenkrona foto kristian pohl webbTisdagen den 16 maj ordnas ett lunchseminarium med titeln "100 dagar med Trump" i Hotell Arkipelags restaurang kl 11.30-12.30. Talare är generalkonsul Olof Ehrenkrona.

Den 30 april hade det gått precis 100 dagar sedan Donald Trump tillträdde som USA:s 45:e president. Under dessa 100 dagar har Trump – precis som under valkampanjen – skapat rubriker i medier världen över, dels på grund av sina kontroversiella uttalanden, dels på grund av sitt agerande, som bland annat inkluderat skärpta regler för vem som får resa in till USA och ett bombanfall i Syrien.

Föreläsaren Olof Ehrenkrona, generalkonsul för Sverige på Åland och med en lång karriär inom olika ministerier bakom sig, har noga följt utvecklingen i USA. På seminariet berättar han om vad som hänt under Trumps första 100 dagar som president och diskuterar vad kan vi vänta oss framöver. Hur påverkas USA av Trumps politik, och hur påverkas världen av att ha Donald Trump vid rodret i världens mäktigaste land?

Lunch kan köpas i restaurangen och tas med in till seminariet som hålls i den avskilda södra delen i restaurangen. Seminariet börjar klockan 11.30 och pågår en timme.

Vi är tacksamma för anmälan i vårt event på fredsinstitutets facebooksida eller till Susann Simolin (susann(at)peace.ax), men det går också bra att droppa in.

Foto: Kristian Pohl

FacebookTwitterLinkedin