Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Konferens 22.10: Vad har Åland för behov av kunskap och hur gör andra regioner?
torsdag, 17 september 2020

Den 22 oktober klockan 10.00-15.00 ordnar KUT-nätverket (nätverket för hållbar kunskapsutveckling) en konferens med titeln ”Kunskap och forskning som motorer för regional utveckling och innovation”. På konferensen diskuteras dels vilket behov Åland har av stärkta strukturer för kunskapsutveckling och forskning, och dels vilka erfarenheter som finns i andra regioner. Talare från Sydtyrolen, Färöarna och Österbotten delar med sig av sina erfarenheter, och en panel med deltagare från offentliga och privata Åland diskuterar Ålands behov och möjligheter.

Konferensen som hålls den 22 oktober 2020, kl 10.00-15.00 på Ålands sjöfartsmuseum direktsänds på fredsinstitutets Youtubekanal. Det finns ett begränsat antal öppna platser för publik och för deltagande på plats krävs anmälan till Saana Majander (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) senast 20 oktober (20/10). Till samma epost kan du skicka frågor som du gärna vill ska tas upp i diskussionen.

Kunskapens kväll ny kopia

Läs mer...
Fredsinstitutets e-tidskrift JASS godkänd att ingå i den öppna tidskriftsdatabasen DOAJ
måndag, 14 september 2020

Sedan början av september i år är fredsinstitutets vetenskapligt granskade e-tidskrift JASS (Journal of Autonomy and Security Studies) inkluderad i Directory of Open Access Journals, www.doaj.org, en databas som samlar 15,000 öppet tillgängliga vetenskapliga tidskrifter. JASS fick genomgå en granskningsprocess och blev därefter accepterad att ingå i databasen.

- Det här är ett viktigt steg för en liten tidskrift – för synlighet och tillgång till en bredare publik samt potentiella författare. Det är också ett ställningstagande för värdet av fri tillgång till forskning – alla artiklar i JASS är tillgängliga öppet och avgiftsfritt, säger tidskriftens chefredaktör Kjell-Åke Nordquist.

jass förstasida

Nytt nummer av JASS ute nu: Parlamentariska debatter om Åland och politisering av resandet
söndag, 13 september 2020

Coronapandemin har fördröjt utgivningen av årets första nummer av JASS, men vi är nu glada att kunna säga att ett rykande färskt nummer finns publicerat! Den här gången får vi djupdyka i analyser av parlamentariska debatter rörande Åland – en handlar om finländska utrikes- och försvarspolitiska ståndpunkter visavi Ålands demilitarisering, och den andra ger en historisk analys av åländska politikers förhållande till Nationernas förbunds beslut under de tre årtionden som följde beslutet 1921. I tillägg till detta får vi njuta av en text på ämnet politisering av resande, något som är ytterst aktuellt i tider av klimatförändring och pandemi. Författare är Saila Heinikoski, Ida Jansson och Kari Palonen.

Du hittar det senaste numret på www.jass.ax.

Läs mer...
Dags för anmälan till e-kurs om självstyrelse
torsdag, 10 september 2020
fredsremsa 72
 
Vill du veta mer om självstyrelse i allmänhet och Ålandslösningen i synnerhet? Vill du lära dig mer om den engelskspråkiga terminologin i autonomifrågor? Anmäl dig då till fredsinstitutets digitala kurs ”Territorial Autonomy as a Tool for Diversity Management – Lessons from the Åland Example”, som ges tillsammans med Öppna högskolan på Åland. Sista datum för anmälan är den 25 september.

Sedan 2015 erbjuder Ålands fredsinstitut i samarbete med Öppna högskolan på Åland en internetbaserad högskolekurs om territoriella självstyrelser med Åland som exempel och fallstudie.

Kursen har omarbetats, uppdaterats och ges på nytt hösten 2020 (19.10.2020 – 08.01.2021) och ansökan görs senast 25.09.2020.

Läs mer...
Ny praktikant: Saana Majander
torsdag, 27 augusti 2020

Saana

Jag heter Saana Majander och är forskningspraktikant på Ålands fredsinstitut från augusti till oktober 2020. Jag studerar juridik vid Helsingfors universitet och kommer att skriva mitt notariearbete under nästa vår. På fredsinstitutet assisterar jag med ett forskningsprojekt om vilken betydelse EU-medlemskapet har haft för Åland och särskilt med frågor kring lagberedningen i landskapet. Under praktiken har jag alltså en fascinerande möjlighet att lära mig mera djupgående om mina stora intressen inom juridikstudierna, i synnerhet lagstiftningens effektivitet. På fredsinstitutet får jag en chans att fördjupa mig i lagstiftningsprocessen i den unika kontexten av självstyret på Åland. Förutom forskningen skall jag under höstens lopp även jobba med e-kursen ”Territorial Autonomy as a Tool for Diversity Management: Lessons from the Åland Example”. 

Newsletter/Nyhetsbrev 4/2020
torsdag, 27 augusti 2020

Contents

 • We are recruiting
 • Register for e-course on territorial autonomy
 • Education for volontary mediators
 • New report on the international use of the Åland example
 • And more ...

Innehåll

 • Fredsinstitutet söker vikarierande informatör
 • Anmäl dig till e-kurs om territoriell autonomi
 • Vill du bli medlare? Grundkurs ges i höst.
 • Ny rapport om Ålandsexemplets användning
 • Med mera ...

Read the newsletter here.

Läs nyhetsbrevet här.

Ny rapport kartlägger användningen av Åland som exempel i internationell konfliktlösning
tisdag, 30 juni 2020

Rapport 1 2020 SimolinI rapporten “The Åland Example in Use 1990-2019: Where, When, How, Why and by Whom?” kartlägger Susann Simolin, informationsansvarig och forskare vid Ålands fredsinstitut samt doktorand i statsvetenskap, 25 konflikter där Ålandsexemplet har använts och analyserar åtta av dem mer djupgående. I rapporten diskuterar hon frågorna var, när, hur, varför och av vem Ålandsexemplet har använts i konfliktlösningsinsatser runt om i världen och vad det är som varit av intresse.

Rapporten kan laddas ner i pdf här.

Den 10.6.2020 hölls ett digitalt seminarium på svenska om forskningsresultaten. Webinariet spelades in och kan ses på youtube.

Rapportförfattaren Susann Simolin intervjuades om rapporten i Ålands radio, intervjun som sändes 7.6.2020 kan du höra här. Hon skrev också en sommarledare i Tidningen Åland som publicerades 8.7.2020, den finns (bakom betalvägg) här.

Läs mer...
Sia Spiliopoulou Åkermark ledamot i sanningskommission för Tornedalen
fredag, 12 juni 2020

Sia talarDen 11 juni tillsatte Sveriges regering sju ledamöter i en sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset. Fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark är en av dem.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen är kommissionens uppdrag att: "utreda den assimileringspolitik som bedrevs av svenska staten under 1800- och 1900-talen, och som ska verka för att minoritetens historiska erfarenheter synliggörs. Kommitténs arbete ska bidra till att ge minoriteten en kollektiv upprättelse, främja försoning och motverka att något liknande händer i framtiden."

Regeringens pressmeddelande hittar du här.

Direktören i webinarium och debattartikel: Statens comeback påverkar minoriteter i coronatider.
fredag, 29 Maj 2020

Bild Sia panel EURAC

”Under den akuta fasen av coronapandemin har vi sett världen över hur makten har centraliserats. Det har skett genom en betoning av regeringars makt och statens ansvar. Makthavarna har använt sig av krigsmetaforer för att ingjuta enighet och kräva lojalitet när de vidtar skyddsåtgärder och inför undantagstillstånd.” Så skriver fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark i dagens debatt i Tidningen Åland, idag 29.5. Det inskickade manuset kan också laddas ner i pdf här. Direktören fick inspiration till artikeln när hon den 27.5 deltog i ett webinarium om minoriteter, territorium och mellanstatliga relationer, arrangerat av institutionen för minoritetsrättigheter vid Eurac Research i Sydtyrolen. De andra talarna var Francesco Palermo och Sergiu Constantin från Eurac Research. Diskussionen spelades in och kan ses här.
Webinariet ingår i en serie på fem delar där namnkunniga experter diskuterar hur minoriteter påverkas av coronakrisen. Mer information om webinarserien och alla inspelningar finns på Euracs hemsida, här.

 

Nyhetsbrev / Newsletter 3/2020
måndag, 25 Maj 2020

Nyhetsbrev från Ålands fredsinstitut 3/2020

Newsletter from the Åland Islands Peace Institute 3/2020

Contents

 • Webinar on the international use of the Åland example, 10 June.
 • Webinar 27 May: How does the COVID-19 affect minorities?
 • Statement submitted to UN ECOSOC
 • Wille Valve new member of the board
 • And more ...

Innehåll

 • Webinarium 10.6 om Ålandsexemplets användning
 • Webinarium 27.5: Hur påverkas minoriteter av coronakrisen?
 • Uttalande inlämnat till FN ECOSOC
 • Wille Valve ny i fredsinstitutets styrelse
 • Med mera ...

Läs nyhetsbrevethär.

Read the newsletter here.

FacebookTwitterLinkedin