Ålands fredsinstitut har utvecklat en internetbaserad engelskspråkig högskolekurs – Territorial Autonomy as a Resource for Diversity & for Conflict Resolution – Lessons from the Åland Example 100 – om territoriella självstyrelser med Åland som exempel och fallstudie.
Kursen är tvärvetenskaplig och diskuterar självstyrelse i ett brett perspektiv, i relation till bland annat självbestämmande, flernivåstyre och minoritetsrättigheter. Den berör Ålands självstyrelse, demilitarisering och neutralisering samt de kulturella och språkliga garantierna för språk och kultur. Betydelsen av territoriell autonomi som ett möjligt verktyg för konfliktlösning, tex. som en möjlig lösning på etnopolitiska konflikter, diskuteras också.
Kursen bygger på internationell forskning och fredsinstitutets omfattande erfarenheter och publikationer.
Kursen, eller delar av den, kan även anpassas och ges på beställning.
Kursen undervisas online på en digital e-learningplattform genom ett rikt urval av resurser inklusive kurslitteratur, ljud- och videomaterial och ett diskussionsforum. Alla deltagare får ytterligare instruktioner vid antagningen till kursen.
Undervisningsspråket är engelska.
Kursen förutsätter en interaktiv användning av den digitala kursplattformen av studenterna.
Kursen ges i samarbete med Öppna Högskolan på Åland.
En kandidatexamen i humaniora (statsvetenskap, freds- och konfliktstudier, internationell rätt, offentlig förvaltning eller andra relevanta discipliner) eller motsvarande erfarenhet samt en behärskad engelska rekommenderas förutsättningar för framgångsrikt deltagande.
Varje modul innehåller obligatoriska uppgifter som måste utföras för att gå vidare till nästa modul.
Anmälan sker genom att du skickar ett e-post till open@ha.ax med följande information:
Höstens kurs ges 3.10.2022– 30.12.2022.
Anmälan till kursen är nu stängd.
Kursen handleds och undervisas av docent Sia Spiliopoulou Åkermark, direktör vid Ålands fredsinstitut. Biträdande lärare Dr. Alexander Osipov.
Välkommen att ansöka nästa gång!
Håll utkik i vårt nyhetsbrev och på våra sociala medier för nästa anmälningsperiod.