Årets Peace Fellow, den tredje i rad, heter Clifford Okwany och kommer från Kenya. I söndags satte han för första gången sin fot på åländsk mark – och nu är han installerad hos oss på fredsinstitutet.
Idag lyser solen in i biblioteket, som kommer att vara hans kontor under hösten. Om två månader kommer det vara mycket mörkare och ruggigare utanför fönstret. Men Cliff Okwany tycker inte att det gör någonting.
– Jag är rätt så flexibel som person, säger han och berättar hur han under en längre vistelse i Norge vande sig vid kylan.
Norge som land var väldigt annorlunda än Kenya och det fanns saker han både gillade och inte gillade.
Men Cliff försöker alltid hålla fast vid det goda.
– Jag drivs av en passion att få lära mig nya saker och letar i varje ny situation efter vad det kan vara, säger han.
Den nyfiken har han alltid haft. Däremot har han inte alltid gillat skolan. Statsvetaren och doktoranden Cliff vid Nairobis universitet växte upp i de östra delarna av den kenyanska huvudstaden som nummer tre i en syskonskara på nio.
Han säger att hans systrar var mycket smartare än honom.
– Jag var lite mer mammas pojke och jag tyckte inte alls om skolan, speciellt inte att de tvingade mig att göra olika saker och att jag inte själv fick välja. Ändå, lustigt nog, var jag den enda av oss syskon som läste vidare på universitetet. Det var som om jag med tiden började gilla känslan av att få lära mig saker.
Blev bjuden till Norge för att studera
Hans intresse för säkerhet tog honom till slumområdena i Majengo och Mathare, och han arbetade även med pastoralister i norra Kenya. Han ville förstå den nomadiska lokalbefolkningens situation.
– För ett barn som växer upp i Norge eller på Åland är frånvaron av hot definitionen på säkerhet, men för ett barn som växer upp i slummen är definitionen på säkerhet frånvaro av rädsla. Lyckas du övervinna din rädsla, överlever du. Men där, negligerade av de som bestämmer, finns mycket att vara rädd för och många radikala försöker utnyttja situationen och värva medlemmar, säger Cliff som
Genom sitt arbete kom han i kontakt med fyra norska praktikanter som var på ett utbytesprogram och arbetade i St Johns i Community Centre i Majengo, en av utbytesstudenterna, Elisabeth Kaasa Hønsvall, hennes föräldrar Ingeborg och Jan Einar Karlsen bjöd Cliff till Norge 2008, och senare 2014-2016 tog han sin magisterexamen i internationella relationer vid NMBU, Ås.
– Min norske professor Stig Jarle Hansen blev min hjälte. Han är expert på de frågor inom säkerhetsstudier som intresserar mig. Jag jobbar fortfarande med honom och jag har numera en grupp människor i Norge som jag kan kalla för min norska familj.
Så, varför Åland?
Han tittar ut genom fönstret och ler stort.
– Det var förra året som jag fick syn på annonsen. Eller det var snarare en kompis i USA som skickade den till mig. Allt jag kom över om den åländska demilitariseringen och Ålandsexemplet intresserade mig. Sedan när jag fick Sias mejl om att jag blivit utvald bland 90 sökande, hoppade jag upp och ner. Så glad blev jag.
Liz Lindvall