På Åland och i regioner med liknande särställning är Ålandsexemplet välkänt – men det diskuteras mer sällan i andra delar av Europa. Trots detta finns det likheter mellan Åland och flera europeiska länder, inte minst mellan Åland och de tyska förbundsrepublikerna i termer av lagstiftningskompetens. Därför var det en fin möjlighet för Sarah Stephan, forskare vid Ålands fredsinstitut, att kunna presentera och diskutera Ålandsexemplet i den tyska huvudstaden Berlin.
Seminariet ”Europeisk integration vs. regional mångfald”, som arrangerades av det Berlin-baserade Finlandsinstitutet den 7 juni 2010, lockade en publik på ett trettiotal personer, många av dem vana Norden-besökare. De fick möjligheten att lära sig vad termen ’Ålandsexemplet’ innebär – det vill säga Ålands speciella status inom folkrätten, bestående av tre huvuddelar: demilitarisering och neutralisering, bred politisk självstyrelse genom Ålands landskapsregering, och skyddet av ålänningarnas svenska språk och kultur. Både moderna perspektiv och utmaningar för demilitariseringen och traditionella instrument för den åländska självstyrelsen och dess minoritetsskydd såsom hembygdsrätten och språkpolitiken diskuterades med stort intresse, liksom möjligheten att använda Ålandsexemplet i de fall det kunde vara relevant som exempel på fredlig konflikt- och minoritetslösning i pågående konflikter i världen.
Seminariet var en del av en serie tillställningar under namnet ”Kennen Sie Åland?” (”Känner du till Åland?”) som arrangeras av Finlandsinstitutet i anslutning till Berlins vetenskapens natt. Sara Stephan gav även en kort presentation om ”Åland Islands through the eyes of a German – Åland genom tyska ögon” för en stor publik den 5 juli vid Humboldtuniversitetets Nordeuropainstitut. Nordens institut på Åland medverkade med utställningen ”Vardag”, som innehöll verk av immigrantbarn på Åland som berättar om deras dagliga liv mellan två kulturer. Alla evenemang blev väl mottagna och uppmuntrade till fler utbyten av idéer och upplevelser även utanför etablerade kontaktområden.