Vi säger välkommen till Anna Lind Bengtsson, vår nya projektledare, som tillträdde tjänsten mitt under förberedelserna för årets Kastelholmssamtal. Med utbildning i ekonomi och arbetslivserfarenhet inom kommunikation och projektledning ska hon bland annat utveckla och skapa mer synlighet för fredsinstitutets olika projekt och Fredsfonden.
Längst in till vänster i korridoren som leder från vårt stora mötesrum sitter Anna Lind Bengtsson framför sitt skrivbord och försöker få ordning på alla inloggningar och ny information. Hon började jobba på fredsinstitutet i februari och blev direkt inkastad i årets Kastelholmssamtal och allt som behövde göras innan, under och efter det. På ena väggen hänger en tavla av en vit fredsduva, som Anna själv målat. Den och både mattor och gardiner har hon tagit med hemifrån för att göra rummet lite mysigare. Rummet inger nu en känsla av ombonad lugn och ordning.
Anna kommer senast från Nordens institut på Åland, Nipå, där hon jobbat som kommunikationsansvarig, projektledare och ställföreträdande direktör.
– Jag har en god bredd och erfarenhet från både stora och små företag. På Nipå hade jag kollegor runt om i hela Norden och erfarenheten av nordiskt samarbete är någonting jag också hoppas kunna ta med mig hit.
I Annas jobbeskrivning står bland annat att hon ska agera som projektansvarig för Kastelholm och utveckla och skapa mer synlighet för bland annat Fredsfonden, en viktig fond som finns för att stödja fredsinstitutets verksamhet. Anna har även en administrativ ekonomroll och ska titta på olika typer av finansiella lösningar för fredsinstitutets projekt.
– Det känns jättespännande och samtidigt väldigt fint och hedersamt, säger Anna och ler glatt samtidigt som hon fortsätter klicka sig fram bland alla olika mappar på datorns filserver.
De ungas perspektiv
Anna är uppvuxen i Stockholm och är som hon själv beskriver det ”importerat gods” till Åland.
– Jag träffade en trevlig ålänning på Kastrups flygplats i Danmark och på den vägen är det.
Hon rycker på axlarna och ser finurlig ut.
Nu har hon bott på Åland i snart 20 år och sedan många år tillbaka räknar hon sig själv också som ålänning.
Men innan hon träffade sin man hade hon inte så stor koll på Åland.
– Jag kände exempelvis absolut inte till Ålands särställning och demilitarisering.
Orättvisor i världen har däremot alltid engagerat henne. Redan som barn skrev hon en bok om fred. Av olika anledningar tog den sig in i tv-studion och Anna var på 1980-talet med i tv-programmet Kafé 18 som sändes från Stockholm med Agneta Bolme Börjefors och pratade om sina fredstankar. Hon deltog även i demonstrationen ”Bygg en bro för fred” med sin pappa och hamnade då på bild– ett fotografi som sedan trycktes upp i storformat och även blev framsidan på en bok.
– Det är en rolig anekdot att berätta om nu när jag ska jobba med fredsfrågor, säger Anna och ler varmt.
När det gäller fredsfrågor i dag är det de ungas perspektiv som engagerar henne mest. Då blir hennes röst mer allvarlig.
– Det är ju deras framtid vi pratar om. Vi behöver tillsammans – ung som gammal – se vikten av att ge fredsdialogerna plats, för att få olika nyanser och perspektiv kring konflikter och säkerhet. Jag är övertygad om att kunskap och samtal är vägen fram för en mer fredlig värld.
– Jag tror på vikten av fredlig dialog och ser extra mycket framemot att få jobba med dessa ämnen och frågorna här på fredsinstitutet med detta fantastiska kunniga team. Vilken kraft och entusiasm det finns här!
Liz Lindvall, informatör på Ålands fredsinstitut