Det är med stor glädje vi nu presenterar årets slottspanel under Kastelholmssamtalen 2025: Minna Kukkonen-Karlander, Anders Lidén och Annika Söder.
Minna Kukkonen-Karlander är Senior Manager vid Crisis Management Initiatives (CMI) Asienprogram sedan augusti 2021 med fokus på Nordost- och Sydostasien. Dessförinnan jobbade hon som chef och rådgivare inom flera av CMI:s medlings- och konfliktlösningsaktiviteter i Afrika söder om Sahara och i Indonesien. Mellan 2011 och 2018 arbetade hon som rådgivare till president Ahtisaari och stöttade honom i hans globala initiativ och åtaganden relaterade till konfliktlösning, fredsskapande och hållbar utveckling. Hon har över tio års erfarenhet av fredsmedling och konfliktlösning, politisk rådgivning och praktiskt genomförande. Kukkonen-Karlander har en juris magisterexamen (LLM) från Uppsala universitet med inriktning på folkrätt.
Anders Lidén är fil dr i statsvetenskap. Han var Sveriges FN- ambassadör i New York från 2004–10. Han har också tjänstgjort som ambassadör i Israel, Zimbabwe och Finland med sidoackrediteringar i Cypern, Malawi och Mauritius, samt varit utrikesråd för politiska frågor vid UD i Stockholm. Lidén har författat två böcker om diplomati: Diplomati och uppriktiga samtal 2017 och Diplomati i Praktiken 2021, båda utgivna på Carlssons bokförlag. Efter sin pensionering har Anders Lidén varit valobservatör för OSSE i en rad länder, inklusive Ryssland och Ukraina. Han har också medverkat i diplomatutbildning i Ramallah och Mogadishu. Lidén är styrelseledamot vid Ålands fredsinstitut sedan 2018.
Annika Söder är en svensk diplomat och politiker, och senior rådgivare till European Institute of Peace, i frågor rörande mellanösternregionen. Hon var under perioden 2014–2019 kabinettssekreterare i Utrikesdepartmentet, Sverige, och 2002 till 2006 statssekreterare för utvecklingssamarbete och humanitära frågor i UD. 2021 tjänstgjorde hon som OSSE’s särskilda representant i Södra Kaukasus och i Geneva International Discussions om Georgien- konflikten. Hon var fram till 2023 medlem i Sveriges kvinnliga medlarnätverk, har varit exekutivdirektör för Dag Hammarskjöld Foundation och biträdande generaldirektör för FNs jordbruksorganisation, FAO, med ansvar för externa relationer, partnerskap och FN-samarbete. I svenska UD har hon varit presschef och talesperson, chef för säkerhetspolitiska avdelningen samt rådgivare till stats- och utrikesministrar.
Det är torsdagen den 27 mars som Ålands fredsinstitut arragngerar för elfte gången ”Kastelholmssamtal om fred” på Åland. Kastelholmssamtalen är återkommande samtal med fredstema, som hålls under beskydd av Finlands tidigare president Tarja Halonen, som i år kommer att närvara på plats.
Kastelholmssamtalen består av två delar. Först hålls ett samtal kl. 14.15 på Kastelholms slott, där slottspanelen diskuterar årets tema, under ledning av Katja Creutz, programdirektör för global säkerhet vid Utrikespolitiska institutet i Finland och ordförande i fredsinstitutets forskarråd. Samtalet hålls på engelska och livesänds.
Den andra delen utgörs av ett rundabordssamtal, som i år hålls i Mariehamns stadsbibliotek i samarbete med Mariehamns litteraturdagar. Rundabordssamtalet utvecklar den dialog som har förts på slottet och knyter an till ett nordiskt och lokalt perspektiv. Samtalet hålls på svenska och publiken har möjlighet att ställa frågor till panelen. Isabel Bramsen, medlare och docent vid Lunds universitet, inleder med en sammanfattning och reflektioner från slottet. Därefter tar moderatorn Kjell- Åke Nordqvist vid. Han är professor i internationella relationer vid Enskilda Högskolan Stockholm, med inriktning mot fredsbyggande och mänskliga rättigheter och sekreterare i fredsinstitutets forskarråd.
Kastelholmssamtalen är öppna för alla att ta del av – både på plats och online. Anmälan öppnar den 3 mars på vår hemsida www.peace.ax.