Suheyla, Rena och Ulrika diskuterar kvinnornas roll i Azerbajdzjan och den nordiska tjejgruppsmetoden. |
Den 1 oktober 2011 startade projektet “Open Doors”. Inom projektet samarbetar Ålands fredsinstitut och den azeriska organisationen Yuva kring den nordiska tjejgruppsmetoden som så småningom ska etableras i Azerbajdzjan. Yuva jobbar för att främja kvinnors rättigheter och öka kvinnornas inflytande i beslutfattande på alla samhälleliga nivåer. Inom projektet stöder fredsinstitutet Yuva i uppbyggnaden av ett tjejcenter i ett av Bakus mest utsatta områden där Yuva vill driva meningsfull fritidsverksamhet med genusperspektiv för tjejer. Tjejgruppsmetoden ska bli en del av denna verksamhet, liksom data- och engelskakurser som just nu är väldig populära bland ungdomar i Azerbajdzjan.Projektet finansieras av Finlands utrikesministerium och Emmaus Åland.
Den fritidsverksamhet som finns för unga i Azerbajdzjan fokuserar väldigt mycket på kunskap och prestation, att gå på kurser i t.ex. ledarskap anses som lönsamt för framtida yrkesliv. De flesta ungdomsorganisationer jobbar mest med unga universitetsstuderande och de flesta aktiviteter skiljer sig inte så mycket från det formella lärandet i skolor eller vid universiteten. Ungdomsaktiviteter erbjuds mestadels i Bakus centrum, och ungdomar – särskilt tjejer – som på grund av sina familjesituation eller ekonomiska situation inte har möjlighet att delta hamnar utanför. Yuva vill erbjuda tjejer mellan 14 och 16 år en trygg, lokalt förankrad mötesplats och där arbeta med informellt lärande för att bemäktiga unga tjejer och ge dem redskap för att tänka kring de genusmönster i samhället som påverkar dem som kvinnor och som kan begränsa alla människors handlingsutrymme i samhället.
Mellan den 28 november och den 12 december 2011 blev fredsinstitutets projektledare Sarah Stephan och genusexperten Ulrika Navier varmt välkomnade till det första projektbesöket hos Yuva i Baku. Ulrika och Sarah tillbringade drygt fyra dagar med projektledaren Suheyla Jaferova och kvinnorna som grundade organisationen Yuva år 1997, Pervana Mammadova och Rena Tahirova. Under besöket fokuserade partnerorganisationerna på att utreda hur den nordiska tjejgruppsmetoden kunde användas i Azerbajdzjan. Att identifiera anpassningsbehoven och utmaningarna i användningen av metoden i Azerbajdzjan är en viktig förutsättning för att framgångsrikt kunna arbeta med metoden i den nya miljön, där traditionella genusroller spelar en väldig stor roll.
Under projektets första månader har båda partnerorganisationer lyckats bygga upp välfungerade kommunikationsstrukturer och personalen vid Ålands fredinstitut har lärt sig mycket om genussituationen i Azerbajdzjan. Den kunskap och erfarenhet som finns hos Yuva är unik i Azerbajdzjan. Fredsinstitutet har inom tidigare projekt utvecklat metodmaterial för tjej- och killgruppsverksamhet på svenska, litauiska, ryska och lettiska. Efter en grundlig genomgång av den ryskspråkiga tjejgruppsmanualen och dess svenska original under projektbesöket kommer metodboken nu att översättas till azeriska och sedan bli grunden för utbildningen av azeriska tjejgruppsledare i Baku i april 2012. Tjejcentret ska öppna sina dörrar på sommaren 2012. Fredsinstitutet ser fram emot det fortsatta samarbetet med Yuva. Projektet pågår fram till september 2014.
Gamla stan i Baku och i bakgrunden ett av de många stora byggprojekt som pågår i centrum just nu. |