Clifford Okwany är statsvetare och arbetar vid universitetet i Nairobi, där han bedriver sina doktorandstudier. Han har av forskningsrådet för Ålands fredsinstitut valts ut, bland närmare 90 sökande, till att vara Åland Peace Fellow 2023.
Clifford Okwany är statsvetare utbildad i Kenya och Norge. Han är en säkerhetsexpert som skriver om Kenyas säkerhet och är för närvarande adjungerad föreläsare vid Nairobis universitet. Han är också expert på internationell säkerhet och utrikespolitik med fokus på ontologisk säkerhet, konflikt- och våldsteorier.
Så varför ansökte du till Åland Peace Fellow?
– Ålands fredsinstituts fokus på våldsamma konflikter, demilitarisering och säkerhet är av stort intresse för mitt studiefokus på ontologisk säkerhet, konflikt- och våldsteorier och mitt forskningsarbete om antiterrorism, våldsbejakande extremism, radikalisering, avradikalisering, statliga och icke-statliga beväpnade grupper. Dessutom är institutets fokus på minoriteter och deras utveckling också av stort intresse för mitt senaste arbete med rumsliga teorier, där jag tittar på de minoritetssamhällen som påverkas av den förändrade utvecklingen och dynamiken i fråga om territorialitet-kontroll av områden och organiserat våld-monopolisering/legitimering av kontroll eller våldsanvändning inom norra Kenya.
Vad intresserar dig mest i Ålands fredsinstituts arbete?
– Det sker mycket just nu i Kenya och globalt inom upptäckten av resurser som mineraler, olja och potentiell förnybar energi, såsom geotermisk energi och vindkraft, och bevarandeagendan med ett ekonomiskt mål för turismen formar i allt högre grad naturresurser, arbetsrätten och markanvändningen vid den pastorala gränsen. Detta görs i Kenya genom att forma och omvandla infrastrukturen i dessa områden. Sådana agendor formar således i allt större utsträckning säkerställande av säkerheten vid den kenyanska gränsen. Det är en samling statliga och privata aktörer som kontrollerar dessa områden, vilket påverkar miljöpolitiken och begreppet hållbar utveckling och påverkar därmed även dessa samhällens försörjning. Institutets stora expertis om konflikter och teorier om det som kallas ’säkerhetisering’ är därför ett utmärkt tillfälle för mig att lära mig mer om detta, att föra en dialog om mina empiriska kunskaper och fördjupa min teoretiska förståelse av gränsområden.
Vad hoppas du att den här erfarenheten ska ge dig?
– Ålands fredsinstituts stora expertis är en möjlighet att föra fram begrepp som territorialitet, organiserat våld och ontologisk säkerhet på Afrikas horn, vilket kan ge internationell uppmärksamhet åt de afrikanska gränserna. Som 2023 års Åland Peace Fellow hoppas jag under min två månader långa vistelse på ön kunna engagera mig i institutets forskningsarbete, erfarenheter och nätverk och skriva på mitt akademiska arbete. Dessutom hoppas jag kunna få gedigen erfarenhet och teoretisk praktik och vidareutveckla min expertis och förståelse för den åländska erfarenheten.