I 13 år har Neta C. Crawford, professor i internationella relationer vid Oxfords universitet, tittat på vad krig kostar. Inte bara i rena pengar, utan i form av flyktingar, immigranter, veteraner, post-traumatiska sjukdomar, soldater som kommer hem och begår självmord och infrastrukturer som rasat samman.
Nu på torsdag den 30 mars är hon en av slottstalarna på Kastelholmssamtalen.
Utanför fönstret, bakom Neta C. Crawford där hon sitter hemma i sitt hus i Maine, syns små snöfläckar på den gröna gräsmattan. Dimman ligger tungt. Det skulle kunna vara en trädgård var som helst på Åland. Ändå befinner vi oss långt från varandra.
Neta är uppväxt i USA och minns hur påverkade de amerikanska soldaterna var av Vietnamkriget när de kom hem igen. Flera personer i hennes egen släkt hade varit med i kriget.
– Det berörde definitivt mig. Jag tror det gjorde att jag fick en stark känsla för var som är rätt och fel och där föddes min önskan om en värld, där vi för riktiga samtal och kommer till gemensamma avtal utan att använda våld.
Hög självmordsstatistik bland återvändande soldater
En katt hoppar upp på skrivbordet där Neta sitter. Hon ursäktar sig och berättar om rören i källaren som just spruckit och renoveringen som pågår i hela huset. Det kommer att bli kostsamt.
År 2010 när det snart hade gått tio år sedan invasionen av Afghanistan och starten på USA:s globala krig mot terrorismen, ville Neta och hennes kollega titta på den totala kostnaden av krigen. Hon visste att media fokuserar på de amerikanska soldater som blivit dödade och sårade, men de ville även få en överblick över alla kostnader. Inte bara i USA, utan även i länderna som USA hade anfallit. De hörde av sig till cirka 2 000 akademiker och bad om deras hjälp, att lyfta fram alla siffror.
– Detta var uppstarten till projektet ”Costs of War”, som nu pågått i över 13 år och vi har ungefär 60 akademiker som skrivit rapporter om detta. Saker vi kan se är att exempelvis att vården av veteraner är en av de största sjukvårdskostnaderna i hela USA. Att självmordsstatistiken är hög bland återvändande soldater och att den amerikanska militären släpper ut lika mycket växthusgas som hela Danmark – både i krig och i förberedelserna av ett eventuellt krig, säger Neta C. Crawford.
Hon talar långsamt och eftertänksamt, vilar ibland mellan orden.
Krig är sällan snabbt avklarade
Projektet har fått stor uppmärksamhet.
– Folk är intresserade av kostnaderna och konsekvenserna av krig, men så klart dras vi också till en känsla att vi behöver känna oss trygga, säger Neta.
Hon vill under kommande år titta på alternativa sätt att vara trygg och känna sig trygg, där du inte behöver använda militärisk makt och vapen. Ett sådant verktyg skulle exempelvis kunna vara sanktioner.
– Vi ser oftast andra verktyg än vapen som mindre framgångsrika. Vi tror att de kommer att kosta oss mer och att det tar längre tid innan vi når ett resultat, säger Neta och tillägger:
– Men det finns sällan någonting billigt och snabbt gjort med krig. I USA sa de till oss före 9/11-krigen att detta kommer vara löst inom några månader och att samhällena vi invaderade skulle byggas upp efteråt till någonting bättre. De sa även att få civila och amerikanska soldater skulle dö. Ingenting var sant. Kriget blev utdraget och ISIS år 2014 var ett svar på att hålla amerikanerna borta, vilket ledde till en ny omgång av förödelse.
Hon tar ett djupt andetag.
– Dessutom finns minnet av döda kroppar kvar i decennier och förstörelsen av infrastrukturer gör att folk lider av sjukdomar och får sämre livskvalité än de tidigare har haft.
Hon funderar en stund.
– Konstigt nog går vi ändå in i nya krig med ett optimistiskt förhållningssätt – att det ska gå fort och inte kosta oss så mycket.
Ibland är folk intresserade av Netas siffror, annars kämpar hon hårt för att göra dem intresserade. Hon och hennes kollegor påminner folk om vad som sagts innan krigen och ber dem reflektera kring vad som sedan faktiskt hände. Hon delar med sig av alla dramatiska siffror och berättar även historier om individuella livsöden och hoppas att deras berättelser ska beröra någon och få folk att reagera.
Hon tittar ut genom fönstret och suckar tungt.
– Jag tror vi till viss mån i alla fall har ändrat sättet som regeringar tänker kring krigskostnader och på vad som ingår i det. I USA måste nu Pentagon enligt en ny lag berätta om allt de har spenderat. Det är i alla fall en början.
Hör mer av Neta online på torsdag
Blir du intresserad av att veta mer? På Kastelholmssamtalen på torsdag kan den som vill ta del av mer av Neta C. Crawfords kunskap och tankar kring fred, krig och pengar. Har du inte möjlighet att vara på plats, kom ihåg att du kan se samtalet online klockan 14.15 på vår hemsida eller på vår Youtubekanal.