Sveriges tidigare stadsminister Stefan Löfven utsågs i förra veckan till ny ordförande i styrelsen för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, SIPRI. Nästa vecka är han på plats på Ålands fredsinstitut för att delta i Kastelholmssamtalen.
– Åland är en viktig del i vårt närområde och det ska bli intressant att besöka öarna, säger han.
På onsdag den 30 mars kl.13.30 livesänds slottssamtalet med honom, Tarja Cronberg, Mikael Wigell och Tarja Halonen via vår hemsida och även i Ålandskanalen. Missa inte det.
Sedan Stefan Löfven klev ner från posten som Sveriges statsminister har han arbetat med barns rättigheter i världen. Han har även tackat ja till att leda en hög rådgivande FN-panel som ska arbeta utifrån FN:s generalsekreterare António Guterres rapport Our Common Agenda som presenterades i september i fjol. Panelen ska identifiera globala samarbetsfrågor i framtiden och resultatet ska presenteras vid ett FN-toppmöte 2023.
– Framför allt handlar det om att titta på hur vi kan förbättra det globala samarbetet, vilket är mycket aktuellt med tanke på dagsläget. Det är en dyster tid nu. Vi vill se hur man kan förbättra de globala förutsättningarna för hela världens befolkning och öka vår gemensamma säkerhet.
Fredsfrågor kommer det även att handla om i ytterligare ett nytt projekt för Stefan Löfven. I förra veckan utsåg nämligen Sveriges regering honom till ny ordförande i styrelsen för SIPRI.
Samla de goda krafterna
När Stefan Löfven hör ordet Åland tänker han på tusentals öar, på demilitariseringen och på god mat. Nästa vecka på onsdagen är han en av slottstalarna i årets upplaga av Kastelholmssamtalen med temat ”Genombrott eller sammanbrott? Om förtroendeskapande och nedrustning idag”. Han har suttit som statsledare under utmanande tider och säger att det är viktigt att inte vara rädd för de svåra samtalen.
– Inrikespolitiskt handlar det om att bygga ett samhälle där alla känner en delaktighet. Ha öppna kanaler, samförstånd och dialog.
Internationellt är det viktigaste nu att stärka samarbetet:
– Vi behöver ha ett enat EU mot Moskva och satsa på samtal och dialog i första hand. Vi behöver samla de goda krafterna.
När det kommer till Ukraina är det främst alla offer i kriget som han lider med när han ser de bombade skolorna och bostadshusen. Barn, men även vuxna. Alla djupa ärr som kommer att finnas kvar. När det gäller världsläget följer han även spänt vad Kina gör.
– Det ska bli intressant att se om de nu står upp för den internationella säkerhetsordningen eller inte. För det kommer helt säkert påverka hela utgången av den situation vi befinner oss i.
Samarbete framför upprustning
I stället för att bara bygga upp militära resurser, så behöver vi diskutera den gemensamma säkerheten, understryker sedan Stefan Löfven. Hela väst, inkluderat Australien, Kanada och Nya Zeeland, måste hålla sig till sakkunskap och samarbeta.
Han tror även det är viktigt att vi ser till att de kritiska rösterna i Ryssland får höras. Att de inte isoleras.
– Därför är det viktigt att stötta ländernas civila befolkning, att ha kontakt med dem. Se till att deras röster hörs i vår del av världen. Putin är ju rädd för precis det. Han är rädd för att hans eget folk ska komma till tals.
Missa inte livesändningen den 30 mars
Vill du höra mer om Stefan Löfvens tankar och funderingar kring det nuvarande världsläget finns det möjlighet att se och lyssna till honom på Kastelholmssamtalen den 30 mars kl.13.30. Slottssamtalet på Kastelholmsslott sänds online via vår hemsida och i Ålandskanalen.
Mer information på www.peace.ax
Liz Lindvall