Hur skiljer sig synen på EU för Åland, Färöarna och Sydtyrolen? Detta och mycket mer diskuteras i en ny rapport från Ålands fredsinstitut ”Autonomies interacting with the EU – Exploring Variations between the Åland Islands, South Tyrol, and the Faroe Islands” – skriven av Susann Simolin, doktorand i statsvetenskap vid Åbo Akademi och forskare vid Ålands fredsinstitut.
– EU:s grundidé betyder olika saker för de tre regionerna, konstaterar Susann Simolin.
Sydtyrolen är den som är mest integrerad och saknar undantag från EU medlemskapet. Åland är innanför EU men har sitt skatteundantag. Färöarna är utanför EU men de påverkas ändå ganska mycket av unionen, då de har EU som sin närmsta granne och handelspartner samt genom Danmarks EU medlemskap.
– Sydtyrolen har varit med i den europeiska integrationen ända sedan starten och utvecklat sin autonomi under tiden. Där ses EU som en möjlighet för att kunna utveckla autonomin. På Åland är EU mer av en nödvändighet, som ger fördelar, men som också innebär en risk för att autonomin ska urholkas. För Färöarna ses EU som ganska avlägset, säger Simolin.
Läs rapporten här. Kolla även videon på Youtube där Susann Simolin berättar om sin rapport.
Åland har varit en del av EU i 25 år. ÅSUB och Ålands fredsinstitut har fått i uppdrag av Ålands landskapsregering att utreda EU-medlemskapets betydelse för Åland.
Susann Simolins rapport är en av flera rapporter som getts ut under projektets gång. Alla våra rapporter hittar du i vår publikationsdatabas. Även fler EU-rapporter är på kommande.Utredningen består av flera delar som har presenteras i öppna seminarier och utgivna rapporter hösten 2020 och vårvintern 2021. Dessa och vårt EU-slutseminarium, där vi även sammanfattade projektet och blickade framåt tillsammans med inbjudna gäster kan du se på vår Youtube-kanal.
För eventuella frågor och mera information kontakta:
Susann Simolin, forskare, e-post: susann@peace.ax tel: 0400989570
Liz Lindvall, informatör, e-post: liz@peace.ax tel: +358(0)408019998