Under fyra år, 2012-2015, har Ålands fredsinstitut genom projektet Fair Sex hållit workshopar och lärarfortbildningar, utvecklat metoden Fair Sex och spridit densamma på och utanför de åländska öarna. Syftet har varit att minska förekomsten av sexuellt våld och främja positiva sexuella upplevelser bland unga, men också att bilda opinion och öka kunskapen om sexuellt våld. För att det i framtiden ska vara lätt att bygga vidare på de erfarenheter som gjorts samt att prata om Fair Sex som koncept har vi samlat verksamhetsberättelser, dokumentation och praktiskt material på en ny hemsida.
På www.fairsex.ax finns tips och råd för dig som är ung, en beskrivning av vad vi inom projektet menar med Fair Sex och vad skillnaden är mellan att lyssna efter ett ”nej” och att lyssna efter ett ”ja”. Där finns också en mängd tips för dig som vill jobba med jämställdhet i skola och för dig som vill läsa mer om normer och trakasserier för att kunna jobba med detta på ett framåtblickande vis. För dig som tänker ”jag skulle vilja prata om Fair Sex med min klass/ungdomsgrupp” så finns det ett antal praktiska övningar för diskussion och samtal i Fair Sex-anda.
För dig som inte är intresserad av något av detta kan vi likväl rekommendera sidan då den innehåller uppdaterade versioner av de illustrationer som Hanna Stenman gjorde för Fair Sex i projektets inledningsfas.
Slutrapporten från de första tre årens arbete med projektet Fair Sex (2012-2014) kan laddas ner, i pdf, här.
Rapporten beskriver övergripande det arbete som bedrivits, vilka framgångar projektet haft, men också vilka svårigheter arbetet stött på. I rapporten redogörs även för förslag inför framtida arbete med jämställdhetsintegrering och mot sexuellt våld, ansatsen är att vara framåtblickande. Förhoppningen från projektets sida är att andra projekt som förenar aktörer från olika delar av samhället ska kunna dra nytta av de erfarenheter som gjorts.