– Det jag har försökt göra är en kartläggning av processen kring vårjakten. Jag har försökt beskriva vilka arbetsresurser som har investerats i den här frågan och vilken roll frågan faktiskt har i den åländska viltförvaltningen, säger Linn Simonsson, statsvetare och projektledare vid Ålands fredsinstitut.
I dag publiceras hennes rapport ”Vårjaktens ständiga relevans i Ålands EU-relation”
– En insikt som jag tar med mig och som jag också tycker att rapporten har synliggjort utifrån det åländska perspektivet så är att vårjakten är större än sysslan i sig. Det har kommit att bli en symbolfråga för Åland där den kulturella och den traditionella betydelsen av jakten lyfts fram som en del i den lokala särprägeln. Den har också fungerat som ett incitament för samarbetet mellan tredje sektorn och förvaltningen, där den tredje sektorn utgör en organisatorisk kapacitet som förvaltningen annars inte skulle ha, säger Simonsson.
Läs hennes rapport här:
https://peace.ax/wp-content/uploads/2022/05/Rapport-1-2022-Linn-Simonsson.pdf
Åland har varit en del av EU i 25 år. ÅSUB och Ålands fredsinstitut har fått i uppdrag av Ålands landskapsregering att utreda EU-medlemskapets betydelse för Åland. Utredningen består av flera delar som har presenteras i öppna seminarier och utgivna rapporter från och med hösten 2020 och under vårvintern 2021. Linn Simonssons rapport tillhör detta projekt. Mer information om de andra seminarierna och rapporterna hittas här: https://peace.ax/eu-medlemsskapets-betydelse-for-aland/