Nyhetsbrev från Ålands fredsinstitut 11.8.2009
1. Seminarium på Åland med Norges ambassadör i Libanon
Tisdag den 18 augusti anordnar Ålands fredsinstitut seminariet ’How can a small country make a difference for peace?’ med Norges ambassadör i Beirut, Libanon, Aud Lise Norheim. Norheim kommer bland annat att tala om betydelsen av kontinuerlig dialog som förutsättning för fredsskapande och kan dela med sig av erfarenheter från sin långa karriär runt om i världen, bland
annat i sydafrika och mellanöstern. Seminariet hålls på engelska i Mariehamns stadsbibliotek mellan 13.30 och 15.00.
2. Nu startar kampanjen mÅngfaLd på Åland
Den 14 augusti går startskottet för kampanjen mÅngfaLd på Åland, en kampanj som vill synliggöra att Åland har blivit ett mångkulturellt samhälle. På Åland bor i dag människor som kommer från 82 olika länder och tillsammans talar vi över 50 olika språk.
Kampanjen är ett samarbete mellan organisationer och företag på Åland. Många av oss arbetar redan nu med mångfald och integrationsfrågor och genom kampanjen visar vi att vi arbetar för samma mål – ett mångkulturellt Åland där alla, oberoende av bakgrund, lever och trivs tillsammans!
Kampanjen startar på kulturnatten, 14 augusti, med ett levande bibliotek i Mariehamns stadsbibliotek klockan 18-21. Ett levande bibliotek består av levande ”böcker”, människor som kan lånas för samtal och diskussioner. ”Böckerna” är representanter för olika grupper som är utsatta för fördomar. Samtalen med böckerna kan öka kunskapen och därmed minska missuppfattningar
och stereotypa bilder av olika grupper.
Den 14 augusti lanseras också kampanjens hemsida på www.peace.ax/mangfald. En nyproducerad broschyr som genom intervjuer och bilder illustrerar mångfalden på Åland delas ut under kulturnatten.
Senare under hösten arrangeras fler evenemang som ingår i kampanjen, bla en mångkulturell fotbolls- och första hjälpträning för allmänheten tillsammans med spelarna i IFK Mariehamn, en kurs om att göra radio, en internationell matlagningskurs och en artikelserie om mångfald.
Bakom kampanjen står Ålands fredsinstitut, Röda korset Ålands distrikt, Ålands fredsförening Ålands fredförening/Emmaus, Ålands mångkulturella förening, Hej Åland, Medis, Tidningen Åland, Nordens institut på Åland och IFK Mariehamn. För mer information vänligen kontakta Petra Granholm på telefon 21950.
3. Ny ungdoms- och utbildningsansvarig
Sarah Stephan är ny som ungdoms- och utbildningsansvarig på Ålands fredsinstitut från och med augusti 2009. Hon vikarierar fram till maj 2010 för Anna-Lena Sjölund som är tjänstledig för att arbeta hos Sveriges diskrimineringsombudsman.
Sarah har under snart ett år varit gästforskare och forskningsassistent på fredsinstitutet. Hon har en magisterexamen i folkrätt från Helsingfors universitet och en kandidatexamen i europeisk och jämförande rätt från universiteten i Bremen och Oldenburg i Tyskland.
Sarah är speciellt intresserad av frågor som rör mänskliga rättigheter i Europa och om hur hantering av konflikter på internationell nivå påverkar lagstiftningen. På fredsinstitutet kommer hon dels att arbeta med ungdoms- och utbildningsverksamheten, dels att fortsätta med sin forskning. Just nu avslutar hon en rapport om regionernas roll inom EU. Sarah nås på 23238 eller sarah@peace.ax.
4. Ny volontär
Kamala Ramazanova från Azerbajdzjan är volontär på Ålands fredsinstitut från slutet av juli 2009 till maj 2010. Kamala är utbildad journalist och har tidigare rapporterat om azerbajdzjansk utrikespolitik vid nyhetsbyrån ANSPress. På fredsinstitutet kommer hon främst att arbeta med att skapa ett nätverk för samarbete mellan Åland och Azerbajdzjan. Hon ska bland annat
medverka i projektet Living Bridges, där huvudevenemanget är ett ungdomsmöte på Åland i augusti 2009 med deltagare från Armenien, Azerbajdzjan, Åland, Finland och Sverige.
5. Internationellt ungdomsmöte 16-22 augusti
På söndag den 16 augusti anländer unga kvinnor från Armenien, Azerbajdzjan, Sverige och Finland till Åland för att tlllsammans med åländska deltagare diskutera jämställdhetsfrågor- och konfliktlösning under ett veckolångt ungdomsmöte. Deltagarna kommer att bo på Lemböte lägergård som också är basen för de flesta seminarier och workshops som ska hållas under veckan.
Bland föreläsarna finns Kjell-Åke Nordquist, docent i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, journalisten och forskaren Salla Nazarenko, jämställdhetskonsult Mia Hanström och Ålands representant i Finlands riksdag Elisabeth Nauclér. Deltagarna kommer även att göra utflykter, bland annat till Bomarsund och Pommern för att få bekanta sig med Åland och
öarnas historia. Mötet kallas ’Living Bridges’, arrangeras av Ålands fredsinstitut och finansieras genom EUs program ’Youth in Action’.
Ladda ner Nyhetsbrev 11.8.2009 i pdf.