En del av projektet är att genom tjej- och killgruppsmetoden erbjuda unga människor verktyg för att ifrågasätta rådande könsstereotyper och samtidigt utveckla sig själva. Gruppledare ska inom projektet utbildas och tjej- och killgrupper ska startas både på Åland och i Lettland. Fredsinstitutet hoppas att inom ramen för projektet kunna stärka samarbetet med personer och organisationer som redan arbetar med tjej- och killgruppsmetoden på Åland.
Två forskare ska arbeta med att följa och utvärdera tjej- och killgruppsverksamhetens effekter för gruppmedlemmarna, gällande bland annat synen på sig själv och sin roll i samhället samt uppfattningen av könsroller och jämställdhet.
En tredje del av projektet handlar om att genom kampanjer och nätverkande lyfta fram vikten av jämställdhet, och visa på korrelationen mellan könsstereotyper och våld, framför allt i form av sexslaveri.
Fredsinstitutet leder projektet som pågår från oktober 2009 till december 2011. Central Baltic Interreg IVA-programmet finansierar närmare 80% av projektets totala budget som ligger på 655.871 euro, medan Ålands landskapsregering finansierar 25% av Ålands fredsinstituts del av projektbudgeten.
Ålands fredsinstitut ser det som mycket glädjande att EU och landskapsregeringen vill satsa på det civila samhällets arbete med att främja jämställdhet och aktivt medborgarskap och därigenom motverka sexslaveri.
Styrgruppen för projektet består av: Iluta Lace, Direktör för Resource Center for Women ”Marta”, Peter Söderström, expert på maskulinitetsfrågor, Sverige, Gun-Mari Lindholm ledamot av Ålands lagting. Åland , Finland, Sia Spiliopoulou Åkermark, Direktör för Ålands fredsinstitut, Åland, Finland, Jukka Rajala-Granstubb, filmskapare, jämställdhets- och anti-traffickingaktivist, Finland.
Här kan du ladda ner en presentation och ett faktablad om projektet.
Managing Authority cannot be held liable for the information published by
the project partners
Kontakt: peace@peace.ax