|
Kontakt: |
Jenny Jonstoij, |
|
|
Ann-Louise Idman, |
Susann Simolin, |
|
Ulrika Navier, |
|
Golnar Bahar, |
Ålands fredsinstitut
Ålands fredsinstitut jobbar både praktiskt och med forskning rörande freds- och konfliktfrågor i vid bemärkelse och med utgångspunkt i Åland och dess särställning. Institutet fokuserar på självstyrelseformer, minoritetsfrågor, demilitarisering och konflikthantering. Ålands fredsinstitut ingår i flera nationella och internationella nätverk av organisationer som arbetar med närliggande frågor. Fredsinstitutet är en politiskt och religiöst obunden stiftelse som grundades 1992. Institutets styrelse fattar beslut om den övergripande verksamheten medan forskarrådet ansvarar för den vetenskapliga inriktningen. Institutet har konsultativ status inom FN:s ekonomiska och sociala råd, ECOSOC.
Ålands fredsinstitut samarbetar sedan länge med utländska organisationer med projekt med målet att främja jämställdhet och bekämpa sexslaveri och könsrelaterat våld. Projekten fokuserar på förebyggande jämställdhets- och ”empowerment”-insatser, bland annat genom den så kallade tjej- och killgruppsmetoden. Samarbetspartners finns bland annat i Litauen, Vitryssland och Lettland samt i Kaliningradområdet och Karelen i Ryssland.
Resurscentrum för kvinnor ”Marta”
Resurscentrum för kvinnor ”Marta” främjar ömsesidig stöd, förståelse och solidaritet bland kvinnor, oavsett kvinnans ålder, etnicitet eller socioekonomiska status. Centrum Marta undervisar klienter om deras rättigheter, ger dem information och hjälper kvinnor att utveckla sin kunskapsbas samt kompetens så att kvinnor stärks i sin förmåga att framgångsrikt förverkliga sina mål.
Organisationens uppdrag: Att främja skyddet av kvinnors rättigheter och förbättring av kvinnors socioekonomiska situation.
Målet för resurscentrum för kvinnor ”Marta” är att underlätta
jämställdhet och skydda kvinnors rättigheter i Lettland.
Resurscentrum för kvinnor ”Marta” har följande ansvar:
Underlätta den sociala integrationen av kvinnor med låga inkomster;
Arbeta för stödtjänster för offer för människohandel;
Utveckla ett brett samarbete mellan organisationer för kvinnor och underlätta nätverk för samarbete mellan organisationer för kvinnor i Lettland;
Inflytande- och övervakningsprocesser av politisk utveckling.
Kontakt:
Tel: +371 67378539
Fax: +371 67378538
E-mail: centrs@marta.lv
Gå till Martas hemsida här.
Projektets stödorganisationer
Projektets styrgrupp
Styrgruppen för projektet består av:
Sia Spiliopoulou Åkermark, Direktör för Ålands fredsinstitut, Åland, Finland,
Iluta Lace, Direktör för Resource Center for Women ”Marta”,
Peter Söderström, expert på maskulinitetsfrågor, Sverige,
Gun-Mari Lindholm, ledamot av Ålands lagting. Åland, Finland,
Jukka Rajala-Granstubb, filmskapare, jämställdhets- och anti-traffickingaktivist, Finland.