Rapporten är en del i utredningen om EU-medlemskapets betydelse för Åland. 25 år av EU-erfarenheter har analyserats av Ålands fredsinstitut i samarbete med Ålands statistik- och utredningsbyrå (ÅSUB) på uppdrag av Ålands landskapsregering.
Den åländska traditionen av jakt på hane av ejder har engagerat, motiverat, berört och upprört både på Åland och i EU. Vårjakten är en fråga där Åland har valt att föra en egen linje gentemot EU och som motpart i frågan har EU-kommissionen menat att vårjakten står i strid med bestämmelserna i fågeldirektivet. Under de första 25 åren av åländskt EU-medlemskap har vårjakten varit föremål för EU-domstolens granskning två gånger; år 2005 och 2020. Genom de två överträdelseförfarandena, sju mandatperioder och olika sammansättningar av regeringar har bevarandet av den åländska vårjakten fortsatt att vara en fråga som engagerat Ålands landskapsregering.
Syftet med förevarande utredning är att kartlägga och beskriva vårjaktens ständiga relevans i Ålands EU-relation under de första 25 åren av åländskt EU-medlemskap. Målsättningen med kartläggningen är att presentera en samlad översikt om processen kring vårjakten, frågans roll inom den åländska viltförvaltningen och de arbetsresurser som Ålands landskapsregering investerat i att bevara och försvara den åländska traditionen.
The Constant Relevance of the Spring Hunt in the Åland – EU relationship
This report is a part of a project about the impact of EU membership on Åland. 25 years of EU experiences have been analysed by the Åland Islands Peace Institute in cooperation with Åland Statistics and Research (ÅSUB), commissioned by the Åland Government. The report is available in Swedish only.