Om man har varit med om sex som inte känns bra kan det i en del fall handla om att man har utsatts för brott. Det kan vara svårt att veta vad som är ett brott, det måste inte vara våld inblandat.
Många förknippar ordet våldtäkt med våld. Det gör att många har svårt att förknippa det de själva har varit med om med ordet våldtäkt. I själva verket behövs det sällan våld för att våldta någon och det är vanligt att det inte finns några fysiska skador efteråt. Chocken, rädslan eller overklighetskänslan gör att många blir paralyserade när de blir utsatta för övergrepp. Killen i filmen berättar att tjejen i början sa nej men att hon sedan blev helt tyst.
Ofta sker ett övergrepp när det handla om en situation som långsamt glider över i något helt annat, vilket gör det svårt att känna när man ska börja göra fysiskt motstånd. Man måste heller inte veta att det är ett övergrepp man varit med om för att prata med någon, det räcker att något inte känns bra. Man kan till exempel prata med en kompis, en vuxen som man litar på eller någon på en ungdomsmottagning. Man ska komma ihåg att ingen annan kan avgöra vad som är emot någons vilja eller vad som är en sexuell handling och att man har rätt att lita på sina känslor. Om man misstänker att man har utsatts för ett brott, ska man anmäla det till polisen. Det kan man göra även om det har gått lång tid.
Om du behöver prata med någon så kan du vända dig till dessa:
Bris:
http://www.bris.se/
Barnombudsmannen på Åland:
http://www.bom.ax/hjalptelefon_ungdom.htm
Killfrågor:
http://www.killfragor.se/
Tjejjouren:
http://www.tjejjouren.se/
Skolhälsovården:
Skolhälsovården på Åland samordnas av ÅHS: http://www.ahs.ax/
Barn- och undgoms-psykiatriska mottagningen
Telefon: 018-5357
Preventivrådgivningen
På preventivmedelsmottagningen för dig som är tjej och under 25 år arbetar hälsovårdare och barnmorska Berit Gustafsson. Berit når du på tel. 538518 måndag kl. 15-16.00, tisdag-torsdag kl. 12-13.00 och fredag kl. 8.30-9.30. Preventivmedelsmottagningen finns på Torggatan 10 i Nordeahuset. Är du kille och under 25 år får du kontakta skolhälsovården, skolläkarn eller till läkare på Hälsocentralen med dina frågor och även möjlighet att testa dig. Du har också möjlighet att går och testa dig på Hälsocentralens läkarmottagning i Mariehamn. Där tar sjukskötare emot för bl.a klamydiatest på tel. 538500. Du kan också kontakta Hälsocentralen i Godby.