Folkhälsan på Åland
”Farfar i skolan”- verksamheten startades upp på Åland under 2008 men är sedan ett antal år väl etablerat – runt om i Svenskfinland finns över 150 medfostrare. På Åland finns för närvarande sju aktiva medfostrare runt om på Åland. Verksamheten har varit ett omtyckt sätt att ge barn kontakter över generationsgränserna. Aktiviteterna medför en ökad vuxennärvaro i skolan och syftar till att skapa trygghet bland eleverna. Närvaro av många vuxna och ett extra par vuxna ögon kan fungera som stöd för eleverna på skolgården eller i korridoren. Den äldre finns även med i klassrummet men utan att ha något som helst pedagogiskt ansvar.
Kärlek börjar inte med bråk – stoppa sexuella trakasserier heter ett projekt som informerar om hur man arbetar med och förebygger sexuella trakasserier. Det erbjuder verktyg för både elever, lärare och föräldrar om hur man kan diskutera och hantera denna problematik. Konkret handlar det om att på allvar ta tag i användningen av hånfulla könsord, kränkande anspelningar på sex och sexualitet, tafsningar och övergrepp. Verksamheten består av diskussioner med eleverna samt information till lärare och föräldrar om hur man kan jobba med och hantera dessa frågor. ”Kärlek börjar inte med bråk” finns utvecklat i två olika program. Trygghetsfostran riktar sig till elever på låg- och mellanstadiet medan det andra programmet, sexuella trakasserier, riktar sig till hög- och gymnasialstadiet.
Ansvarig vid Folkhälsan på Åland är ungdomsarbetare Marcus Karlsson, tel 17439, 040-8375 777, marcus.karlsson[a]folkhalsan.ax
Fredsinstitutet
Sedan slutet av 2008 ordnar Ålands fredsinstitut utbildningar i StegVis-metoden. StegVis är ett undervisningsprogram för förskola och skola ämnat att främja elevernas sociala och emotionella kompetens och motverka våld. Sociala och emotionella färdigheter kan läras och tränas på liknande sätt som andra färdigheter. Med hjälp av detta program kan hem och förskola/skola/fritids mötas kring önskvärda normer och värderingar. StegVis är mycket pedagogiskt upplagt och lätt att använda, men samtidigt uppbyggt på en gedigen teoretisk grund och vetenskapligt prövat med mycket positiva resultat. StegVis finns för barn i åldersgrupperna 1-3 år, 4-6 år, 7-8 år, 9-10 år och 12-15 år. Kontakta projektledaren Bror Myllykoski, bror[at]peace.axDen här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den eller tel. 23238 (direkt) eller 15570 (växel) och håll dig uppdaterat på www.peace.ax.
Rädda Barnen
Rädda Barnen inledde arbetet med barn och internet 2007. Nu driver vi ett 3 årigt projekt Barnens Internet. Målgruppen är barn i lågstadiet och deras föräldrar.Projektet vill öka kunskapen hos föräldrarna om barn och internet och på det sättet överbrygga kunskapsklyftan. Barnens föräldrar informeras om hemsidor lågstadiebarn besöker, uppladdning av bilder, åldersgränser på spel, skärmtid, placering av barnens dator samt om barn och mobiltelefoner. Rädda Barnen diskuterar också gemensamma regler för användandet av Internet och spel. Vid träffarna med barnen ligger tyngdpunkten på att ge tips och råd om ett säkert användande av Internet samt att förebygga mobbning. Rädda Barnen använder Folkhälsans filmer ”…SÅ INGEN BLIR ENSAM – Fem filmer om mobbning” som stöd i det mobbningsförebyggande arbetet med eleverna. Rädda Barnens hemsida www.raddabarnen.ax/barnensinternet innehåller tips och råd till föräldrar om barn och internet. Ansvarig vid Rädda Barnen på Åland är projektledare Marika Mattfolk, mobil 040-8356200, barnensinternet[at]raddabarnen.ax