Utrikesministeriet har beviljat Ålands fredsinstitut 105.000 euro för närområdessamarbetet med Litauen och Kaliningradområdet under åren 2008 och 2009. Samarbetet har utvecklats under projektet ”Nendre – erfarenhetsspridning” som startade 2005 och går ut på att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter av socialt arbete med marginaliserade grupper till medborgarorganisationer i närområdet.
Projektet är ett resultat av tio års samarbete mellan Ålands fredsinstitut och centret för kvinnor och barn Nendre i Vilnius, Litauen. Idag erbjuder centret högkvalitativa sociala tjänster till familjer med ensamstående mammor och har utvecklat en egen omsorgs- och förändringsmodell utgående från nordiska erfarenheter och litauisk verklighet. Verksamheten bygger på demokratiskt deltagande, mänskliga rättigheter och jämställdhet.
Inom projektet ”Nendre – erfarenhetsspridning” ordnas årligen minst två nätverksmöten där organisationerna utbyter sina metoder och erfarenheter samt diskuterar om social-, genus- och familjepolitik i respektive samarbetsland. Nästa nätverksmöte ordnas på Åland den 9-13 juni då man bl.a. kommer att studera det nordiska socialskyddssystemet samt jämställdhets- och integrationsarbetet för kvinnor och barn.
Erfarenhetsutbytet har hittills resulterat i två pilotprojekt som drivs av medborgarorganisationer i Kaliningradområdet. Organisationen Hoppets stjärna i Kaliningrad har minderåriga gravida flickor som målgrupp. De erbjuds stöd och handledning för att kunna hantera de fysiska och psykiska omställningarna i samband med den förändrade livssituationen. Efter barnets födsel får mammorna fortsatt vägledning i enlighet med individuella handlingsprogram. En annan organisation i Kaliningradområdet, Pånyttfödelse av familjen, jobbar med ensamstående mammor som saknar motivation att uppfostra sina barn och förbättra familjens levnadsförhållanden. En gång i veckan ordnas aktiviteter för barnen och mammorna. För barnen ordnas konst- och lekterapi. Mammorna erbjuds social, juridisk och psykologisk rådgivning.