Ålands fredsinstitut har under veckan haft besök av partners verksamma inom centret för kvinnor och barn Nendre i Vilnius, Litauen och inom projektet Nendre – erfarenhetsspridning i Vitryssland och Kaliningrad, Ryssland.
Syftet med besöket var att ha nätverksmöte och erfarenhetsutbyte organisationerna emellan, göra studiebesök, bekanta sig med Åland och Ålands fredsinstitut och kanske framför allt att få träffa Mia Hanström, författare till boken om tjejgruppsmetoden, personligen.
Alla deltagarna i gruppen har tidigare stiftat bekantskap med Tjejgruppsmetoden, och de flesta är själva ledare eller samordnare för tjejgrupper. Tjejgruppsmetodens syfte är att stärka unga kvinnor i socialt svaga grupper genom att ge dem ett forum för att diskutera livets viktiga frågor på deras egna villkor, att ge möjlighet att reflektera över könsbalansen i samhället, att stärka relationerna tjejerna emellan och att därigenom arbeta för jämställdhet och motarbeta trafficking. Besökarna fick under veckan vidareutbildning i tjejgruppsmetoden av Fredsinstitutets konsult Mia Hanström.
Det var också utbildningssessionerna hos Mia Hanström som satte störst spår hos deltagarna.
– När man börjar med något nytt, något som ingen har gjort förut är det lätt att börja ifrågasätta sig själv. Gör jag rätt eller fel? Då har man et stort behov av stöd, att få återkoppling från andra som jobbar med samma saker, säger Olga, som är tjejgruppsledare i en vitrysk medborgarorganisation.
Tjejgruppsledaren Elena från Vitryssland håller med:
– Det är viktigt att få stöd av andra och få feedback på situationer där man själv känt sig osäker. Det behövs ett forum där man kan berätta för andra om sina svårigheter och framgångar.
I Vitryssland finns fem frivilligorganisationer som jobbar med tjejgruppsmetoden i tio olika grupper. Elena, som är koordinator för programmen säger att samarbetet med Åland, Litauen och Kaliningrad varit väldigt viktigt för medborgarorganisationerna i Vitryssland.
– Det är unikt att fyra olika organisationer i fyra olika städer alla utbildat sig i samma metod och tillämpar den. Vi hjälper målgruppen och stärker samtidigt oss själva, säger hon.
Tjejgruppsledaren Elena, också från Vitryssland, känner sig efter mötet med Mia Hanström stärkt i övertygelsen om att tjejgruppsmetoden är en bra och viktig metod. Hon har också goda erfarenheter av att jobba med tjejgrupper.
– Det är en unik metod eftersom den styrs av tjejerna själva, det är de som bestämmer vad de vill diskutera och göra. Ett bevis för att grupperna behövs är att tjejerna säger att om de inte fanns skulle de driva sådana grupper själva. Som ledare är det underbart att få följa med processen och se den otroliga förändringen som sker hos tjejerna i synen på sig själva och andra på bara några månader.
Men det som kanske påverkat henne starkast under dagarna på Åland är studiebesöket hos daghemmet Blåkråkan.
– Det känns sorgligt att mina barn inte fått gå på ett sådant dagis. Jag önskar att vi i framtiden också kan tillämpa hela systemet, tänkandet, relationen mellan barn, föräldrar och pedagoger. Om inte vi själva lyckas införa det kanske de flickor som vi utbildar kan göra det en dag.
Även Valentina från The Star of Hope i Kaliningrad är imponerad av dagiset Blåkråkan.
– De delade med sig av både positivt och negativt och var väldigt ärliga.
Hon och Nina, från samma organisation, har överlag reagerat på att allt är så öppet på Åland, även i stadsbilden, landskapet och arkitekturen. De kommenterar också att de inte sett några fattiga, tiggare eller gatubarn.
– Det är mycket imponerande. I många städer i världen ser man fattigdom vart man än vänder sig. Här har vi inte sett ett enda övergivet barn på gatan, det vittnar om hög levnadsstandard och en sund syn på familjen, barn och relationer, säger Nina
Så långt är deltagarna nöjda och glada.
– Nackdelen med besöket är att vi inte hunnit köpa några souvenirer, men vi har istället fått med oss gåvor i form av kunskaper och intryck, säger Valentina.
FAKTA:
FAKTA:
Nendre ligger i Vilnius, Litauen och erbjuder dagvård åt små barn och eftermiddagsverksamhet åt skolbarn samt rådgivning, handledning och utbildning åt dessa barns ensamstående socialt utslagna mammor. Nendre startades 1998 av Ålands fredsinstitut i Finland och kvinnoklubben Devyndarbe i Vilnius, Litauen. Syftet med Nendre är att ge mammorna och barnen en trygg och säker vardag samt möjligheter att hålla samman familjerna. Barnen i dessa familjer riskerar annars att bli gatubarn. På centret finns även tjejgruppsverksamhet.
Sedan 2005 har Nendre delat med sig av sina kunskaper till organisationer i Vitryssland och Kaliningrad. Syftet är att ge marginaliserade grupper styrka att hantera och bestämma över sina egna liv. Projektinsatserna omfattar utbildning, rådgivning och utvecklande aktiviteter för kvinnor och barn.
Medborgarorganisationerna ”Hoppets stjärna” och ”Familjens pånyttfödelse” i Kaliningrad-regionen driver projekten ”Framtidens familj” respektive ”Socialisering av socialt utslagna familjer i samhället”.
Fem medborgarorganisationer i Kaliningrad deltar i nätverket och programmet ”Framtidens familj”. Syftet är att forma optimala genusrelationer och familjerelationer, att hjälpa familjer, barn och ungdomar att hitta en utväg från krissituationer och se till att varje barn får uppfostras i sin egen familj.
I Vitryssland finns fem frivilligorganisationer som jobbar med tjejgruppsmetoden i tio olika grupper.