Hur vet man om man vill ha sex? Hur ska man förklara vad man vill och inte vill när det gäller sex och hångel? Hur vet man vad den andra personen vill? Spelar det nån roll vad andra runt omkring tycker?
Det är bara du som kan veta vilka svaren på de här frågorna är för just dig. Men har du funderat ordentligt på det? Ett bra sätt att få sitt eget svar på de här frågorna är att våga prata om dem. Det är just det den här kampanjen handlar om att våga prata om sex och relationer och vad som känns rätt och fel. Om man tränar sig på att prata om sex och relationer kan det bli lättare att veta och att tala om vad som känns bra och vad som känns dåligt för just dig. Vi kallar kampanjen för ”fair sex” därför att sex ska kännas schysst, kul och härligt. Det ska ju inte vara så att man mår dåligt eller skäms när man haft sex eller hånglat. För att slippa det behöver man för det första veta vad man själv vill, för det andra kunna tala om det och för det tredje kunna lyssna och förstå vad den andra vill.
Det här med sex är något som vi alla har tänker och funderar på. Vi ser och hör saker på tv och i tidningar, vi diskuterar med våra vänner och vi funderar själva. Många av oss har också frågor och funderingar kring sex. Därför är det dags att börja prata ännu mer om sex och relationer. Sex och diskussioner om sex är varken pinsamt eller skämmigt. Att prata sex är faktiskt kul! Och vikitgt. Genom att fundera på och prata om sex kan man stärka sitt sexuella självförtroende, man kan bli bättre på att berätta vad man själv vill samt ta reda på vad den andra personen vill. Vi blir bättre på att kommunciera, lyssna, våga fråga frågor samt våga säga vad man vill och inte vill.
Det är aldrig för tidigt att börja prata om sex, även fast det kan dröja länge till att man vill ha det. Om man börjar tala om sex och hångel tidigt så är det också lättare att veta vad man själv vill, om man vill vänta med att ha sex eller faktiskt ha sex. I Sverige är medelåldern för att ha sex första gången mellan 16 -17 år och mer än hälften av alla är oskulder vid 17 års ålder. Medelåldern för finska killar är faktiskt närmare 18 år. Det går inte att bestämma en speciell ålder för när man är redo för att ha sex med någon annan, det måste man känna efter själv.
Det kan vara bra att ställa sig frågan ”Vad vill jag, vill jag ha sex och varför?”. Svaret ska inte vara för att man tror att man måste, för att alla andra har gjort det eller för att man tror att det förväntas av en.
När man väl bestämmer sig för att ha sex är det viktigt att det känns rätt för alla parter.
Det finns inte några rätt eller fel gällande när och hur man blir av med oskulden, så länge det känns bra för alla inblandade. Det finns en föreställning om att det enda rätta sättet att bli av med oskulden är med en person man är kär i. Men så måste det inte alls vara. Det viktigaste är att man känner respekt för varandra och att man litar på och känner sig trygg med den person man har sex med.
FAIR SEX- kampanjen är en del av projektet ”Utmana könsroller för att motverka sexslaveri” som drivs av Ålands fredsinstitut och den Lettiska organisationen Resurscenter för kvinnor, Marta, som finansieras av EU och Ålands landskapsregering. Det är ett jämställdhetsprojekt som syftar till att förebygga alla former av sexuellt våld, inklusive trafficking. I projektet driver vi bland annat tjej- och killgrupper både på Åland och i Lettland. Deltagarna i tjej- och killgrupperna är mellan 13-16 år gamla, man är 6-10 personer i varje grupp och man träffas en gång i veckan för att diskutera olika frågor och teman som till exempel relationer, sex, kärlek, familj, vänner, framtiden, könsnormer etc. Deltagarna bestämmer själv vilka ämnen som ska diskuteras i gruppen. Grupperna leds av en eller två ledare.
Kampanjen stöds också av Fältarna och Ungdomsbyrån vid Mariehamns stad
(Denna kampanj är inspirerad av den svenska kampanjen: okej sex).