Ålands fredsinstitut jobbar både praktiskt och med forskning rörande freds- och konfliktfrågor i vid bemärkelse och med utgångspunkt i Åland och dess särställning. Institutet fokuserar på självstyrelseformer, minoritetsfrågor, demilitarisering och konflikthantering. Ålands fredsinstitut ingår i flera nationella och internationella nätverk av organisationer som arbetar med närliggande frågor.
Fredsinstitutet är en politiskt och religiöst obunden stiftelse som grundades 1992. Institutets styrelse fattar beslut om den övergripande verksamheten medan forskarrådet ansvarar för den vetenskapliga inriktningen. Institutet har konsultativ status inom FN:s ekonomiska och sociala råd, ECOSOC.
Ålands fredsinstituts styrelse antog 2018 en policy för ekologisk och social hållbarhet. Ålands fredsinstitut ingår som medaktör i nätverket bärkraft.ax.
Nätverket för hållbar kunskapsutveckling på Åland – KUT, initierades 2018 av Ålands fredsinstitut, ÅSUB, Högskolan på Åland och Ålands sjöfartsmuseum. Idag ingår även Ålands landskapsregering, lotsfunktionen i nätverket bärkraft.ax och Centralbiblioteket på Åland i KUT. Nätverket har som mål att skapa intresse och förståelse i samhället om fakta, kunskap och forskning samt att främja forskningens ställning på Åland.
Ålands fredsinstituts styrelse består av minst sju och högst tio medlemmar. Styrelsemedlemmarna utses av årssammanträdet för en mandatperiod om två år.
Ålands fredsinstitut har ett forskarråd vars uppgift är att besluta om verksamhetens vetenskapliga inriktning och stödja forskningsverksamheten.
Till seniorrådgivare utser fredsinstitutet personer som på basen av sina kunskaper och erfarenheter kan bistå med råd och kunskap. Rådgivarna deltar i institutets internationella arbete inom freds- och konfliktfrågor, särskilt vad gäller att sprida kunskap om Ålandsexemplet, och företräder institutet i olika sammanhang.