Vem är du och hur ser din koppling till Ålands fredsinstitut ut?
– Jag heter Marlene Öhberg och är lärarutbildare vid Stockholms universitet. Vid Stockholms universitet har jag också arbetat som statsvetare. Jag var initiativtagare och projektledare till det stora nordiska fredsmötet ”Norden som kärnvapenfri zon” som hölls i Mariehamn 1981, där politiker, fredsforskare och fredsaktivister samlades. Mötet bidrog bland att till att Ålands fredsförening bildades år 1981, där jag också var ordförande och ledamot ett antal år. På initiativ av Ålands fredsförening bildades Ålands fredsinistutut 1992. År 1995 samlades ungdomar från hela världen till en konferens ”World Youth Assembly”, som fokuserade på minoritetsfrågor kopplade till rättvisa, fred, demokrati, hållbar utveckling och konfliktlösning. Jag var en av projektledarna för denna konferens där metoden ”framtidsverkstad” introducerades.
Vilket är ditt finaste minne från Fredis?
– Det är konferensen ”Word Youth Assembly” och mötet med alla fantastiska unga människa från hela världen, som verkligen vill spela en roll och göra skillnad när det gällde deras samhälles utveckling och framtid. Jag minns speciellt en händelse när vi, några unga kvinnor från Namibia, Tunisien, Serbien och Indien, badade bastu vid Lumparns strand och den unga kvinnan från Namibia (som naturligtvis aldrig badat bastu förut ut) spontant sa: ”Well Marlene, a mountain has just fallen from my shoulders!”
Vilken är enligt dig den viktigaste fredsfrågan idag?
– Det största hotet mot mänskligheten är fortfarande antalet kärnvapen och därför borde alla kärnvapenstater och övriga stater komma överens om ett avtal där kärnvapen elimineras från jordens yta. Kriget i Ukraina måste få ett stopp, men det behöver också de antal blodiga konflikter som fortsätter år efter år och som tenderar att försvinna från mediernas rapportering, som krigen i Yemen, Syrien, Etiopen, Sydsudan, Somalia, Kongo-Kinshasa, Mali, Myanmar och Afghanistan.
– Jag skulle önska att Ålands fredsinstitut initierade ett stort europeisk fredsmöte där fredsaktivister, politiker och forskare kunde mötas och diskutera framtidens ödesfrågor såsom fred, demokrati och hållbar utveckling. Sådana möten är viktigare än vi tror och att kunna mötas på en neutral och demilitariserad zon har stort symbolisk värde.