Ålands fredsinstitut - vad är det?
Fredsinstitutet grundades hösten 1992 med målet att främja en fredlig samhällsutveckling på Åland, i närområdet och internationellt. Ålands fredsinstitut är ett oberoende institut som arbetar med forskning, utbildning och information. Fokus ligger på frågor om självstyrelser, minoriteter och icke våld med Åland och dess särställning som utgångspunkt.
Freden har många delar och kräver ständig ansträngning. Alla behövs. Även små handlingar och bidrag är viktiga.
Vad gör Ålands fredsinstitut?
Fredsinstitutet är ett fönster mellan Åland och omvärlden och mellan praktik och forskning. Vi tillhandahåller kunskap och analys på och utanför Åland. Fredsinstitutet fungerar som mötesplats och arena för dialog. Människor från hela världen vänder sig till Åland och till fredsinstitutet för att lära sig mer om och för att diskutera självstyrelselösningar, minoriteters ställning och om sätt att begränsa krig och våldsanvändning. Många inspireras av Ålandsexemplet och av andra liknande lösningar. Eftersom meningsskiljaktigheter och olika intressen är ofrånkomliga, är en viktig del i arbetet att identifiera möjligheterna till konflikthantering utan våld. Omvärldsbevakning och analys är viktigare än någonsin i en värld fylld av paradoxer och polariseringar.
Vem är Ålands fredsinstitut?
Fredsinstitutet samlar ett stort nätverk människor på och utanför Åland. Fredsinstitutets arbete leds av en styrelse som består av fyra män och fyra kvinnor. Ordförande är Roger Nordlund och direktör för institutet är Sia Spiliopoulou Åkermark. Kika in på peace.ax och lär känna resten av styrelsen och personalen.
Forskningen på fredsinstitutet kvalitetssäkras av ett forskarråd. Seniorrådgivarna är ytterligare en resurs i institutets verksamhet. Volontärer och praktikanter från hela världen bidrar till fredsarbetet. Gästforskare, samarbetspartners och den årliga Åland Peace Fellow bidrar till vårt arbete med ny kunskap och nytt tänkande.
Ålands fredsinstitut är en liten organisation och fredsfrågorna är stora. Då är det viktigt med goda nätverk och kontakter lokalt och världen över. Tillsammans tänker vi bättre.
Vem finansierar Ålands fredsinstitut?
Ålands fredsinstitut har lokal, nationell och internationell finansiering som varierar från år till år och gör att stiftelsen kan förbli politiskt och religiöst oberoende. Drygt hälften av finansieringen kommer från Ålands landskapsregering och Paf-medel. Resten kommer från olika offentliga och privata finansiärer.
Hur kan man delta i arbetet för fred?
På hemsidan www.peace.ax kan du bland annat prenumerera på nyhetsbrev, anmäla dig till seminarier och evenemang, läsa verksamhetsberättelser och rapporter samt lyssna på evenemang. Du kan anmäla dig till en e-kurs om territoriell självstyrelse. Du kan titta på en världskarta med några fall där Ålandsexemplet har kommit till användning. Du kan få glimtar av 30 års arbete för fred.
Vill du stödja vårt arbete?
Tänk på Ålands fredsfond!
FREDSARBETE BEHÖVS