Inom hans forskningsområde känner man väl till Åland som ett självstyrt och demilitariserat område. I höst kommer Ralph Wilde till Åland som fredsinstitutets andra Peace Fellow.
– Eftersom jag har studerat och är mycket intresserad av internationella tvistlösningar genom särskilda, oortodoxa former av territoriellt status och territoriell självbestämmande känns det mycket intressant att få komma till Åland, säger han.
Doktor Ralph Wilde tycks hålla ett högt arbetstempo. Inte bara är han del av den juridiska fakulteten vid University College London, Londons universitet, där han publicerar forskningsartiklar, undervisar och bedriver extern konsultation inom internationell rätt. I hans tidigare arbete har han även fokuserat på kolonialism, ockupation i krig och internationell territoriell administration. Hans bok i ämnet ”International Territorial Administration: How Trusteeship and the Civilizing Mission Never Went Away” har blivit prisbelönad av American Society of International Law.
Hans nuvarande forskningsprojekt handlar om mänskliga rättigheter bortom gränserna och tillämpningen av folkrättsliga lagar. Han arbetar också med folkrättsliga frågor som rör konflikten mellan Israel och Palestina. År 2010 tilldelades han ett Philip Leverhulme-pris, som ges till brittiska akademiker under 40 år som bedöms vara ”en framstående forskare som har gjort ett betydande och erkänt bidrag inom sitt specifika studieområde och som är erkänd på en internationell nivå”.
Så varför har han sökt sig till Åland för att vara gästforskare på Ålands fredsinstitut?
– Jag har länge jobbat med situationen i Israel och Palestina och även andra internationellt administrerade och/eller omtvistade territorier och vill nu vidareutveckla och lyfta fram den teoretiska och praktiska relevansen i mitt arbete.
– Jag hoppas kunna diskutera viktiga utmaningar som finns inom mitt forskningsområde i en miljö med tvärvetenskaplig expertis och med ett engagemang för fred, jämlikhet och rättvisa. Vanligtvis är jag baserad på en juridisk fakultet och att få utföra mitt arbete i den miljön som fredsinstitutet erbjuder, tror jag verkligen kommer att ha en positiv inverkan på mitt arbete.
Ralph säger att han också hoppas på att delta i institutets olika aktiviteter och utforska Åland närmare.
– Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet från en mängd olika sammanhang runt om i världen och jag ser framemot att både diskutera och engagera mig i fredsinstitutets arbete och det åländska samhället. Dessutom befinner jag mig på Åland när fredsinstitutet firar 30 år och det känns extra roligt.