Många menar idag att flerspråkighet är en tillgång för individer och samhällen. Men hur fungerar sådan här flerspråkighet i praktiken? Och vilka faktorer påverkar människors språkval? Det är andra frågor som ska undersökas inom projektet.
Ålands fredsinstituts roll i projektet är att samordna forskningen om lagarnas och rättens betydelse för att bevara minoritetsspråk. Nio forskare, av vilka tre är verksamma på Ålands fredsinstitut, ska arbeta med den delen av projektet. De samarbetar med sociolingvister och sociologer i Tyskland, Sverige, Finland, Norge, Estland, Ryssland, Slovenien och Österrike.
Forskargruppen ska undersöka situationen för språk som nordsamiska i Norge, karelska och estniska i Finland, võro och seto i Estland, finska i Sverige, vepsiska i Ryssland och ungerska i Österrike, dvs. språk som inte tidigare analyserats i någon större omfattning. Genom att välja ett stort antal språk inom samma språkfamilj och i olika länder hoppas forskarna kunna maximera lärdomarna.
Projektet bedrivs inom EU:s sjunde ramprogram för forskning och pågår i tre år med start i mars 2010.
Mer information finns på projektets hemsida: www.eldia-project.org
Ansvarig forskare på Ålands fredsinstitut är docent Sia Spiliopoulou Åkermark (sia(at)peace.ax, tel. 018-21960) och i projektet deltar även forskarna Sarah Stephan och Heidi Öst.