Kan vi föreställa oss hur en fredlig värld skulle se ut?
Island är det fredligaste landet i världen, i alla fall om man ska tro på det globala fredsindexet de senaste sexton åren (Global Peace Index, Institute for Economics and Peace). Därför är Island en ideal ort för diskussioner om hur vi tillsammans ska kunna föreställa oss en fredligare värld, något som det isländska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet tog fasta på tillsammans med fredsinstitutet Höfði Reykjavík Peace Center genom ”Imagine Forum: Nordic Solidarity for Peace”, som ägde rum i Reykjavik 10-11 oktober i år.
Imagine-forumet anordnas varje år i samband med att Yoko Ono’s ljusinstallation ”Imagine Peace Tower” tänds på ön Viðey utanför Reykjavik, för att högtidlighålla perioden mellan John Lennons födelsedag 9 oktober och hans dödsdag 8 december. Ljuskolumnen har tänts årligen sedan 2007 och kan ses mot natthimlen i hela huvudstadsregionen, om det isländska vädret bara tillåter. I år var forumets storlek större med anledning av det isländska ordförandeskapet i nordiska ministerrådet och dess fokus på fred. Talarlistan och paneldiskussionerna togs fram tillsammans med de andra nordiska fredsforskningsinstituten, inklusive Tammerfors fredsforskningsinstitut TAPRI och Martti Ahtisaaris Crisis Management Initiative (CMI) och Ålands fredsinstitut bidrog även i planeringen. Därför var programmet digert och imponerande – från städers roll i fredsfrämjande, via konsten och konstnärerna som ekosystem för hållbar fred och social rättvisa, till feministiska tillvägagångssätt i nordisk fred, nya konfliktkonstellationer och utmaningar för nordisk fredsforskning. Som röd tråd genom konferensen spanns frågan om jämställdhet, Islands flaggskeppspolicy. De afghanska och iranska kvinnorna belystes särskilt som två fall av kvinnligt ägandeskap av frågor om fred och mänskliga rättigheter, exempel som visar att sättet att beskriva kvinnor utan befogenhet att agera för fred som föråldrat.
Ålands fredsinstitut fanns representerat tillsammans med andra nordiska fredsforskningsinstitut genom forskningskoordinator Petra Granholm. En längre sammanfattning av forumet publiceras senare i år i Fredsposten.