Torsdagen den 22.3.2018 hölls årets Kastelholmssamtal med temat ”Media, makt och mod – om trovärdighet och tillit i det offentliga samtalet”.
Temat inriktade sig på två centrala förändringar av förutsättningarna för det offentliga samtalet: dels snabba och omfattande läckor av ofta säkerhetsklassad information till allmänheten genom enskilda individers förmedling, dels ogenerade förnekanden av vikten av sanning, relevans och trovärdighet hos den som företräder åsikter offentligt. Den tillit till media som varit medias egen historiska målsättning har ifrågasatts av personer med ”egen tillgång till fakta” och vilka inte sällan kan sprida (falska) påståenden på ett omfattande och snabbt sätt. För de samhällen som byggt sin samhällsmodell på en informerad demokrati blir detta utmanande. Samhällen där makt definierar sanning har en annan utgångspunkt i detta avseende. Tillit ses som en central förklaring till varför demokratiska länder i praktiken aldrig för krig emot varandra. Även teorier om avskräckning och maktbalans bygger på en grundläggande samsyn om det aktuella läget, kort sagt vad som är sant och falskt. Förhastad eller fejkad information kan i redan spända lägen bidra till att risken för krig ökar.
Kastelholmssamtalen inleddes med en paneldiskussion i Kastelholms slott där samtalens beskyddare president Tarja Halonen diskuterade med en panel bestående av Merete Mazzarella, författare, essäist, journalist och professor litteraturvetenskap; Olof Ehrenkrona, ambassadör och Sveriges generalkonsul på Åland; Anders Mellbourn, statsvetare, journalist, professor, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter samt fd chef för Utrikespolitiska institutet i Stockholm samt Britt Lundberg, Nordiska rådets president 2017, ledamot i Ålands lagting, tidigre talman för Ålands lagting samt tidigare minister och vice lantråd i Ålands landskapsregering. Samtalet modererades av professor Kjell-Åke Nordquist.
Efter en kaffepaus fortsatte diskussionen med en rundabordsdiskussion på närliggande restaurang Smakbyn. Diskussionen inleddes av tre nya talare, Martha Hannus, ordförande för Regnbågsfyren och hållbarhetsansvarig på Emmaus Åland; Barbro Sundback, fd talman för Ålands lagting och tidigare ordförande för fredsinstitutet, numera hedersordförande samt Janne Wass, chefredaktör för tidskriften Ny Tid. Fredsinstitutets direktör, docent Sia Spiliopoulou Åkermark modererade diskussionen. Även publiken deltog i diskussionen, och temat belystes därför utifrån många olika perspektiv.
Slottssamtalet livestreamades i samarbete med Nipå och kan ses även i efterhand, här.
Texter om Kastelholmssamtalen
Texten ”Eftertankar om kaos och förändring” skriven av Sia Spiliopoulou Åkermark, publicerades i Ålandstidningen 29.3.2018 och kan laddas ner i pdf här.
Gunilla Herolf, ordförande för Ålands fredsinstituts forskarråd, har skrivit en sammanfattning av årets kastelholmssamtalen som kan läsas i pdf här eller direkt på hemsidan, här.
Petra Granholm, forskninsutvecklare vid Ålands fredsinstitut har skrivit en sammanfattning av årets rundabordssamtal, som kan läsas i pdf här.
Media om Kastelholmssamtalen:
Ålands radio 22.3.2018:
”Tror på gammelmedias revansch”
Tarja Halonen, Olof Ehrenkrona och Anders Mellbourn intervjuades.
Ålands radio 22.3.2018:
”Källkritiken blir bättre”
Intervju med Janne Wass
Nya Åland, ledare, 23.3.2018
”Kastelholmssamtal kunde inte ha tajmats bättre”
Nya Åland, insändare 13.3.2018
”Hur skapar vi tillit idag”
Nya Åland, förhandsartikel 22.2.2018
”Media, makt och mod i Kastelholmssamtal”
Ålandstidningen, förhandsartikel 8.3.2018
”Tarja Halonen deltar i Kastelholmssamtal”
Kastelholmssamtalen 2018 genomfördes med stöd från: Ålands landskapsregering, Ålands lagting, Svenska kulturfonden, Kulturfonden för Sverige och Finland, Nordens Institut på Åland samt Åland Convention Bureau.