Projektet ”KID – Lika möjligheter för pojkar och flickor på dagis” i Vilnius, Litauen har drivits av Ålands fredsinstitut åren 2015-2016 med finansiering från Nordiska ministerrådet och Emmaus Åland. Tre daghem drivna av icke-statliga organisationer har arbetat med jämställdhet under projektets gång. Förutom Waldorf på Åland har också Nendre i Vilnius, Litauen och ”Star of Hope” i Kaliningrad, Ryssland deltagit i projektet.
Projektets syfte har varit att främja ett genusmedvetet förhållningssätt bland daghemmets personal och barnens föräldrar samt minska könsstereotypisering i kommunikationen och bemötande av barn. Under projektet har man jobbat för att flickor och pojkar skulle få lika möjligheter att utveckla sina färdigheter och intressen utan att begränsas av könsstereotypa förväntningar.
Bakgrund:
Projektet ”KID – Lika möjligheter för pojkar och flickor på dagis”, syftar till att främja jämställdhet och inkludering genom att utveckla förskolornas kompetens att integrera könsperspektivet i den dagliga verksamheten samt erbjuda alla barn lika möjligheter till att utvecklas efter egna behov, förutsättningar och intressen utan att begränsas av traditionella förväntningar kopplade till kön.
Fokus i projektet ligger på kommunikation och bemötande med syftet att minska könsstereotypisering och stärka personalens medvetenhet om hur samhällets och deras egna attityder och förväntningar kring kön påverkar barnens självuppfattning och deras livs- och handlingsutrymme. Genusmedvetet förhållningssätt handlar inte om att göra alla lika, ännu mindre om att göra flickor till pojkar eller tvärtom. Grundidén är att se individerna bakom kön och uppmuntra alla barn till att pröva och upptäcka nya saker samt utveckla sina kompetenser och sin kreativitet genom att överskrida snäva könsnormer.
Projektet innefattar flera fortbildningsinsatser för de deltagande förskolornas personal, bl.a. en gemensam studieresa till Norden och en kunskapsfördjupning på hemmaplan. Föräldrarna informeras om jämställdhetsarbetet på dagis och får tips om hur de själva kan bidra till att bredda barnens möjligheter att utveckla sin egna unika personlighet.
Varje förskola har en egen handledare som finns med som stöd till personalen i processen med att ta fram egna handlingsplaner för integrering av jämställdhetsperspektivet som utformas utifrån varje målgruppens behov och lokala förutsättningar. Handledarna samlar även underlag för utvärdering av projektets resultat genom egna observationer samt intervjuer med personal och föräldrar som sammanställs och analyseras i en utvärderingsrapport.
Projektet förväntas resultera i en mer öppen och inkluderande miljö för alla barn på förskolan, större variation i barnens val av lek, teman, kompisar, platser och material samt ökad genusmedvetenhet bland förskolepersonal och barnens föräldrar.
Handledaren Ida Eriksson har stöttat personalen på Waldorfbarnträdgården Regnbågen i arbetet med en jämställdhetsplan, genomfört observationer med filmkamera, intervjuat pedagoger och föräldrar, medverkat i föräldramöten och utvärderat projektets resultat. Utvärderingen har visat att pedagogerna har utvecklat en mycket högre grad av positiv självkritik. Som pedagogerna själva uttryckte det under ett intervjutillfälle, är det ett arbete med sig själv där man, ibland motvilligt, måste inse att man är en del av samhället som man vill förändra. Personalen har också börjat använda utvalda metoder för att variera barnens grupperingar vid olika aktiviteter så att alla barnen ska lära känna varandra bättre och hitta fler kompisar av olika kön och i olika åldrar. Projektet har också lett till en förbättrad kommunikation och en ökad öppenhet i kontakten mellan föräldrarna och personalen.
Läs hela rapporten för projektet på Waldorf barnträdgården Regnbågen på Åland här.