Ett starkt engagemang i fredsrörelsen ledde honom till forskarvärlden och Uppsala universitet. Idag menar Isak Svensson, professor i freds-och konfliktforskning att konflikterna i världen håller på att förändras och att vi därmed även behöver ändra sättet att medla på.
I avsnitt tre i vår podcastserie inför årets Kastelholmssamtal, hör du Isak Svensson i ett samtal med Kjell-Åke Nordqvist.
Som ung var han starkt engagerad i fredsrörelsen. Sedan hittade han fredsforskningen.
– Jag blev direkt förtjust i det akademiska sättet att ställa öppna frågor utan att veta svaret på förhand och sedan med de bästa metoderna ta reda på hur saker och ting förhåller sig på ett grundligt plan.
Numera har han titeln ”professor i freds-och konfliktforskning” vid Uppsala universitet, vilket i praktiken innebär att han jobbar som forskare och lärare på universitetet. Ett uppdrag som under pandemins tid helt och hållet sköts på distans från hans hemmakontor i Stockholm.
– Jag forskar bland annat om konfliktlösning, internationell medling, nordisk medlingstradition och olika nya typer av konflikter i världen med radikala aktörer. Medling kan ju vara svårt i den typen av konflikter.
Respekt för kvinnliga och mänskliga rättigheter
Han säger att det länge funnits en allmän inställning eller snarare uppfattning om att det inte går att medla med jihadister. Men svårigheterna ligger snarare i de globala nätverken som IS och Al-Qaida. Om man lyckas bryta ut lokala grupper, finns det mer utrymme att hitta möjliga lösningar.
– Det svåraste dilemmat för hela det internationella samfundet är att i diskussionerna hitta respekten för både mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter. Det som visat sig är att det gäller att vara noggrann och tydlig med ens underliggande värderingar från början, då går det att prata med olika typer av aktörer och komma bort från det radikala.
Isak Svensson tar fredsprocessen i Afghanistan som ett exempel. Där har det rent generellt funnits ett antagande om att det är omöjligt att tala med talibanerna, men nu har man kommit fram till att man måste prata med dem. Det gäller att hitta ett diplomatiskt sätt med en dialog, men där krav på mänskliga-och kvinnliga rättigheter ändå ställs.
Dagens och gårdagens konflikter
När det kommer till medling och diplomati ser Isak en övergripande beredvillighet i Norden att engagera sig och stå till tjänst, även om variationer förekommer i de nordiska länderna.
– Men själva idén om att det är viktigt att samarbeta på en internationell nivå finns där och har funnits länge.
I vårt tredje avsnitt i podcastserien inför årets kastelholmssamtal på temat ”Att skapa fred: möten, medlaren och freden” pratar Isak Svensson om det globala landskapet när det kommer till freds-och konfliktfrågor. I ett samtal med Kjell-Åke Nordqvist reder han ut hur dagens konflikter skiljer sig från gårdagens och hur det påverkar sättet att medla fred.
Lyssna på del 3 i podcastserien
Podden presenteras i samarbete med Svenska Kulturfonden och Sveriges Generalkonsulat i Mariehamn.