“En verklig positiv upplevelse”, säger Johan Pawli igen. Polismästaren på Åland säger det ofta. Ordet positivt. Kanske beror det på att han gillar det ordet, men mest är det nog för att han känner så. Det finns många positiva upplevelser att hämta – också från de tyngre sidorna av livet.
Vad det är som fått mig så intresserad av omvärlden. Johan Pawli klurar på svaret.
– En övertygelse hemifrån att det går att påverka, säger han först och tillägger:
– Och farmor och farfar. Den äldre generationens berättelser om allt som de varit med om. Hemma och vid fronten.
– Redan när jag var elva år gammal ville jag, till mina föräldrars fasa, ut och upptäcka världen. Jag ansökte till den ideella organisationen CISV internationella läger för barn och ungdomar och blev uttagen från Finland som en av fyra barn. Mitt land blev Turkiet.
Det blev en överväldigande positiv upplevelse, säger han. Han kunde inte engelska, men han och de andra barnen gjorde sig förstådda på något vis. Visst blev det en hel del kulturkrockar och barnen från de hårt styrda regimerna var lite försiktigare med att släppa på sitt, men till slut var de som en enda stor familj.
Valde polisen framför militären
Flera år senare stod det för Pawli mellan att bli polis eller ge sig på en karriär inom den finska militären. Men polisen som organisation är trots allt lite öppnare än militären och ger mer utrymme åt varje enskild person att jobba med sina styrkor, konstaterar Johan Pawli.
Han är pratsam och emellanåt väldigt allvarlig.
– Japp, jag tog sedan steget och åkte iväg till Libanon med de finska fredsbevarande styrkorna. Det var något jag hade tänkt på länge att jag ville göra. Läget var relativt lugnt där då politiskt, med några incidenter här och där.
– Det var en positiv upplevelse, säger han återigen. Truppen uppmuntrades att hålla en nära kontakt med lokalinvånarna, tacka ja till inbjudningar och se till att skapa relationer. Pawli beskriver det som ett behagligt konkret sätt att försöka bidra med säkerhet till folket. De fick ta del av deras språk, musik och mat. Libanesiska rätter som Johan fortfarande tycker om att tillaga hemma.
– Inget är svart eller vitt, allt är mer än grå nyans. Och i hopplösheten finns alltid hopp. Jag insåg där att säkerheten också är viktig i de vardagliga sakerna. De går nämligen inte att förändra ett samhälle eller system om man inte hittar motivation också i de små sakerna.
Men upplevelserna i Kosovo några år senare, som en del av en NATO-styrka, var helt annorlunda. Där kände han tyvärr inte att han gjorde så stor skillnad. Det var som om hela apparaten var för tung.
– När jobbet blir för mycket på en mikronivå och du enbart är en kugge i det stora hjulet, smyger sig lätt en känsla av maktlöshet på.
Intresserad av självstyrelsen
Johan Pawli kom till Åland som polismästare i augusti 2019. Innan har han jobbat i Helsingfors, Tammefors och Vasa i många olika roller. Som lokalpolis. Som yrkespolis. Och även inom polisstyrelsen.
– Jag hade aldrig tänkt på en karriär på Åland, men blev uppringd för en position några år innan och efter det dröjde sig Åland kvar inom mig. Nyfikenheten hade väckts.
När beslutet väl togs att flytta över, blev det bra för hela familjen.
– Alla stortrivs och jag tycker en av de mest intressanta sakerna med Åland är just självstyrelsen som snart firar 100 år. Här fanns då för hundra år sedan en konfliktsituation som jag sett på andra platser i världen. Det är som att ta en av de platserna och gå hundra år framåt i tiden. Där har vi Åland idag.
– Men för den skull har inte utmaningarna försvunnit. Kunskapen om dem tror jag är viktiga att ha i bakgrunden. Och där hoppas jag kunna bidra med min erfarenhet, säger han och sätter punkt för vårt samtal för idag.
Men blir du intresserad av att veta mer om vad som rör sig i tankarna hos en polismästare på Åland? Vill du höra Johan Pawli berätta mer om hans intresse för den åländska autonomin? Nu finns det första avsnittet i vår podcastserie inför Kastelholmssamtalen 2021 ute. Johan Pawli är vår första gäst.
Lyssna på del 1 i podcastserien
Podden presenteras i samarbete med Ålands landskapsregering och Åland100.