Hon är sedan många år tillbaka informationsansvarig på Ålands fredsinstitut och har en bakgrund som journalist på bland annat Göteborgs-Posten. I år är hon tjänstledig för sina doktorandstudier i statsvetenskap vid Åbo akademi.
Vi bad Susann Simolin avslöja lite grann vad poddsamtalet handlar om och varifrån hennes intresse för fredsfrågor kommer.
När hon i efterhand tittar tillbaka på det hon hittills gjort i sitt yrkesliv och även vad som alltid intresserat henne, hittar hon en röd tråd och det är tron på rättvisa.
– Den värderingen har alltid funnits där och också en önskan om att om möjligt minska onödigt lidande. Det är helt klart en värdering som jag har fått med mig hemifrån. Dessutom måste det väl finnas en gnutta empati i mig.
Hennes röst är allvarlig, men en skämtsam ton ligger och lurar i bakgrunden.
Ljus på orättvisorna
Varför hon till en början valde journalistyrket handlar om hennes intresse för att skriva, formulera sig och uttrycka sig i ord.
– Men det bottnar nog också i ett engagemang för rättvisa. På Göteborgs-Posten jobbade jag som ungdomsredaktör och jag kan i efterhand se att det var ett sätt att lyfta fram en grupp som vanligtvis inte blir så mycket hörd. Jag förändrar inte världen, men jag försöker röra mig i en riktning som inte känns fel.
Tog självstyret för givet
Intresset för internationella frågor har också alltid engagerat henne. Nästan direkt när Susann Simolin hade flyttat tillbaka hem till Åland med sin man och sina då två småbarn, knallade hon upp till direktören på fredsinstitutet Sia Spiliopoulou Åkermark och berättade vad hon kunde stå till tjänst med. Sedan dess har hon under många år haft otaliga roller inom organisationen och varit involverad i otaliga projekt. Det var även på jobbet hennes intresse för det så kallade Ålandsexemplet djupnade.
– Jag är ju född och uppvuxen på Åland, men jag visste inte tidigare att det fanns ett så stort internationellt intresse för Åland och konflikten vi hade här men som fick en fredlig lösning, bland annat i och med självstyrelsen som nu firar 100 år.
– Självstyrelsen och demilitariseringen var alltid så självklara när jag växte upp, även om man alltid fick lite extra uppmärksamhet utomlands när man skulle förklara att man kom från Finland och pratade svenska, tillägger hon.
Susann podcastgäst nummer två
Apropå Ålandsexemplet:
– I min nuvarande forskning vid Åbo akademi ligger det där som en grund, men jag går vidare och tittar på hur andra grupper och regioner försöker lösa sina konflikter genom att lära sig av andras, bland annat Ålands, exempel, säger Susann.
Samtalet dröjer sig kvar vid forskningen en liten stund. Sedan avslöjar hon lite kort vad detta avsnitt av Ålands fredsinstituts podcast inför Kastelholmssamtalen 2021 kommer att handla om.
– Vi berör årets tema “Att skapa fred: möten, medlaren och freden” och pratar bland annat om hur Ålandsexemplet kan användas och ses på inom konflikter. Dessutom delar jag med mig om tankar och funderingar kring konfliktlösning och medling. Du får lyssna! Det blir alltid intressant och roligt tillsammans med Kjell-Åke Nordqvist.
Lyssna på del 2 i podcastserien
Podden presenteras i samarbete med Demokratinätverk 21 och Utrikesministeriet i Finland.